Odsunięcie cieni podłoża

Witam

Mam problem w moim montażu, cień na ziemi jest przesunięty, co sprawia, że mój model wydaje się latać kilka cm nad ziemią jak tutaj:

Zauważyłem, że po zdjęciu kół (części podzespołu) cień nie jest już przesunięty.

Jednak po otwarciu podzespołu cień nie jest odsunięty.

Czy masz pojęcie, z czym to jest związane lub czy możesz ręcznie przesunąć podłogę? Sprawdziłem, nie mam planu ani szkicu, który by wystawał. Trochę mi to przeszkadza, bo chciałem renderować i tak nie jest super.

Dziękuję!

http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/sldworks/hidd_dve_scene_editor_basic.htm

Grunt

Odbicia glebyWyświetla odbicie modelu na ziemi. Opcja dostępna, gdy wybrana jest opcja Cienie podłoża  .
 Cienie podłożaWyświetla cienie modelu na podłodze.
 Spłaszcz ziemięSpłaszcza podłogę środowiska sferycznego w scenach, aby poprawić wygląd modeli, które naturalnie znajdują się na ziemi lub na płaskiej podłodze, zwłaszcza podczas wykonywania manipulacji widokiem, takich jak obracanie lub powiększanie.

Dostępne po wybraniu opcji Środowisko.

Ustaw rozmiar środowiska , aby określić rozmiar sferycznej sceny HDRI otaczającej model.

Ustaw Wysokość poziomą , aby określić szerokość geograficzną na sferycznym stoliku HDRI, przy której teren zaczyna się spłaszczać.
 Wyrównaj glebę zWyrównaj podłoże z planem. Wybierz jedną z opcji XY, YZ, XZ, Plan widoku z dołu lub Wybrany plan.

Po zmianie wyrównania zmienia się orientacja widoku, przy jednoczesnym zachowaniu podłogi poniżej modelu.

Wybierz płaską powierzchnię, aby ustawić podłogęOpcja dostępna, gdy wybrano opcję Wyrównaj teren z wybraną  warstwą.
Bouton flip_dir.pngOdwrócenie kierunku podłożaObraca wirtualny sufit o 180 stopni wokół podłogi. Użyj tej opcji, aby wyprostować model, który pojawia się w scenie do góry nogami.
 Odsunięcie terenuUstawia wysokość modelu nad lub pod ziemią.
Bouton flip_dir.pngOdwrócenie kierunku odsunięciaOdwraca położenie podłogi i modelu.

Po dopasowaniu odsunięcia podłogi, manipulator porusza się odpowiednio w obszarze graficznym.

• Aby go zwiększyć lub zmniejszyć, przesuń wskaźnik na jeden koniec joysticka. Gdy wskaźnik zmieni się w kształt , przeciągnij go.
  • Aby odwrócić kierunek odsunięcia, kliknij prawym przyciskiem myszy jeden koniec joysticka i kliknij polecenie Odwróć kierunek.

@+ ;-)

Dzięki, do szczegółów stworzyłem plan w kontakcie z torami (a raczej w pewnej odległości od podwozia, ponieważ gąsienice się poruszają) i wybrałem ten plan, aby wyrównać z nim podłogę sceny, w menedżerze nieruchomości.

Miłego dnia!

1 polubienie