Orientacja mechanicznego profilu spawalniczego

Witam

Opracowuję dodatek do Solidworks, który umożliwia optymalizację obnażania elementów spawanych mechanicznie.

Jak na razie nie ma szczególnego problemu.

Ale przyszedł mi do głowy głupi pomysł...

Chciałbym dodać dla profili niesymetrycznych (ciętych pod kątem innym niż 0°), jeśli są one cięte na krawędzi lub na płasko oraz jeśli trzeba je obrócić w przypadku dwóch cięć nierównoległych.

Próbowałem przejść przez obwiednię ciała, ale informacje nie zmieniają się w zależności od orientacji.

W najgorszym razie będę szukał sposobu na stworzenie miniatury ciała, ale nadal mają problem z orientacją.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, jestem za tym.

FYI, umieszczę dodatek do pobrania, gdy zostanie ukończony i przetestowany.

Pozdrowienia.

4 polubienia

Cześć @ Yves.T

Myślę, że problemem jest liczba kolumn w nomenklaturze 

Konieczne będzie utworzenie kolumn dla przekrojów i wskazanie wartości kątów

albo 0 / 360, albo + i -

Nie mogę się doczekać tego nowego dodatku

@+

1 polubienie

Drobiazg nie na temat, ale dodatki, które tworzysz, robisz tutoriale? Fajnie byłoby mieć miejsce, w którym można się nimi dzielić.

1 polubienie

Aby wyświetlić obraz, tak naprawdę nie mam problemu, w dodatku przechodzę przez podpowiedź, która wyświetla obraz po najechaniu kursorem na profil na liście. W eksporcie do Excela dodaję kolumnę i wklejam do niej obraz.

Znalazłem rozwiązanie, aby odzyskać miniaturę ciała. Izoluję go, umieszczam w ramie szkieletowej z ukrytymi liniami, aktywuję widok iso i zapisuję w jpeg. Działa to mniej więcej dobrze, ale jeszcze do tego wrócę.

Innym rozwiązaniem, o którym pomyślałem, jest stworzenie MEP z trzema identycznymi widokami każdego ciała, aby sprawdzić, czy możemy zapisać widoki w formacie obrazu. (Nie testowałem)

@Ac cobra 427: Nie, nie zrobiłem samouczka, to dużo kodowania i długo testowanie. Ale to tylko pomysł.

2 polubienia

Wydaje się, że bardzo miło jest podążać za nim

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Obecnie używam Excela, który muszę wypełnić ręcznie. Teraz twoja rzecz wydaje się kołysać.

Jeśli potrzebujesz Excela, powiedz o tym.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Tak też działa firma, do której właśnie dołączyłem...

Właśnie wykonałem spawaną konstrukcję z korpusów 784 (blacha i profile w komplecie), nie wyobrażam sobie, żebym miał to wszystko sortować wiedząc, że żaden profil nie ma takich samych długości i kątów cięcia:)

Ja bym zrobił moduły, ale model jest parametryczny. Jest to okładzina ścienna w rampie dla pojazdów, która służy również jako balustrada na parterze.

Potem, gdy widzę przejrzystość pliku excel z ustawieniem paska, trzeba mieć za sobą 10 lat badań, żeby wiedzieć, który kawałek umieścić w którym pasku :)

1 polubienie

Mały nawias, dla skomplikowanych lub bardzo dużych podwozi lub ze skomplikowanymi kształtami blachy, rzeczywiście istnieje metoda przechodzenia przez ASM i zarządzania każdym ciałem w PRT.

Ale jest też metoda "Hybrydowa (ASM i PRT)",

co pozwala na zachowanie parametryczności profili (funkcja Const.Welded),

i zarządzać każdą ważną częścią PRT,

Na końcu znajduje się nomenklatura (typ tabulacji) i automatyczna rejestracja (płaska lub nie).

2 polubienia

Używam optymalizacji cięcia firmy axemble.

W przypadku operacji działa to w następujący sposób:

Aby zaimportować przepływy, kliknij spawaną tabelę konstrukcyjną.

Oprogramowanie pobiera różne przekroje rury lub profilu.

Zaznaczamy pole probówki, która ma zostać odzyskana.

Importuje wszystkie przepływy, ilości i cięcia.

Z drugiej strony, aby uzyskać orientację, musisz kliknąć każdą linię i wybrać orientację cięcia

Załączam pomoc tego oprogramowania Axemble, jeśli może pomóc Ci rozwinąć to, czego chcesz, lub jeśli wolisz, subskrybuj narzędzia Axemble!

Jestem sprzedawcą Axemble, ale jest wiele bardzo fajnych programów.

cuttingoptimization_fr.chm
2 polubienia

Na bieżąco:

Prawie skończyłem z dodatkiem.

Nie znalazłem jeszcze rozwiązania, aby automatycznie pobrać orientację elementu spawanego mechanicznie (po prostu tworzę miniaturki w widoku iso)

Zakodowałem tylko jeden algorytm do optymalizacji (algorytm zachłanny poprzez sortowanie malejące)

Dodałem eksport w formacie DWG i/lub DXF dla płaskiej blachy

Utworzyłem funkcję, która nadaje nazwy obiektom na liście części spawanych i dodaje te informacje do ich właściwości niestandardowych.

I na koniec dodałem funkcję eksportu w STL lub innym formacie korpusów do tuby laserowej.

W odpowiednim czasie poproszę 2 osoby z serwisu o przetestowanie dodatku, aby sprawdzić, jak działa.

Do zobaczenia :)

3 polubienia

Witam

Po długim okresie nieobecności nie poświęciłem czasu, aby posunąć się naprzód w tym temacie.

Postaram się do tego wrócić jak najszybciej.