Można ustawić opcje eksportu dla dokumentów części lub złożenia SolidWorks eksportowanych jako pliki STEP.
Aby ustawić opcje eksportu KROK:
Kliknij Plik > Zapisz jako
Wybierz pozycję KROK w polu Typ, a następnie kliknij przycisk Opcje.
Dokonaj wyboru spośród opcji opisanych poniżej, a następnie kliknij przycisk OK.
Kliknij przycisk Zapisz , aby wyeksportować dokument.
Wyjście jako
Objętość/geometria powierzchni
Umożliwia eksportowanie geometrii jako brył objętościowych lub wieloboków.
Krzywe 3D
Umożliwia eksportowanie obiektów gęstości i wielokątów jako elementów szkieletowych. Wszystkie krzywe 3D (krzywe złożone, modele krawędziowe 3D, krzywe importowane itp.) są również zapisywane.
Eksport elementów szkicu
(dostępne tylko z wybranymi krzywymi 3D). Eksportowane są wszystkie obiekty w krzywych 3D, a także wszystkie szkice 2D i 3D, które istnieją w dokumencie.
Definiowanie danych konfiguracyjnych STEP
(dostępne tylko podczas eksportowania do plików STEP AP203 (*.step)). Wyświetla okno dialogowe Dane konfiguracyjne STEP do eksportu. W przypadku wybrania opcji Krzywe 3D lub Eksport elementów szkicu, można otwierać tylko te pliki STEP, które zostały wyeksportowane do SolidWorks 2001Plus lub nowszych.
W przypadku wybrania opcji Ustaw dane konfiguracji STEP zostanie wyświetlone okno dialogowe Dane konfiguracji STEP do eksportu.
Ponieważ nie można grupować elementów szkicu w pliku STEP, po otwarciu pliku w SolidWorks uzyskuje się następujące wyniki:
Wszystkie linie i splajny są importowane do jednego szkicu 3D.
Wszystkie okręgi, elipsy i parabole są importowane do indywidualnych szkiców 2D.
Wyjdź z układu współrzędnych
Wybierz układ współrzędnych do eksportu. W przypadku wybrania opcji domyślnej macierz transformacji nie jest stosowana.
Eksport właściwości powierzchni/krawędzi
Eksportuje właściwości ścian i krawędzi. Wyłącz tę opcję, aby zwiększyć wydajność eksportu.
Dzielenie powierzchni okresowych
Dzieli powierzchnie okresowe, takie jak ściany cylindryczne, na dwie części. Podział powierzchni okresowej może pomóc w poprawie jakości eksportu, ale może mieć wpływ na wydajność.
@gt22: Twój tekst mówi o opcjach eksportu, a nie o imporcie. Moje opcje eksportu są dobrze ustawione, ponieważ moi inni klienci nie mają tego problemu (ten klient też go nie miał przed zmianą wersji)
@Tomalam: Wydaje mi się, że to ujęcie Creo. Czy miałbyś to samo z opcjami importu, a nie opcjami eksportu. Pozwoli mi to powiedzieć mojemu klientowi, co ma zaznaczyć, aby uzyskać głośność.
@.PL: Rzeczywiście ciekawy link. dowiadujemy się, że Creo może otwierać natywne solidworks, co jest dla mnie dobrą wiadomością.