Nowość na sw 2020

Witaj społeczności, jak się masz?

Cóż, właśnie przenieśliśmy  się do sw 2020 i biorąc pod uwagę, że nie ma już mycad  (GRRR !!   :( ) i że jeszcze nie wyblakłem 250 stron pdf, czy możesz podzielić się kilkoma innowacjami, które uważasz za fajne w tej nowej wersji, a także swoimi wrażeniami.

Dziękuję.

Niech moc będzie z wami.

1 polubienie

Witam

Ze swojej strony nie znalazłem nic bardzo pozytywnego w tej wersji z 2020 roku.

Z drugiej strony błędy wyświetlacza i niezrównana powolność .... :-(

5 polubień

Nie musisz koniecznie czytać tych 240 stron xD

Prawie podstawowe oprogramowanie, masz tylko kilka rozdziałów. Reszta jest na suplementach (chyba że ich używasz)

Krótko mówiąc, zajmuje to maksymalnie 10 minut ^^

Fajne rzeczy: oznaczenia na części/złożeniu, poprawa tworzenia części symetrycznych, różne pozycje w tym samym widoku MEP, możliwość zarejestrowania w wersji 2020 zespołu bez części potomnych, narzędzie do obwiedni itp. 

Całe streszczenie znajduje się na stronach 15-16

@++

6 polubień

Przy nieco ciężkim otworze do rysowania, możliwość otwarcia go w trybie zawijania, aby po prostu wziąć wymiary, co pozwala na szybsze otwieranie. Ale uważam, że rysunki są również bardzo powolne w przypadku części, które nie są tak ciężkie...

3 polubienia

Witaj @Obi Wan

To właśnie ograniczenia w zespołach uległy znacznej poprawie, ponieważ od 2019 roku nie musimy już otwierać części, aby ją usunąć, ale jest to przede wszystkim sposób ustawiania ograniczeń. Są ulepszone w porównaniu do 2019 roku lub gdy śruba nie była w odpowiednim kierunku, był bałagan. Stworzyli tam małą ikonę, która pozwala na odwrócenie znaczenia.

https://www.youtube.com/watch?v=ImEQI0wo_2o&feature=emb_rel_pause

Dla mnie, który zajmuje się kinematyką, jest to nowa funkcja w elastycznym montażu znacznie lepsza niż wcześniej
https://www.solidworks.com/media/whats-new-solidworks-2020-flexible-components

Uwielbiam też naprawę zaokrągleń i faz
https://www.youtube.com/watch?v=b2HutndnzB8&list=PLiKqXuECiKNLTM8UXfT98yaStcUt_L30H&index=6

Więcej ulepszeń do pracy z ołówkiem na tablecie lub możesz bardzo szybko zrobić kawałek lub szkic dla tych, którzy wiedzą, jak rysować odręcznie w perspektywie. Oczywiście bardzo niewiele osób nadal pracuje z tabletem, ale jeśli jesteś kierownikiem projektu, możesz łatwo zmodyfikować część i dodać komentarze, które dobrze pasują. Pozwala to uniknąć chodzenia tam i z powrotem z przełożonym.
https://www.youtube.com/watch?v=N0w671qFriU&list=PLiKqXuECiKNLTM8UXfT98yaStcUt_L30H&index=19.
Zwłaszcza przy tworzeniu małych szkiców projektowych (do pierwszych szkiców) sprawy idą znacznie szybciej z tabletem. Przynajmniej znacznie szybciej niż w przypadku szkiców projektowych i bloków.

W MEP możesz mieć widok innej pozycji, co pozwala na wyświetlenie ducha różnych konfiguracji, tak jakbyś nakładał na siebie różne części. Bardzo przydatne do sprawdzania wymiarów o.c. http://help.solidworks.com/2020/french/WhatsNew/t_drawing_alternate_position_views.htm#wzz1549655616952

W obróbce blach poprawa stanu rozłożenia http://help.solidworks.com/2020/french/WhatsNew/c_convert_sheet_metal.htm?id=e2cde9e2c098457a8d2303255a3d12e3#Pg0

Wiele, wiele rzeczy, ale do dostosowania do tego, co firma produkuje. (zobacz na przykład tworzenie jednostek sylwetkowych, aby komunikować tylko to, co niezbędne w pracy grupowej)

Miałem wrażenie wyraźnej poprawy w stosunku do 2019 roku, a zwłaszcza 2020 roku, w przeciwieństwie do przeszłości, w której dodawano tylko funkcje oparte na tej samej zasadzie. Teraz coraz więcej jest tego, co jest zbliżone do rysunków Nurbsa (por. w tym względzie dziesiątkowanie graficznego korpusu siatki). W ten sposób możliwa jest bezpośrednia modyfikacja natywnych plików STL bez przechodzenia przez konwersję.

