Nowy układ współrzędnych - obrót wektora

Witam

Mogę łatwo utworzyć nowy układ współrzędnych w SW2015.
Czy SW może mi podać kąty, które pozwolą mi przejść z oryginalnego układu współrzędnych do nowo utworzonego układu współrzędnych?

czy musisz tworzyć szkice (moszcz) w XYZ do budowy

na każdym punkcie odniesienia

i wymiar w kątach

@+

1 polubienie

Witam

Czy możesz sobie wyobrazić, co chcesz robić?

Jeśli utworzysz nowy układ współrzędnych, prawdopodobnie będzie on zgodny ze wskazanymi przez Ciebie parametrami (krawędzie, linie, szkice itp.) w odniesieniu do podstawowego układu współrzędnych XYZ, więc dlaczego miałbyś chcieć, aby SolidWorks Ci je zwrócił? Czy to do rysunku?

1 polubienie

W rzeczywistości tworzę układ współrzędnych, rzutując punkt na dowolną powierzchnię 3D. Następnie tworzę odcinek, który jest normalny do tej powierzchni i przechodzi przez utworzony punkt. Wszystko, co muszę zrobić, to utworzyć segment rzeczownika, aby się zorientować.
Mogę utworzyć nowy układ współrzędnych bez uprzedniego wprowadzania kątów obrotu
Chciałbym teraz poznać kąty obrotu, które pozwalają przejść z oryginalnego układu współrzędnych do tego nowego układu współrzędnych.
Narzędzie pomiarowe solidworks nie podaje w tym przypadku kąta, podaje tylko pozycję XYZ początku układu współrzędnych (kąty Eulera?).

repere_point_2.jpg