Na jednej z naszych stacji roboczych SW2015, gdy wykonujemy eksport STEP, oprogramowanie automatycznie ponownie importuje plik zaraz po jego utworzeniu. Może to być bardzo długie w przypadku ciężkiego montażu.
Nie możemy znaleźć opcji (jak na przykład w przypadku plików PDF), aby SW nie otwierał kroku, który właśnie utworzył.
Jak więc możemy zabronić tego automatycznego otwierania pliku STEP?
Kiedy eksportuję pliki .step, kontynuuję, zapisując jako, a następnie zapisując jako i kontynuując. W następnym oknie wybieram rozszerzenie w kroku, a mój plik nie otwiera się później.
Jeśli jednak wybierzemy Zapisz jako i Otwórz, solidworks otworzy krok, który właśnie utworzyłeś.
Jeśli to okno się nie otwiera, może to oznaczać, że w pewnym momencie poprosiłeś, aby przestało się otwierać i zarejestrowało dokonany wybór... Nie wiem jak zresetować
Tak, rozwiązaniem była zignorowana wiadomość, aby zapisać ją jako!
Domyślnie ta stacja była w trybie "zapisz i otwórz", a gdy tylko poprosisz o krok, przypomnienie o tej opcji na dole okna nagrywania znika, więc o tym nie myślałem ;-)
Nawiasem mówiąc, ponowna aktywacja znajduje się w opcji systemowej, zakładka "komunikat/błąd/ostrzeżenie" i zaznacz pole odpowiadające ignorowanemu oknu dialogowemu.