Gdzie mogę znaleźć aktualne modele silników spalinowych?

Witam

Chciałbym model 3d solidwork, 4-suwowego silnika dwucylindrowego , w pełni funkcjonalnego. Idealnie byłoby, gdyby silnik istniał komercyjnie, aby można było zastosować modyfikację i przetestować mój wynalazek, na przykład na motocyklu 125.

Celem jest martwienie się tylko o modyfikację, którą chcę wykonać za pomocą kilku niestandardowych części, bez konieczności tworzenia całego silnika składającego się ze stu części.

Znalazłem wiele modeli na tej stronie, ale nie wiem, czy są one naprawdę sprawne, i nie mogę znaleźć silników motocyklowych poza harleyami davidsonami, za które oczywiście nigdy nie mógłbym zapłacić, lub turbinami lotniczymi. 

https://www.thingiverse.com/search?q=engine&dwh=545ba1ce8c411d0

1 polubienie

Witam

Zobacz na gradcad.com

Chrtof

1 polubienie

Jest też Grabcad, w którym możesz spróbować szczęścia: https://grabcad.com/library/motor-yamaha-125cm3 (to mono).

Problemy:
- 125 BI, jest bardzo specyficzny i niezbyt satysfakcjonujący do modelowania, więc możesz mieć wiele problemów ze znalezieniem go;
- W pełni funkcjonalny: Wykonanie *wszystkich* części i ich ograniczenie wymaga dużo pracy.

Czy bi jest imperatywem dla Twojego wynalazku?
Być może będziesz miał lepszy czas na zakup roweru testowego (motocykla lub skutera?), aby modelować tylko te części, które mają kontakt z Twoim pomysłem

4 polubienia

Witam

Jest też ten.

https://grabcad.com/library/moteur-dirt-125-cm3

Cdt 

Fred

1 polubienie

Cze wszystkim

Fred, poproszono o Bi a nie mono ;)

Pozdrowienia

1 polubienie

Dwucylindrowy 125 jest zbyt specyficzny, to na pewno...   Zaletą jest to, że kosztuje mniej niż duży silnik i pozostaje wystarczająco złożony (kilka cylindrów), aby docenić pomysł

Mam 125 twin honda i od tego zaczyna się pomysł. Prawdą jest, że musiałbym "zeskanować" stykające się części, aby móc je mieć w SolidWork.

Ale na moim etapie postępów w opanowaniu oprogramowania byłoby to śmieszne. Muszę już znaleźć model do badania 3D, aby praktycznie rozbić sobie głowę.

Ale jednocylindrowy też może to zrobić, po prostu jest to znacznie mniejszy "wyczyn". To, co naprawdę się liczy, to to, że są to 4 uderzenia.

Stefbeno Mogłem już przejść na mono 125 zamieszczone, że mnie połączyłeś. Byłby to motywujący pierwszy krok, aby tam dotrzeć. Ale w tym celu muszę pobrać Catię i ją opanować..... W każdym razie zajmie mi to miesiące pracy, więc być może będę musiał zacząć bezpośrednio od odpowiedniego oprogramowania

Nie ma potrzeby stosowania Catia, w pakiecie plików znajduje się Catia, ale także krok.
Skorzystaj z tego kroku, a będziesz mieć czysty asm do pracy.

W przypadku swojego wynalazku lepiej jest pracować na prostym silniku (mono) niż od razu zaczynać pracę nad dużymi architekturami. Ponadto w silnikach wielocylindrowych różne istniejące i możliwe architektury (liczba cylindrów, układ, rozrząd) bardzo utrudnią Ci zadanie.

Cześć ZephirdCDSF, pliki na linku, który umieścił Fred, są w igs, kroku itp. są kompatybilne z Solid!

Cdt