Pomijanie komponentu Solidwork

Chciałbym pominąć ostatni składnik powtórzenia. A nawet jeśli dodamy komponenty do powtórzenia, to zawsze jest to ostatni składnik, który jest usuwany.

Czy jest to możliwe? 

Dziękuję

1 polubienie

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz zrobić powtórzenie 5 (na przykład) i nie chcesz, aby pojawił się ostatni komponent?

Dimitri

3 polubienia

Witam

Możesz wybrać, które wystąpienie chcesz pominąć, wybierając je z menu powtarzania w następujący sposób:

Z drugiej strony nie możesz mieć pewności, że zawsze wykluczane jest to ostatnie, zawsze będzie to "n"n-te, jeśli masz 4 powtórzenia, to 6, zawsze będzie to czwarte, które zostanie wykluczone.

Edycja: Może to jednak działać z powtórzeniem sterowanym szkicem

3 polubienia

Tak, a kiedy zmieniam liczbę powtórzeń z 5 na 6, to jest to 6-ty element, który jest usuwany bez konieczności zmiany wystąpień, które mają zostać pominięte.

Czy nie ma sposobu, aby się tam dostać za pomocą równania?

Z pewnością jest to możliwe z równaniem, jeśli parametr wystąpień zostanie usunięty.

Próbowałem pod SW2014, nie wydaje się to możliwe, ponieważ usunięcie jednego z powtórzeń można wykonać tylko podczas edycji funkcji. Wydaje mi się nawet niemożliwe, aby mieć 2 konfiguracje z różnymi usunięciami

Może w nowszej wersji?

Biorąc pod uwagę problem, twoje powtórzenie jest z pewnością powtórzeniem kątowym i tam całkiem możliwe jest obliczenie kąta i liczby powtórzeń oraz kontrolowanie tego z kolei za pomocą programu Excel.

Na koniec możesz również wykonać ten sam rodzaj obliczeń w Excelu dla powtórzenia liniowego: tworzysz powtórzenie X-1 z przerwą na powtórzenie dla X

Działa to dobrze, ponieważ zawsze jest to ostatnia jednostka, którą chcesz usunąć.

3 polubienia

Dla mnie rozwiązanie @dbz było nadal najlepsze.

4 polubienia

Może nawet nie musisz przechodzić przez XL, aby wykonać obliczenia, równania SW powinny wystarczyć.

3 polubienia

Czy mógłbyś zrobić zrzut ekranu, aby zobrazować swoje powtórzenie?

1 polubienie

Jest to powtórzenie składnika zalegające przez powtórzenie funkcji.

W końcu dotarłem tam, zmieniając pozycję.