Przegląd narzędzia do wyodrębniania indeksów

Witam

Posiadamy bazę danych części/rysunków przechowywanych na serwerze.

W załączeniu znajduje się ilustracja przedstawiająca drzewo.

Obecnie istnieje ponad 500 referencji części z taką samą liczbą rysunków.

Niektóre rysunki zawierają poprawki, które ewoluowały w czasie (indeks 0 - 1 - 2 lub więcej).

Czy istnieje narzędzie, które pozwoliłoby łatwo wyodrębnić wszystkie nazwy rysunków wraz z odpowiadającym im indeksem w tabeli Excela?

Jeśli tak, to czy jest dostępny samouczek?

Jesteśmy w wersji premium pack 2017, z mycadservices premium, również

Pozdrowienia

Mikołaj

arborescence.pdf

Próbowałem Smartbom, niestety nie mogę odzyskać danych z tabeli zmian.

W komputerze ilustracja tablicy rewizyjnej i jej zawartości, którą mamy na każdym rysunku.

Celem gry byłoby wyodrębnienie danych z tej tabeli poprawek dla każdego planu i zsyntetyzowanie tego wszystkiego w tabeli Excela.

Czy ktoś już to robił?

Z góry dziękuję

tableau_revision.pdf

Chciałem powiedzieć, że ze smartbom! W jaki sposób jest tworzony indeks na podstawie właściwości smartproperties? Czy jest to związane z nieruchomością...

Czy masz przykładowy pokój lub wydruk właściwości pokoju, aby każdy mógł lepiej zrozumieć?

Witaj Denis,

Dziękuję za odpowiedź.

Nie używamy właściwości dla indeksu ewolucji płaszczyzny, odbywa się to na rysunku bezpośrednio w tablicy.

Na PC podałem przykład planu, który możemy mieć ze słynnym stołem, o którym mowa.

Przykładmep.slddrw

Po otwarciu planu na rysunku rzeczywiście znajduje się właściwość o nazwie revision-Sheet1, która jest ustawiona na 3.

Czy masz tego rodzaju właściwość w części lub złożeniu?

Aby to sprawdzić, weź część z rewizją, a następnie właściwość pliku.

Jeśli tak nie jest, oznacza to, że poprawki są stosowane tylko do rysunku. I że ta lista będzie możliwa do odzyskania tylko na poziomie slddrws.

Dziękuję za odpowiedź.

Rysunek, który wysłałem do zilustrowania, jest złym przykładem.

95% naszych planów nie ma indeksu powiązanego z nieruchomością.

Niemniej jednak wszystkie indeksy są odnotowane w kolumnie B tabeli indeksu rewizji.

Czy uważasz, że możliwe jest odzyskanie tych wskazówek za pomocą Smartbom lub innego narzędzia?

Mało prawdopodobne, może z makrem, ale trzeba zobaczyć, jak ten indeks jest zapisany, czy jest powtarzalny na wszystkich posłach, czy nie.

Najbezpieczniej byłoby zmienić sposób wskazywania i mieć gdzieś tę właściwość zapisaną. I nie ma już problemu z pobraniem listy.

Witam

Nie ma problemu, aby zrobić to za pomocą makra.

Zasada może być następująca:

- Skanowanie katalogów systemu Windows.

- otwarcie każdego slddrw znalezionego w SW.

oraz dla każdego planu:

- Analiza tabeli rewizji.

- Zapisanie wyniku do pliku CSV.

- Zamknięcie planu.

W przypadku przykładowego planu wynik w pliku csv może mieć postać:

przykładmep.slddrw; kreacja; 0; 02/01/18; Franck C.; Atol; QH;
przykładmep.slddrw; średnica zwiększona do 120; 1; 30/10/2019; Franck C.; Atol; QH;
przykładmep.slddrw; dodawanie stukania; 2; 30/10/2019; Franck C.; Atol; QH;
przykładmep.slddrw; otwór zwiększony do 38,5; 3; 30/10/2019; Franck C.; Atol; QH;

Ale to jeszcze trochę zależy od Twojego poziomu w dziedzinie makr?

Pozdrowienia

Poziom 0, daj spokój, 0,5 w najlepszym przypadku :)

Ale i tak dziękuję

Właśnie wyodrębniłem wszystkie plany ze smartbom; 780 odwołań, będzie dużo pracy, aby przepisać wszystkie indeksy w właściwościach :)

Tak, ale jest też inna zaleta, którą jest zachowanie części przed i po indeksie (pozwala to zobaczyć część przed modyfikacją).

Albo też zobacz macro dev, ale nie jest dostępny dla wszystkich.

W przeciwnym razie pytaj przez infolinię, czy coś istnieje w narzędziach mycad, ale po przejrzeniu integracji jedyne, co znajduję, to sprawdzenie, czy istnieje tabela zmian, lub wstawienie jej, ale nie odczytanie wartości.

Oto prawdopodobnie przykład makra, aby znaleźć tabele zmian  i zastąpić je, wystarczy je zmodyfikować lub zmodyfikować

https://www.codestack.net/solidworks-api/document/drawing/clear-revision-table-new-revision/

" Poziom 0, daj spokój, 0,5 w najlepszym przypadku :) ", zastanawiam się, co by się stało, gdybym założył własny biznes, aby oferować makra "pod klucz" w niskiej cenie :)

Jak pilne ma być Twoje leczenie?

Czy masz plany z wieloma arkuszami?

Czy plik csv (dlatego działający w programie Excel) sformatowany jak w powyższym przykładzie jest odpowiedni?

@tous, czy jest to narzędzie, które zainteresuje inne osoby?

Pozdrowienia

1 polubienie

No cóż, to jest usługa, którą masz do zaoferowania bezpośrednio Lynkoa :)

Stopień pilności, jeśli można to zrobić w ciągu najbliższych 2 miesięcy, byłoby idealnie.

Tylko jeden plan na arkusz.

Csv nie ma problemu, w razie potrzeby udałoby mi się przywrócić go do formy.

Dziękuję za przyjrzenie się temu również ;)

@d.roger  Obecnie staram się trenować w makrach, jak na pewno zauważyłeś!

Dlatego zawsze miło jest zobaczyć przykłady makr, nawet jeśli ten przypadek nie jest częścią moich potrzeb.

@sbadenis, na tym nie jestem pewien, czy będzie przykład makra, kiedy będę miał czas, aby zrobić coś na ten temat, prawdopodobnie będzie to program napisany w C#, języku, który opanowuję trochę bardziej  !!

Pozdrowienia

@d.roger : Nie ma problemu, będą inne okazje!

Witam

Znajdziesz TUTAJ program, który teoretycznie powinien spełniać Twoje potrzeby (przynajmniej taką mam nadzieję).

Pozdrowienia

1 polubienie