Witam wszystkich, na starym planie znalazłem normę J12 dla ogólnych tolerancji. Ktoś ma ten standard? Szukam tutaj również pliku PDF z gdi z 1980 roku, aby być może znaleźć w nim ten standard. Dziękuję!
Witam
Nie sądzę, żeby to był standard sam w sobie, ale raczej IT... Nie?
Przy okazji... D12 ?
Witam, czy to jest to, czego szukasz?
Zastanawiałem się, czy to rzeczywiście korekta, czy standard, więc będzie to korekta, jak myślisz, IT? A J12 jest zaznaczony na planie.
Witam
O ile się nie mylę, tolerancje były raczej js i nie tylko J, które, jak mi się wydaje, zawsze było używane do określania jakości wału lub otworu (w zależności od wielkiej lub małej litery).
Prawdopodobnie błąd wejściowy w planie.
Myślę to samo
Kolejny link https://www.bsa-groupe.fr/uploads/TPHDguAA/documenttechnique-tolrancesdefabrication.pdf
W moim GDI z 1986 roku pojawiają się 2:
Aby się czepiać, korekta ma miejsce, gdy masz 2 tolerancje, takie jak H7g6.
W przeciwnym razie jest to tylko sposób na kodowanie tolerancji.
Witam
Tak, ale o ile J do określenia tolerancji konkretnej oceny jestem w porządku, ale ogólnie tolerancja planu mam dużą wątpliwość. js jest z drugiej strony trochę bardziej powszechny w ogólnej tolerancji w starych planach ale z pamięci było to zgodne z normą przed wdrożeniem norm typu ISO 2768 ale mogę się mylić
J i Js (lub j i js) to to samo. S został z pewnością dodany, aby uniknąć ewentualnych pomyłek podczas reprodukcji planów (w czasie odcisków amoniaku)
Bjr. Moim zdaniem jest bardziej jak Js12. Standardy nie są niestety samoobsługowe. Trzeba za nie zapłacić. Przekazywanie lub powielanie normy jest zabronione. Dlatego radzę nie prosić o tego rodzaju usługę na żadnej stronie. Na pewno i łatwo znajdziesz to, czego szukasz, ale rób to subtelnie. Osoba odpowiedzialna za Twój Dział Jakości (jeśli takowy posiadasz! ) teoretycznie powinien przywołać Cię do porządku! Powodzenia.