Cze wszystkim
Szukam sposobu na otwarcie formularza użytkownika podczas otwierania nowego pliku części.
Trochę jak w Excelu z WorkbookOpen(), ale nie widzę niczego, co wyglądałoby jak apartOpen().
Każdy ma pomysł
Cze wszystkim
Szukam sposobu na otwarcie formularza użytkownika podczas otwierania nowego pliku części.
Trochę jak w Excelu z WorkbookOpen(), ale nie widzę niczego, co wyglądałoby jak apartOpen().
Każdy ma pomysł
Witam
Ten temat dotyczy tego, jednak ograniczenie polega na tym, że będzie on miał zastosowanie tylko do nowych plików.
Uruchamianie makra VBA przy wczytywaniu modelu przy użyciu funkcji makra i interfejsu API SOLIDWORKS (codestack.net)
Inną metodą byłoby pobawienie się zdarzeniami SW w celu przechwycenia informacji o otwarciu pliku, ale w tym celu musisz zmodyfikować plik wykonywalny uruchamiania oprogramowania tak, aby miał makro działające w tle
Dzięki @Cyril_f , tak, to jest dokładnie to, czego chcę, że działa tylko podczas tworzenia nowego pliku, aby zmusić rysownika do wybrania predefiniowanego materiału w liście rozwijanej formularza użytkownika.
Potrzebujemy go więc tylko do stworzenia nowego dzieła.
Będę się nad tym uczył, ale kod na pierwszy rzut oka wygląda na dość twardy!!
Być może istnieje sposób, aby uczynić go nieco prostszym niż kod oferowany przez Codestack, patrzę na to, ponieważ mam już kody, które wykorzystują zdarzenia SW, ale na razie nie radzę sobie z tym przy bezpośrednim uruchomieniu SW (uruchamiam SW i makro z Excela)
Dziękuję, miło jest mi pomóc w tym konkretnym temacie.
W międzyczasie przyjrzę się kodowi Codestack.
Nie rozumiem, jak stworzyć makro Element, widocznie trzeba otworzyć szkic w modelu.
Ale nie widzę, co robić dalej.
EDIT: Przepraszam, powinienem był obejrzeć film !!
Po kilku próbach kod Codestack nie działa na mój użytek.
Makro jest uruchamiane przed otwarciem pliku, więc nie mogę edytować materiału, ponieważ folder menedżera funkcji nie jest aktywny.
Kolejny pomysł na rozwiązanie mojego problemu?
Witam @treza88
Nie zamierzam odpowiadać na pytanie, ale trochę bardziej do problemu. Alternatywa mogłaby rozstrzygnąć to inaczej;
Tworzenie szablonów dokumentów dla nowych dokumentów. Z szablonem dla każdego materiału i usuwając oryginalny szablon domyślny, ponieważ jest to kwestia wymuszenia wyboru projektanta, będzie on mógł otwierać nowe dokumenty tylko za pomocą jednego z predefiniowanych szablonów, a więc tylko za pomocą jednego z predefiniowanych materiałów. Odbywa się to bezpośrednio z okna otwierania oprogramowania.
Witam i dziękuję @Sylk,
Problem polega na tym, że dałoby mi to co najmniej trzydzieści modeli, ponieważ mój materiał określa rodzaj materiału, ale także grubość mojej blachy, typu " Inox_2.0 ".
To pozwala mi na pobranie tych informacji dla moich eksportów DXF.
Z drugiej strony mam rozwiązanie, które mi odpowiada i które jest dość uproszczone, a mianowicie stworzenie makra, które tworzy nową część, a po utworzeniu otwiera się mój formularz użytkownika.
A raczej w tej kolejności: makro, które otwiera formularz użytkownika, a następnie tworzy nowy pokój z opcjami wybranymi w formularzu użytkownika.
Zasadniczo, to, co bym zrobił, a priori, to:
PS: w przypadku nieprawidłowych parametrów lub zamknięcia (anulowania) formularza użytkownika/makra, zamknięcie dokumentu "w tworzeniu " bez zapisania wydaje się konieczne unikanie dokumentów bez realnej konfiguracji.
Witam
Problem z makrami, które nie uruchamiają się autonomicznie, polega na tym, że pozostają one zależne od użytkownika (mam kilka bardzo przydatnych, których użytkownicy nie używają i które od czasu do czasu zapobiegałyby napotkaniu pewnych problemów z plikami).
