Jestem w trakcie konfigurowania nowej przenośnej stacji roboczej. Na chwilę obecną otrzymuję następującą konfigurację:
procesor: i9-11-950H @2.6Ghz.
Pamięć: 32 GB RAM z możliwością rozszerzenia do 64 GB.
Dysk twardy: 1 TB SSD
Karta graficzna Nvidia RTX A4000 (16 GB DDR6)
Wykonuję ogólne projektowanie na Solidworks do około 800 części, a także symulację i renderowanie na Visualize.
Moje pytania:
1- Używałem tylko kart graficznych z serii QUADRO. jest niewiele informacji zwrotnych na temat RTXA4000 w teście porównawczym Solidwork (prawdopodobnie dlatego, że jest zbyt świeży, ponieważ wyniki są dość dobre) Czy masz jakieś uwagi na temat tej serii RTX?
2- Obecnie używam i7-4cores @2.9Ghz. Czy przejście na i9-8cores @2.6Ghz będzie prawdziwym zyskiem? Wiedząc, że tylko symulacja i renderowanie wykorzystują liczbę rdzeni... Spadek częstotliwości trochę mnie zniechęca.
Niektóre karty z serii RTX są certyfikowane na SOLIDWORKS, ale do tej pory żadna z serii RTX A, co nie oznacza , że nie będzie działać, oznacza to po prostu, że Dassault nie gwarantuje jej użycia w SOLIDWORKS i nie gwarantuje, że nie spowoduje żadnych problemów. Możesz skończyć z wadami graficznymi, wyświetlaniem lub awariami itp.
Jeśli chodzi o drugi punkt, 4 rdzenie mogą wystarczyć, taktowanie na stacji przenośnej jest zalecane na poziomie 2,7 lub wyższym, więc dla mnie oba procesory są równe.
rzeczywiście, RTX 4000 ma certyfikat Solidworks, ale nie RTX A4000... Brakowało mi tego ważnego szczegółu!
W przypadku procesora, jeśli porównuję na benchmarku Solidworks, czasy odpowiedzi są dzielone przez 2 między 2 wymienionymi odniesieniami (czy to dla modułu projektowego, czy symulacyjnego), ale dla tego i9 11950H dostępny jest tylko jeden wynik, więc wynik może być wiarygodny...
Wiesz, że jest bardzo niewiele programów Solidworks, które używają wielordzeniowości (ładowanie, +????), ponieważ programy te nie zostały napisane do obliczeń równoległych, więc jak wspomniałeś, jest to interesujące tylko dla renderingu i symulacji.
Z drugiej strony Solidworks dużo wymienia się z dyskiem twardym, więc prawdopodobnie po tej stronie można wiele zyskać.
Dla Twojej informacji posiadam wieżę z I7 7700 3,60 ghz (cztery rdzenie, 8 wątków) oraz kartę Quadro P2000 i nawet podczas symulacji nie pobiera ona całej mocy maszyny, wręcz przeciwnie.
Do projektowania graficznego używasz Visualize (uff) znacznie szybciej niż Photoview, ponieważ nie są to te same programy (nie ta sama technologia)
Posiadam również mobilną stację roboczą HP Zbook Firefly 14 G7 - Windows 10 Pro 64, NVIDIA® Quadro® P520, FHD touch 14, i7, 16 GB, 512 GB SSD
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że bez względu na to, jak potężny jest procesor i ile ma rdzeni, liczy się częstotliwość procesu. Z 4-rdzeniowym procesorem Xeon 4,1 GHz będzie działać lepiej niż z 8-rdzeniowym procesorem i9 2,7 GHz. Ważne jest, aby zrozumieć, że jądro 3D SolidWorks nie korzysta z wielu rdzeni. Przyczyna tego sięga początków powstania jądra 3D, które niewiele się zmieniło. Użyteczność wielordzeniowości pozostaje jednak w użyciu visuale lub photoview. Więc zwiększ częstotliwość, jeśli możesz, bez inwestowania w szalony procesor. A jeśli chodzi o kartę graficzną, przyjrzyj się dobrze tym, które są zatwierdzone przez oprogramowanie w OpenGL. Zgadzam się z @Zozo_mp w tym temacie, dobrze to wytłumaczył.
Proponuję przed podjęciem decyzji o obejrzeniu prezentacji SW2021, ponieważ w latach 2020-2021 nastąpiła bardzo zauważalna poprawa wydajności, która bardziej przechodzi przez kartę graficzną OpenGL 4.5 . Bardzo, bardzo duży postęp między 2019 a 2021 rokiem. Zobaczysz, że opóźnienia w powiększaniu lub poruszaniu się w górę, w dół lub w lewo, w prawo prawie zniknęły.
Natknąłem się na markę laptopów CLEVO, która oferuje konfigurowalne konfiguracje ze sprzętem, którego nie znalazłem nigdzie indziej w stacjach mobilnych. (przykład i7 @3.8 Ghz - 5.1Ghz w trybie boost)