Numer części na rysunku części - SolidWorks 2016

Ostatnie pytanie przed weekendem.

Chciałbym umieścić numer referencyjny części na rysunku w sposób zautomatyzowany, czyli bezpośrednio z nomenklatury montażowej.

Właściwość, którą mamy w nomenklaturze to "numer artykułu".

Czy można go odzyskać na rysunku części, wskazując dany zespół?

Czy istnieje makro, jeśli nie?

Dziękuję

Witam

Jeśli plan części jest arkuszem w planie montażu jest to możliwe, w przeciwnym razie bez narzędzi PDM, które będą zarządzać nim w osobnych plikach, nie sądzę, aby był dostępny.

@+

1 polubienie

Dzięki @Coyote, ale próbowałem umieścić asm w innym arkuszu z zestawieniem materiałów, ale nie widzę, jak pobrać numer elementu w arkuszu części

Ponownie

Bulgocząc utwór w jego folio, a nie w folio asm.

@+

1 polubienie

Musisz zrobić drugą zakładkę w MEP ASM i umieścić żądaną część, a tam możesz umieścić swoją bańkę z numerem znacznika

1 polubienie

Re re,

W przeciwnym razie innym rozwiązaniem jest podanie numeru artykułu we właściwościach każdej części, a tym samym użycie go dla zestawień materiałowych i kaset z częściami.

@+

1 polubienie

Umieściłem mój zestaw i jego nomenklaturę w pierwszym folio.

Następnie wkładam pierwszy kawałek do następnego fiolio, 2-gi do następnego, ...

W każdym pokoju umieściłem nomenklaturę, a następnie bańkę, ale wszystkie mają odniesienie nr 1 ...

Myślę, że znalazłem:

Wydaje mi się, że musisz powiązać właściwość z określoną tabelą

2 polubienia

@Coyote,

To jest to, co zwykle robię, mam właściwość "Numer części", której używam zamiast "Numer przedmiotu". Chciałem jednak dowiedzieć się więcej o możliwościach tego ostatniego.