Otwieranie pliku catia w solidworks 2018

Witam

Czy SW2018 jest w stanie otworzyć pliki .catpart? Jeśli nie, czy istnieje inny sposób, aby je otworzyć?

Pozdrowienia

Witam

Nie jest to wybór oferowany przez solidworks w wersji 2019, więc również w 2018 roku.

Chociaż tutaj wydaje się, że jest rozwiązanie, być może przez program uruchamiający

Wszystko zależy od tego, czy chcesz go wizualizować, czy nad nim pracować.

Możliwe jest przeglądanie plików CGR (spójrz tutaj, jest to dobrze wyjaśnione)

Proponuję zajrzeć do tego wątku , w którym omawiana jest ta sama potrzeba

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam tak od SW 2018

Musisz aktywować w Narzędzia /Opcje systemu / Importuj/  (zaznacz opcję Włącz połączenie 3D).

W przypadku CATPart tworzy to część oprogramowania, w której znajduje się import połączony z plikiem CATIA. (jeśli zmienisz natywny program CATIA, możesz zaktualizować plik oprogramowania).

Możemy zerwać więź z rodzimą CATIĄ.

W przypadku CATProduct możesz wybrać w opcjach, czy chcesz pierwszy poziom, czy nie.

(jeśli chcesz utworzyć zespół oprogramowania zawierający ASS CATIA lub jeśli chcesz mieć ASS oprogramowania zawierającego komponenty CATIA).

W żadnym wypadku nie odbudowujemy historii CATIA pod SW.

Edycja: Z licencją SW Premium.

3 polubienia

Witam

Dziękuję franck za pomoc. Właśnie spróbowałem, otwarcie catia idzie dobrze, ale z drugiej strony, jeśli próbuję zaimportować krok zawierający kilka brył, a potem znajduję się przed kolejnym problemem. Otwarcie pliku nie działa, informuje mnie, że bryła ma już ciało. W zasadzie podczas otwierania nie mam innego rozwiązania niż wybranie CZĘŚCI, szablon ASS się nie pojawia i nagle wywala otwieranie pliku.

Będę musiał żonglować aktywacją 3D Interconnect, ponieważ po jej odznaczeniu działa otwieranie kroku z kilkoma częściami.

Dziękujemy za Twoją opinię.

1 polubienie

Tak, to jest to, co musisz aktywować, aby utworzyć plik SW powiązany z plikiem CATIA.

Po utworzeniu pliki te są użyteczne (nawet bez licencji Premium)

1 polubienie