Można powiedzieć, że mamy do czynienia z przyspieszeniem w porównaniu z rokiem 2018 i oczywiście wszystkim, co było wcześniej. Dla tych, którzy nie mogą dostać się na lata 2019 i 2020 mam bardzo silne przeczucie, że będą ofiarami deficytu technologicznego, Nie jest to problem w ich firmie, która ma stosunkowo stabilne produkty pod względem wzornictwa i innowacji, ale z pewnością będzie to do końca ich kariery.

Pozdrowienia

PS: @à każdy z nas może porozmawiać o deficycie technologicznym, jeśli chce  ;-)  ;-)

.

4 polubienia

Witam

Dziękuję za Twoją opinię z Twoimi informacjami, wiem, co najpierw obrać. Na razie zostawię ten post otwarty, aby pozwolić mu żyć.

Na początku to, co uważam za miłe, ale gadżety, to animowane miniatury.

Do zobaczenia wkrótce na MyCAD 2021???????

Życzę Ci miłego dnia.

Niech Moc będzie z tobą

1 polubienie

Przygotowujemy się również do instalacji 2020 (aktualizacja od 2018 roku), dziękujemy za opinie!

To, co mnie przeraża, to powolność... Ponieważ mamy coraz bardziej skomplikowane montaże.

Kolega po fachu kulminuje gatunek z ponad 80 000 utworów. (rozkładają się na kilka zespołów i podzespołów)

@sbadenis ,

Posiadamy również montaże o ogromnych rozmiarach. Tak naprawdę nie ucierpieliśmy z powodu SW2019 Mam nadzieję, że 2020 będzie co najmniej  jak SW 2019. Na pierwszy rzut oka rok 2020 wydaje mi się bardziej płynny w powiększeniu, ponieważ znajduję bardzo dobrą ostrość obrazów na ekranie. Z drugiej strony uważam , że ładowanie z serwerów jest  dłuższe, ale to tylko pierwsze wrażenie.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Dzięki za informację zwrotną @OBI WAN z PDM czy bez?

Ze swojej strony pracujemy bez pracy na serwerze live, około 20 rysowników.

Witam

Z mojej strony jest to rzeczywiście ta sama obserwacja, co Pierre.

@+.

AR

3 polubienia

@sbadenis

dokładnie tak jak my, bez PDM i 15 rysowników.

Na potrzeby naszej działalności opracowaliśmy metodę rysowania opartą na schematycznych przedstawieniach naszych zespołów, części i podzespołów. Korzystamy również z Defeature, gdy montaż jest w 100% sfinalizowany, a punktualnie speedpack tylko na początku zamówienia lub tylko w ciągu dnia.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Cze wszystkim

Wydajność na poszczególnych stacjach roboczych z konfiguracją sprzętową działa bardzo dobrze, ale wydaje się, że istnieją znaczące różnice, jeśli pracujesz w sieci i/lub PDM.

Wydaje się, że wskazano - ale to oczywiście zrozumiałeś - że wysiłek musi być skoncentrowany na serwerze, który z pewnością nie jest zoptymalizowany dla wielu użytkowników pracujących na tym samym zestawie lub grupach zestawów (na wszystkich piętrach jest sporo opóźnień). Więc albo to Twoja organizacja dostosowuje się do serwera, albo to serwer musi być przedmiotem bardzo wąskiego zakresu. Tym, co kosztuje firmę, są ludzie, gdy spowalniamy ich naturalną produktywność, nie pytając o zdanie serwera , więc równie dobrze możemy zająć się niezależną częścią IT oprogramowania.
W rzeczywistości jest to klasyczna rzecz w IT i jednym z dobrych rozwiązań jest zarówno dostosowanie organizacji, jak i oczywiście wykonanie ciężkiej pracy na serwerach, które rzadko są optymalizowane w MŚP, gdzie nie jest to podstawowa działalność.

Na szczęście moc i na pewno z Wami  :-) Masz już inteligencję ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam @OBI sieci WAN

Robię trochę RO

[HS WŁ.]

Problem dużych zgromadzeń drapie się po głowach wielu ludzi na świecie.

Ale twórcy oprogramowania walczą z tym problemem od 2019 roku i ruszą z kopyta w 2021 roku.

Spójrz tutaj, znajduje się ławka między dwiema wersjami Solidworks, w tym 2021. Oglądaj o 11:14 jest jeszcze bardziej spektakularny niż między 2018 a 2019 rokiem

https://www.youtube.com/watch?v=vxuvhHFsfLc

Masz inne bardzo spektakularne funkcje ;-) w pozostałej części filmu

[HS/WYŁ.]

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Potwierdzam, że mam naprawdę dużo opóźnień w porównaniu z 2019 rokiem, których żałuję już po 2 dniach użytkowania. Boję się o przyszłość. SW2020 to prawdziwa katastrofa.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam @ OBI WAN

Obejrzyj film z 2020 roku (od 10:57) musisz coś sprawdzić, aby mieć dużą ogólną optymalizację. To istnieje od 2019 roku.

