Standardowy J12

Witam wszystkich, na starym planie znalazłem normę J12 dla ogólnych tolerancji. Ktoś ma ten standard? Szukam tutaj również pliku PDF z gdi z 1980 roku, aby być może znaleźć w nim ten standard. Dziękuję!

Witam

Nie sądzę, żeby to był standard sam w sobie, ale raczej IT... Nie?
Przy okazji... D12 ?

2 polubienia

Witam, czy to jest to, czego szukasz?

2 polubienia

Zastanawiałem się, czy to rzeczywiście korekta, czy standard, więc będzie to korekta, jak myślisz, IT? A J12 jest zaznaczony na planie.

Witam
O ile się nie mylę, tolerancje były raczej js i nie tylko J, które, jak mi się wydaje, zawsze było używane do określania jakości wału lub otworu (w zależności od wielkiej lub małej litery).
Prawdopodobnie błąd wejściowy w planie.

1 polubienie

Myślę to samo
Kolejny link https://www.bsa-groupe.fr/uploads/TPHDguAA/documenttechnique-tolrancesdefabrication.pdf

2 polubienia

W moim GDI z 1986 roku pojawiają się 2:

Aby się czepiać, korekta ma miejsce, gdy masz 2 tolerancje, takie jak H7g6.
W przeciwnym razie jest to tylko sposób na kodowanie tolerancji.

3 polubienia

Witam
Tak, ale o ile J do określenia tolerancji konkretnej oceny jestem w porządku, ale ogólnie tolerancja planu mam dużą wątpliwość. js jest z drugiej strony trochę bardziej powszechny w ogólnej tolerancji w starych planach ale z pamięci było to zgodne z normą przed wdrożeniem norm typu ISO 2768 ale mogę się mylić :slight_smile:

J i Js (lub j i js) to to samo. S został z pewnością dodany, aby uniknąć ewentualnych pomyłek podczas reprodukcji planów (w czasie odcisków amoniaku)

4 polubienia

Bjr. Moim zdaniem jest bardziej jak Js12. Standardy nie są niestety samoobsługowe. Trzeba za nie zapłacić. Przekazywanie lub powielanie normy jest zabronione. Dlatego radzę nie prosić o tego rodzaju usługę na żadnej stronie. Na pewno i łatwo znajdziesz to, czego szukasz, ale rób to subtelnie. Osoba odpowiedzialna za Twój Dział Jakości (jeśli takowy posiadasz! :wink: ) teoretycznie powinien przywołać Cię do porządku! Powodzenia.

2 polubienia