Tak więc posiadanie funkcji makr mogło być rozwiązaniem, ale problem polega na tym, że musi ona znajdować się we wszystkich szablonach dokumentów.
" Najprostszym " sposobem na wymuszenie użycia jest uruchomienie makra po otwarciu oprogramowania, które przechwytuje zdarzenia programowe i w ten sposób pozwala ustawić pożądane zachowanie.
Biorąc to pod uwagę, rozwiązanie to wymaga modyfikacji sposobu uruchamiania oprogramowania poprzez dodanie argumentów do wiersza poleceń otwierającego oprogramowanie, tak aby uruchamiało makro po jego otwarciu i bardzo solidnego kodu, aby przezwyciężyć wszystkie przypadki, które można napotkać.
Może być łatwiejsze w zarządzaniu i mniej restrykcyjne dla użytkownika (czasami potrzebna jest część, aby wpisać pomysł): sprawdź przy rejestracji, czy materiały znajdują się na liście i jeśli to konieczne, otwórz formularz użytkownika.
Za pomocą dodatku można przechwytywać zdarzenia Solidworks, wystarczy zainstalować go na wszystkich stacjach roboczych.
Osobiście uważam, że zaskakujące jest włączenie grubości do materiału.
Istnieją inne sposoby automatycznego odzyskania tej grubości. (podobnie jak materiał)
Przykład zanotowany na sali, a następnie przez posła do PE:
W pokoju:
" Epaisseur@Pièce1.SLDPRT "
W posłowi do PE:
Grubość $PRPSHEET: " Grubość " mm
Efekt:
=> Wielkie westchnienie ... To powiedziawszy, nagle czuję się mniej samotny...
Odpowiadając na pytanie @treza88 :
Generalnie jestem przeciwny " Makro Features ", często są ciężkie (jak na rozmiar pliku), są skomplikowane do udostępnienia (szczególnie osobom z zewnątrz, które nie mają tej samej wersji Solidworks lub po prostu ograniczeń administracyjnych na swojej stacji roboczej)...
Aby tego uniknąć, w zależności od używanej wersji Solidworks (z Solidworks 2019):
spójrz na zakładkę " Blacha" podczas edycji materiałów... Myślę, że to odpowiedź na twoją prośbę:
No cóż, może trochę się wyprzedzam, bo jak widać z niego nie korzystam... (Solidworks 2022).
@treza88 ... Wcale nie jestem przeciwny mnożeniu źródeł informacji (wręcz przeciwnie), tylko uczciwe byłoby opublikowanie wyników (w przypadku rozstrzygnięcia) na różnych forach, na których złożyłeś swoje wnioski:
Poniższy zrzut ekranu z forum Solidworks
Pozdrowienia.
Odpowiedź na forum oprogramowania nie rozwiązuje problemu " jest to zależne od użytkownika".
Tworzenie makra, które uruchamia formularz użytkownika i tworzenie pliku jest podstawowe, ale użytkownicy nadal muszą raczyć kliknąć ikonę.
@Cyril_f , dokładnie to, co mówiłem do siebie.
Rozwiązanie zaproponowane przez @sbadenis wydaje mi się ciekawe (poza tym, że rysunek wydaje się być świetnym środkowym palcem )
Osobiście to jest to, czego używamy. Gdy materiał nie jest wypełniony, Sldw obraża nas o rysunek, co alarmuje oko
Możesz dodatkowo upiększyć wizualnymi wskazówkami. Wszystko, co musi zostać zweryfikowane przez użytkownika, jest domyślnie ustawione na kolor czerwony w pliku natywnym. A użytkownik przekazuje je w kolorze czarnym, aby potwierdzić fakt sprawdzenia.
Mimo, że umieściliśmy elementy w kolorze czerwonym i pogrubionym, to na nikogo to nie wyskakuje. Muszę mieć osoby niewidome w moich użytkownikach
[HS wł.] Jedyny raz, kiedy otrzymaliśmy wynik, dotyczył plików w naszym PDM, które znajdują się w folderze kosza, gdy zestawy wskazują na nie, zastąpiliśmy 3D wytłoczonym tekstem typu " To nie jest właściwy plik ". Ponieważ mają problemy z " pobierz wersję ", a nie " pobierz najnowszą wersję ", o dziwo skończyli z ASM z pięknymi tekstami i błędami ograniczeń, co spowodowało, że [HS Off] zareagował