Spójrz na załącznik ;-) i informuj nas na bieżąco. (Jeśli żadna poprawa nie zostanie wprowadzona, nie wysyłamy probówki wypełnionej wirusem covid do programistów oprogramowania)

Mówiąc poważniej, musisz być w trakcie konserwacji, więc to od gorącej linii zależy, czy Ci w tym pomoże.

Pozdrowienia

grand_ensemble_optimisation_-_2020-09-30_10_38_06-window.jpg
1 polubienie

Witam @OBI WAN, witam @ wszyscy, 

Nie powinienem ci teraz mówić, ale skoro o tym mówisz... Na 5 listopada 2020 r. przygotowujemy kolejny myCADday w 100% cyfrowy! A w tej edycji użytkownicy będą w centrum uwagi dla Waszej największej przyjemności :)

Wkrótce opowiem ci więcej, nie wahaj się śledzić strony Lynkoa na Twitterze, aby uzyskać informacje na żywo https://twitter.com/lynkoa 

Życzę Ci miłego dnia :) 

Coralie 

4 polubienia

Witaj @Coralie,

Zwracam na to uwagę i już rezerwuję termin. Domyślam się, że nie można jeszcze powiedzieć zbyt wiele, ale chciałbym wiedzieć, jak długo to trwa, aby zablokować mój porządek obrad.

Dziękuję.

Niech Moc będzie z wami.

Dla tych, którzy mają powolne rysunki:

Znaleźliśmy błąd w 2020 Sp3.0.

Jeśli wzór kreskowania jest bardzo skomplikowany dla danego materiału o dużej skali, nawet podstawowy rysunek sprawia, że młotek pojawia się zaraz po nacięciu (mieliśmy wzór "pepitki" ze skalą 64 ...).

Rozwiązanie: weź "proste" kreskowanie i niezbyt wysokie współczynniki skali lub najlepiej zwykły wyświetlacz.

RPD, jeśli chcesz na nich głosować, aby to poprawić, to będzie... Błąd OW: SPR 1156484 (możemy pomarzyć o aktualizacji w SP5.0)

Uwaga: kiedy wybierasz zwykły wzór, masz kolejny błąd wyświetlania od SW2014...: numer spr to 476546. Ale metoda obejścia opisana w RPD jest prosta.

W przeciwnym razie dla tych, którzy mają EPDM: 2020 sp 3.0 SW+EPDM to przeklęta kombinacja: EPDM radzi sobie z tworzeniem błędów w interfejsie użytkownika oprogramowania. Mój zespół jest w trakcie strzelania do szaleństwa....

A priori (wg infolinii..) problem ten zostałby rozwiązany w Sp4.0

Narzędzie do konwersji epdm sp3.0 ma również błąd podczas archiwizacji po przekonwertowaniu plików: czas archiwizacji jest około 5 do 8 razy dłuższy niż czas potrzebny na konwersję - > zajmuje to naprawdę dużo czasu, a zadania mają tendencję do zawieszania się. Kiedy się zawiesi, dobrze jest anulować rozpakowywanie lub ręcznie zarchiwizować pliki na komputerze, który uległ awarii (archiwizacja lub anulowanie ekstrakcji na 5000 plików: marzenie ...). Nie wiem, czy PS4.0 rozwiązuje ten problem.

Podsumowując: jak zwykle z każdą nową wersją SW naprawia 1 błąd, dodaje ulepszenie i tworzy 2 błędy, które wcześniej nie istniały... Nie jestem pewien, czy bilans jest naprawdę pozytywny. W tej chwili spędzam dni z infolinią visiativ i moim dealerem EPDM...

Powinno być lepiej za 4 miesiące, kiedy będziemy na sp5 i będziemy mieli wszystkie sztuczki, aby obejść różne błędy (musisz pozostać optymistą w życiu)

4 polubienia

@froussel ,

Dziękujemy za tę informację zwrotną i podzielenie się doświadczeniem, które na pewno nam się przyda.

+1

Niech Moc będzie z wami.

@Zozo_mp ,

dziękuję za informacje, oto moja opinia powyżej, radzisz mi =>

"Spójrz na film z 2020 roku (od 10:57) musisz coś zaznaczyć, aby mieć ustawioną dużą optymalizację. To trwa od 2019 roku".

Miałem wczoraj infolinię i oto ich opinia =>"

Kiedy przejąłeś kontrolę nad swoją stacją roboczą, wyjaśniłeś mi problemy, które napotkałeś, a mianowicie około 10 minut więcej otwierania dużego pliku, spowolnienie podczas pracy nad nim (bez powiększania lub obracania), a także powolność podczas przechodzenia z jednego 3D do drugiego,  

Jak wspomniałem, zapraszam do przejścia do Narzędzia->Opcje -> Wydajność i odznaczenie poprawionej wydajności grafiki, 

Uruchom ponownie solidworks i wykonaj test otwarty, "

Zaznaczam, że korzystam z najnowocześniejszego komputera, który otrzymałem w poniedziałek.

Muszę jeszcze zrobić kilka testów, będę Was informować na bieżąco.

Niech Moc będzie z wami.