NX8.5, Jak przywiązać szkic do krawędzi części

Witam

Szukam sposobu na ograniczenie pociągnięcia (lub innego) szkicu, który został utworzony na powierzchni w stosunku do krawędzi elementu.

Kiedy rzutuję geometrię (lub krawędź mojej części), mogę ograniczyć nią mój szkic, ale problem polega na tym, że rzutowana geometria jest częścią szkicu, a kiedy chcę wykonać wyciągnięcie mojego szkicu, rzutowane linie robią bałagan...

Jeśli wiesz, jak wykorzystać krawędzie elementu do ograniczenia szkicu bez konieczności ich rzutowania, pomóż mi.

Klasa A+

Sven

Witam

Może tworząc szkic 3D tej linii (przekształcając elementy) i używając tego szkicu, a nie samej krawędzi?

Witam

Możliwe jest przekształcenie elementów, a następnie należy je wybrać i po lewej stronie zaznaczyć "do budowy" i te krawędzie nie będą już stanowiły problemu, w przeciwnym razie możliwe jest umieszczenie wymiarów między krawędzią części 3D a szkicem.

Cześć sven.14

Spójrz na ten link

http://www.youtube.com/watch?v=VO-Dz7yixoU

prawdopodobnie znajdziesz to, czego szukasz, jest w języku angielskim

@+ ;-)

@gt22,

Dziękuję, ale ten film jest dla SW, a nie dla NX.

1 polubienie

Cóż, tak naprawdę wszyscy daliśmy się nabrać....

Też myślałem, że to dla SW, mea culpa

przepraszam, że nie dostałem tego dla NX

Wstydź się. '-(

wideo jest dobre dla SolidWorks

@+ ;-)

Nie ma problemu ;-)

Musisz rzutować geometrie, a jeśli nie chcesz, aby pojawiały się w szkicu, musisz przekształcić je w osie/odniesienia.

Witam

Możliwe jest również wiązanie elementów szkicu bez rzutowania krzywych. Jednak, aby mieć dostęp do wyboru elementów znajdujących się poza szkicem, należy aktywować odpowiednie ustawienie na pasku wyboru ("Przynajmniej w obrabianym przedmiocie" zamiast "Tylko w aktywnym szkicu").

Cdlt powiedział:

Didier

barre_de_selection.jpg