Nowe funkcje w Solidworks 2018

Cze wszystkim!!!

Właśnie zaktualizowaliśmy nasz Solidworks 2017 do Solidworks 2018. Jesteśmy 4-osobowym biurem projektowym w zakresie maszyn specjalnych.

Na podstawie informacji zwrotnych od użytkowników Solidworks 2018, jakie są główne nowe funkcje, które odkryliście? A także jakie są nowe wskazówki i sztuczki, które odkryłeś?

Przejrzeliśmy różne dokumenty dotyczące nowych funkcji Solisworks 2018, ale opinie są często bardziej opłacalne dla użytkowników.

Dziękujemy za odpowiedzi i za podzielenie się swoimi różnymi doświadczeniami związanymi z Solidworks 2018.

1 polubienie

Witam

Dużą nowością, ale musisz mieć wersję PRO lub PRO premium, jest optymalizacja topologiczna. Bardzo dobrze nadaje się do rozjaśniania pomieszczeń w razie potrzeby.

Wygodna interakcja dotykowa na komputerach SurfacePRO

Drugą rzeczą jest odręczny ołówek, który generuje czyste szkice.

Solidworks MDB nie korzysta już z planów papierowych, a wszystkie wymiary są dostępne w 3D. (W lotnictwie jest to trend).

Poprawa MEP, a w szczególności wszystkiego, co jest (MEP to słaby punkt SW)

Skalowanie reprezentacji na monitorach o wysokiej rozdzielczości (czekałem na to od dziesięciu lat), bo dla osób z doświadczeniem patrzymy na pręt 10, wiemy mniej więcej jego opór, ale po wizji na ekranie możemy mieć wrażenie, że robi to Ø 30. Do tej pory byłem dezoo i mierzyłem linijką na ekranie, aby uzyskać skalę 1.

Automatyczne tworzenie czopów wpuszczanych (Ouf !!)

Solidworks Vizualize ma wiele ulepszeń, w tym obsługę myszy 3D (bezpłatną tylko w przypadku konserwacji) obsługę VR.

Proszę bardzo

3 polubienia

Witam

Ze swojej strony przeszedłem od 2014 do 2018 roku (zobacz 2015 i 2016 nie działał na poziomie pack and go)

- Wtedy kompozycja na wynos nazywa się pack & go, .... Wygląda ładnie i już nie jest zbyt francuski. Rysunki są sprawdzane automatycznie.

- W szkicu możliwe jest użycie płaszczyzn do uzyskania symetrii zamiast użycia osi. ale jest aktualna w tej chwili, że w momencie stworzenia, pozwólcie, że wyjaśnię:

Robisz linię, wybierasz swoją płaszczyznę + linię, a potem na lustrze, tam to działa, z drugiej strony, jeśli zrobisz 2 linie, które chcesz ustawić symetrycznie z płaszczyzną ba tam to nie działa (już zgłoszone do pomocy technicznej)

- Z drugiej strony, w szkicu 3D można wreszcie użyć symetrii, aby utworzyć lub ograniczyć za pomocą płaszczyzny. (Często korzystam z tej funkcji, ogromnie upraszcza szkice 3D)

- W zespole dla symetrii kolejność wyboru została ponownie odwrócona ( powrót do wersji z 2009 roku), należy najpierw wybrać oś lub płaszczyznę , a następnie 2 części z symetrycznym wgłębieniem. (Powinna istnieć możliwość wyboru kolejności wyboru)

- Z drugiej strony, należy uważać na funkcje: Szybki szkic, Natychmiastowe 2D i 3D oraz Cieniowane kontury szkicu , które osobiście dezaktywuję od razu w nowym SolidWorks

Cieniowany kontur szkicu pozwala, gdy masz 1 lub więcej zamkniętych geometrii, wybrać wnętrze prostokąta, na przykład tak, jakby to była powierzchnia, osobiście przeszkadzało mi to od początku... więc śmieci :p

- Jedna opcja powinna być domyślna i którą uważam za niebezpieczną, to: modyfikacja wymiarów podczas operacji przeciągnij / upuść w menu opcji/szkicu (7 pole wyboru)

- na poziomie importu komponentów innych niż SW już ich nie konwertuje, ale pozostaje w pliku natywnym. (chyba że opcja jest wyłączona w menu importu/eksportu)

- Wsparcie dla . OBJ między innymi, ale że importowany... Szkoda dla tych, którzy rządzą z 3D max + SW (ale jeśli możemy wziąć do tego cały pakiet Autodesk)

- O tak, bardzo przydatne.... Przełączając  ikony na niebieskie/szare zamiast starego dobrego żółtego/zielonego, możesz zmienić opcję/kolory/kolor ikon: klasyczny (1. lista)

- Kolejna rzecz z serii nie jest praktyczna, jest zanim ostatnie pliki były bezpośrednio dostępne w menu plików, tam, jeśli masz już otwartą część, jest ona w file/open recent  (tylko podczas otwierania oprogramowania pozostaje w menu plików)

To są główne zmiany, które zauważyłem, a które nie zawsze są praktyczne, a dla niektórych nawet niebezpieczne. (niefortunne kliknięcie na Twój szkic i Twoja ocena nie jest już dobra, to najgorszy pomysł)

2 polubienia

Nie jestem pewien, czy jest to nowa funkcja na rok 2018 (dla mnie, jeśli :p) polega na użyciu TAB do ukrycia komponentu w złożeniu, co jest bardzo praktyczne.

Nastąpiły również zmiany po stronie wizualnej w relacjach nadrzędny/podrzędny funkcji.

O tak, jest też dla wymiarów kątowych, wcześniej musiałeś użyć linii prostej, aby wymiar wisiał na niej, teraz nie musisz, wybierasz krawędź, którą chcesz zwymiarować, a następnie punkt obrotu lub obrotu i tam musisz wybrać jedną z 4 strzałek, które ci oferuje (po jednej na kierunek) ( uwielbiam tę funkcję)

Mam tylko wersję podstawową, więc pozwalam Zozo zająć się funkcjami pro  ;) W każdym razie nie powieliliśmy tego.

Jeśli zobaczę więcej, oczywiście je dodam

3 polubienia

W szkicu można wybrać łańcuch geometrii konstrukcyjnej, wcześniej dla prostokąta trzeba było wybrać 4 linie.

2 polubienia

Witam

Wszystkie nowe funkcje SOLIDWORKS 2018 wyjaśnione przez ekspertów CAD można znaleźć tutaj:

- Dokumentacja: https://www.visiativ-industry.fr/solidworks-2018-nouvelles-fonctionnalites/ 

- Webinarium: https://www.youtube.com/watch?v=Pjqi1XSLY5A 

Miłego dnia wszystkim!

@FUZ3D: maskowanie części za pomocą klucza istnieje już od bardzo (zbyt?) dawna.
Osobiście tego nienawidzę: klasycznie w systemie Windows, aby przełączyć się z jednego dokumentu na drugi, musisz użyć ctrl + tab (jak Alt + tab, aby przełączyć się z jednego programu do drugiego), jeśli przez nieszczęście w tym momencie jesteś na części (nie zaznaczonej, tylko kursor na części), bam część jest ukryta i nie zmieniłeś okna, więc strata czasu.

1 polubienie