Mechanicznie spawana orientacja profilu

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, jak wyregulować orientację spawanego profilu mechanicznego, gdy jest to na przykład kąt nierówny. W załączonym pliku staram się ułożyć dłuższy bok mojego kąta zgodnie z osią Y , a nie zgodnie z Z i nie mogę tego zrobić. Widzę opcje orientacji i opcję pozycjonowania profilu, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Brakuje mi rotacji wokół Y.

Oto rozwiązanie, o którym myślę, ale nie jest ono najbardziej praktyczne, musiałbym przerobić wszystkie moje profile. Oznacza to, że jeśli mam profil 40x20, którego nie mogę prawidłowo zorientować, muszę utworzyć nowy szkic dla profilu 20x40 i w ten sposób przerobić mój nowy profil.

Pytania dodatkowe: gdzie mogę znaleźć wiarygodne źródło różnych profili dostępnych w branży? Chodzi o to, aby na początku mieć dostęp do różnych modeli, nawet jeśli oznacza to ich późniejsze odtworzenie. Widziałem już tematy na tym forum, aby uzyskać dostęp do bibliotek profili, zrobię z nich dobry użytek! 

Dziękuję za pomoc.

Corniere-ms.sldprt

obracając się o 270° w regulacji położenia profilu, docieram do długiego boku 40mm w osi Y.

Czy jest to pożądany efekt?

captureecran.jpg
2 polubienia

Masz również profil symetrii, który możesz sprawdzić pod kątem profili niesymetrycznych i oczywiście pobawić się kątami

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi! 

Rzeczywiście, musisz wiedzieć, jak bawić się 2 parametrami: profilami orientacji i symetrii.

Pewnie byłem zmęczony, kiedy zadałem to pytanie...

orientation_profil.jpg