Nowe wyzwanie projektowe wydarzenie specjalne myCAD 2023

Cze wszystkim

Nie ma wytchnienia dla tych, którzy lubią wyzwania! Ponownie przechodzimy do nowego motywu wyzwania projektowego :trophy:

To nowe wyzwanie jest organizowane z okazji wydarzenia myCAD 2023 , które będzie odbywać się od października.
Tematem przewodnim tego nowego wyzwania jest:
"Stwórz własnego robota domowego z zaawansowanymi funkcjami"

Zaprojektuj swojego robota domowego i wymyśl dla niego nowe funkcje!
Czy pomogą na co dzień? A w przyszłości?

:thinking: Pojawia się kilka problemów:

• Innowacja : Czy robot oferuje oryginalne rozwiązanie istniejącego problemu? Czy wprowadza nowe pomysły do swojego projektu lub działania?
  • Funkcjonalność : Czy konstrukcja robota pozwala mu skutecznie wykonywać swoją podstawową funkcję? Czy cechy i możliwości robota są jasno określone i osiągalne?
  • Projekt techniczny : Czy konstrukcja robota jest sprawna technicznie? Czy uwzględnia ograniczenia materiałowe i mechaniczne, trwałość, efektywność energetyczną itp.?
  • Estetyka : Czy konstrukcja robota jest estetyczna i atrakcyjna? Czy jest zaprojektowany w taki sposób, aby harmonijnie komponował się z domowym otoczeniem?
  • Wykonalność : Czy projekt robota jest realistyczny i wykonalny przy obecnych lub przewidywalnych technologiach i materiałach w perspektywie krótkoterminowej?
  • Zrównoważony rozwój i wpływ na środowisko : Czy robot jest zbudowany z myślą o trwałości? Czy używa zrównoważonych i przyjaznych dla środowiska materiałów? Czy jest łatwy w utrzymaniu i naprawie?

:gift: Zwycięzcy zostaną zatem wybrani według kategorii:

• 1 Zwycięzca w kategorii "Nowe funkcje": czy są dziś oryginalne i potrzebne?
  • 1 zwycięzca w kategorii "projekt techniczny": design jest wyrazisty i zgodny z funkcjonalnościami robota
  • 1 zwycięzca w kategorii "wykonalność": robot może być zbudowany jutro i używany w przyszłości

Każdy zwycięzca wygra drukarkę 3D DAGOMA Magis Magis | Dagoma powiedział:

Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się osobiście podczas dnia myCAD w Lyonie w październiku (więcej informacji wkrótce) :dizzy:

Masz czas do 1 października 2023 roku! Powodzenia dla wszystkich :muscle:

Aby wziąć udział, należy wziąć udział tutaj: myCAD 2023 Event Challenge - myCAD by visiativ

Coralie

5 polubień

Bardzo dobry temat, nie mogę się doczekać, aby zobaczyć propozycje!

4 polubienia

Witam
Bardzo ciekawy i dość skomplikowany temat.
Myślę , że zaprojektują @DoubleL dla nas świetnego robota! :slightly_smiling_face:
@DoubleL , nie mogę się doczekać, aby zobaczyć twój projekt, cieszę się nim za każdym razem.
Szczęśliwego projektu i dziękuję za wspaniałe propozycje!

3 polubienia

Witaj Coralie,
To bardzo dobry temat, myślę, że Doublet znajdzie rozwiązanie, które idealnie odpowie na wyzwanie.
@+.
AR.

3 polubienia

Świetny temat! Z drugiej strony będzie to wymagało dużo czasu pracy :sweat_smile: .

2 polubienia

Fajne wyzwanie (i o dziwo myślę, że jest to temat, który umieściłem w ostatniej ankiecie, nie powinienem być jedynym, który uwierzy).
Z drugiej strony, absolutnie nie ma czasu, aby się temu przyjrzeć.

2 polubienia

Witaj @Cyril_f i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!! :partying_face:
Rzeczywiście, to wyzwanie nie należy do najłatwiejszych, dlatego masz na to 4 miesiące (no cóż, licząc sierpień, powiesz mi...)
I tak, jeśli chodzi o temat, zainspirowały mnie pomysły, które miałeś wcześniej :slight_smile:

2 polubienia

Szybkie pytanie, o jakim typie robota mówimy? Styl robota odkurzającego? Styl sztucznej inteligencji? Styl urządzenia?

1 polubienie

Mówię w stylu I-Robot :slight_smile:

1 polubienie

bardziej chodzi o sztuczną :slight_smile: inteligencję Robota, który w końcu byłby prawie człowiekiem, który byłby w stanie rozwiązać zadania, których nie chcemy/nie możemy wykonać!

2 polubienia

Witam

Czy jest to konkurs, w którym możecie wziąć udział jako grupa/drużyna? Czy możemy zacząć od czegoś innego niż humanoid, który jest ogólnie w zbiorowej wyobraźni?

Ponieważ od jakiegoś czasu szukam osób kompetentnych w mechanice/projektowaniu, które mogłyby uruchomić projekt robotyki na ten temat (mój "pomysł": stół jadalny/wyspa kuchenna z 2 ramionami robota, w skrócie przeprowadziłem już sporą burzę mózgów na ten temat, ale nie zamierzam tutaj :P spoilerować), ale jestem w oprogramowaniu, a mam tylko kilka podstaw w mechanice i Solidworks, Szukam więc partnerów o profilu komplementarnym do mojego (swoją drogą, czy jest miejsce wyspecjalizowane w tego typu ogłoszeniach?).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1 polubienie

Witaj @coincoinjco ,
Oczywiście możecie wziąć udział jako zespół i złożyć propozycję kilku osobom! Czasami nawet bardziej interesujące jest wykorzystanie zasobów każdej osoby, aby dojść do ostatecznej koncepcji :slight_smile:

1 polubienie

Pod względem tematu jest bardzo szeroki, termin "robot" niekoniecznie wskazuje na człowieka, ale w idei jest to inteligencja, która pozwoli Ci wykonywać różne działania; Mam nadzieję, że jest to dla ciebie jaśniejsze :slight_smile:

2 polubienia

Ok, to moja koncepcja może pasować do tematu :slight_smile:

Jeśli "startuper" w głębi serca chce pójść ze mną dalej niż konkurs (no cóż, nie będzie to tylko o 2 :)), niech się zgłosi :slight_smile: ! @DoubleL ?

1 polubienie

Witaj @coincoinjco, zawsze jestem gotowy na nowe przygody :wink: , jeśli potrzebujesz pomocy, dlaczego nie...

Wyzwanie to jest w pewnym sensie ilustracją postępu człowieka w historii;
"Wynaleź w 4 miesiące to, co ludzkość potrzebowała milionów lat, aby osiągnąć".

1 polubienie