Chciałbym pominąć ostatni składnik powtórzenia. A nawet jeśli dodamy komponenty do powtórzenia, to zawsze jest to ostatni składnik, który jest usuwany.
Czy jest to możliwe?
Dziękuję
Chciałbym pominąć ostatni składnik powtórzenia. A nawet jeśli dodamy komponenty do powtórzenia, to zawsze jest to ostatni składnik, który jest usuwany.
Czy jest to możliwe?
Dziękuję
Witam
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz zrobić powtórzenie 5 (na przykład) i nie chcesz, aby pojawił się ostatni komponent?
Dimitri
Witam
Możesz wybrać, które wystąpienie chcesz pominąć, wybierając je z menu powtarzania w następujący sposób:
Z drugiej strony nie możesz mieć pewności, że zawsze wykluczane jest to ostatnie, zawsze będzie to "n"n-te, jeśli masz 4 powtórzenia, to 6, zawsze będzie to czwarte, które zostanie wykluczone.
Edycja: Może to jednak działać z powtórzeniem sterowanym szkicem
Tak, a kiedy zmieniam liczbę powtórzeń z 5 na 6, to jest to 6-ty element, który jest usuwany bez konieczności zmiany wystąpień, które mają zostać pominięte.
Czy nie ma sposobu, aby się tam dostać za pomocą równania?
Z pewnością jest to możliwe z równaniem, jeśli parametr wystąpień zostanie usunięty.
Próbowałem pod SW2014, nie wydaje się to możliwe, ponieważ usunięcie jednego z powtórzeń można wykonać tylko podczas edycji funkcji. Wydaje mi się nawet niemożliwe, aby mieć 2 konfiguracje z różnymi usunięciami
Może w nowszej wersji?
Biorąc pod uwagę problem, twoje powtórzenie jest z pewnością powtórzeniem kątowym i tam całkiem możliwe jest obliczenie kąta i liczby powtórzeń oraz kontrolowanie tego z kolei za pomocą programu Excel.
Na koniec możesz również wykonać ten sam rodzaj obliczeń w Excelu dla powtórzenia liniowego: tworzysz powtórzenie X-1 z przerwą na powtórzenie dla X
Działa to dobrze, ponieważ zawsze jest to ostatnia jednostka, którą chcesz usunąć.
Dla mnie rozwiązanie @dbz było nadal najlepsze.
Może nawet nie musisz przechodzić przez XL, aby wykonać obliczenia, równania SW powinny wystarczyć.
Czy mógłbyś zrobić zrzut ekranu, aby zobrazować swoje powtórzenie?
Jest to powtórzenie składnika zalegające przez powtórzenie funkcji.
W końcu dotarłem tam, zmieniając pozycję.