Nie ma wytchnienia dla tych, którzy lubią wyzwania! Ponownie przechodzimy do nowego motywu wyzwania projektowego
To nowe wyzwanie jest organizowane z okazji wydarzenia myCAD 2023 , które będzie odbywać się od października. Tematem przewodnim tego nowego wyzwania jest: "Stwórz własnego robota domowego z zaawansowanymi funkcjami"
Zaprojektuj swojego robota domowego i wymyśl dla niego nowe funkcje! Czy pomogą na co dzień? A w przyszłości?
Pojawia się kilka problemów:
Innowacja : Czy robot oferuje oryginalne rozwiązanie istniejącego problemu? Czy wprowadza nowe pomysły do swojego projektu lub działania?
Funkcjonalność : Czy konstrukcja robota pozwala mu skutecznie wykonywać swoją podstawową funkcję? Czy cechy i możliwości robota są jasno określone i osiągalne?
Projekt techniczny : Czy konstrukcja robota jest sprawna technicznie? Czy uwzględnia ograniczenia materiałowe i mechaniczne, trwałość, efektywność energetyczną itp.?
Estetyka : Czy konstrukcja robota jest estetyczna i atrakcyjna? Czy jest zaprojektowany w taki sposób, aby harmonijnie komponował się z domowym otoczeniem?
Wykonalność : Czy projekt robota jest realistyczny i wykonalny przy obecnych lub przewidywalnych technologiach i materiałach w perspektywie krótkoterminowej?
Zrównoważony rozwój i wpływ na środowisko : Czy robot jest zbudowany z myślą o trwałości? Czy używa zrównoważonych i przyjaznych dla środowiska materiałów? Czy jest łatwy w utrzymaniu i naprawie?
Zwycięzcy zostaną zatem wybrani według kategorii:
1 Zwycięzca w kategorii "Nowe funkcje": czy są dziś oryginalne i potrzebne?
1 zwycięzca w kategorii "projekt techniczny": design jest wyrazisty i zgodny z funkcjonalnościami robota
1 zwycięzca w kategorii "wykonalność": robot może być zbudowany jutro i używany w przyszłości
Witam Bardzo ciekawy i dość skomplikowany temat. Myślę , że zaprojektują @DoubleL dla nas świetnego robota! @DoubleL , nie mogę się doczekać, aby zobaczyć twój projekt, cieszę się nim za każdym razem. Szczęśliwego projektu i dziękuję za wspaniałe propozycje!
Fajne wyzwanie (i o dziwo myślę, że jest to temat, który umieściłem w ostatniej ankiecie, nie powinienem być jedynym, który uwierzy). Z drugiej strony, absolutnie nie ma czasu, aby się temu przyjrzeć.
Witaj @Cyril_f i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!! Rzeczywiście, to wyzwanie nie należy do najłatwiejszych, dlatego masz na to 4 miesiące (no cóż, licząc sierpień, powiesz mi...) I tak, jeśli chodzi o temat, zainspirowały mnie pomysły, które miałeś wcześniej
bardziej chodzi o sztuczną inteligencję Robota, który w końcu byłby prawie człowiekiem, który byłby w stanie rozwiązać zadania, których nie chcemy/nie możemy wykonać!
Czy jest to konkurs, w którym możecie wziąć udział jako grupa/drużyna? Czy możemy zacząć od czegoś innego niż humanoid, który jest ogólnie w zbiorowej wyobraźni?
Ponieważ od jakiegoś czasu szukam osób kompetentnych w mechanice/projektowaniu, które mogłyby uruchomić projekt robotyki na ten temat (mój "pomysł": stół jadalny/wyspa kuchenna z 2 ramionami robota, w skrócie przeprowadziłem już sporą burzę mózgów na ten temat, ale nie zamierzam tutaj :P spoilerować), ale jestem w oprogramowaniu, a mam tylko kilka podstaw w mechanice i Solidworks, Szukam więc partnerów o profilu komplementarnym do mojego (swoją drogą, czy jest miejsce wyspecjalizowane w tego typu ogłoszeniach?).
Witaj @coincoinjco , Oczywiście możecie wziąć udział jako zespół i złożyć propozycję kilku osobom! Czasami nawet bardziej interesujące jest wykorzystanie zasobów każdej osoby, aby dojść do ostatecznej koncepcji
Pod względem tematu jest bardzo szeroki, termin "robot" niekoniecznie wskazuje na człowieka, ale w idei jest to inteligencja, która pozwoli Ci wykonywać różne działania; Mam nadzieję, że jest to dla ciebie jaśniejsze
Wyzwanie to jest w pewnym sensie ilustracją postępu człowieka w historii; "Wynaleź w 4 miesiące to, co ludzkość potrzebowała milionów lat, aby osiągnąć".