Opracowuję dodatek do Solidworks, który umożliwia optymalizację obnażania elementów spawanych mechanicznie.
Jak na razie nie ma szczególnego problemu.
Ale przyszedł mi do głowy głupi pomysł...
Chciałbym dodać dla profili niesymetrycznych (ciętych pod kątem innym niż 0°), jeśli są one cięte na krawędzi lub na płasko oraz jeśli trzeba je obrócić w przypadku dwóch cięć nierównoległych.
Próbowałem przejść przez obwiednię ciała, ale informacje nie zmieniają się w zależności od orientacji.
W najgorszym razie będę szukał sposobu na stworzenie miniatury ciała, ale nadal mają problem z orientacją.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, jestem za tym.
FYI, umieszczę dodatek do pobrania, gdy zostanie ukończony i przetestowany.
Aby wyświetlić obraz, tak naprawdę nie mam problemu, w dodatku przechodzę przez podpowiedź, która wyświetla obraz po najechaniu kursorem na profil na liście. W eksporcie do Excela dodaję kolumnę i wklejam do niej obraz.
Znalazłem rozwiązanie, aby odzyskać miniaturę ciała. Izoluję go, umieszczam w ramie szkieletowej z ukrytymi liniami, aktywuję widok iso i zapisuję w jpeg. Działa to mniej więcej dobrze, ale jeszcze do tego wrócę.
Innym rozwiązaniem, o którym pomyślałem, jest stworzenie MEP z trzema identycznymi widokami każdego ciała, aby sprawdzić, czy możemy zapisać widoki w formacie obrazu. (Nie testowałem)
@Ac cobra 427: Nie, nie zrobiłem samouczka, to dużo kodowania i długo testowanie. Ale to tylko pomysł.
Tak też działa firma, do której właśnie dołączyłem...
Właśnie wykonałem spawaną konstrukcję z korpusów 784 (blacha i profile w komplecie), nie wyobrażam sobie, żebym miał to wszystko sortować wiedząc, że żaden profil nie ma takich samych długości i kątów cięcia:)
Ja bym zrobił moduły, ale model jest parametryczny. Jest to okładzina ścienna w rampie dla pojazdów, która służy również jako balustrada na parterze.
Potem, gdy widzę przejrzystość pliku excel z ustawieniem paska, trzeba mieć za sobą 10 lat badań, żeby wiedzieć, który kawałek umieścić w którym pasku :)
Mały nawias, dla skomplikowanych lub bardzo dużych podwozi lub ze skomplikowanymi kształtami blachy, rzeczywiście istnieje metoda przechodzenia przez ASM i zarządzania każdym ciałem w PRT.
Ale jest też metoda "Hybrydowa (ASM i PRT)",
co pozwala na zachowanie parametryczności profili (funkcja Const.Welded),
i zarządzać każdą ważną częścią PRT,
Na końcu znajduje się nomenklatura (typ tabulacji) i automatyczna rejestracja (płaska lub nie).