Moja firma chce wprowadzić telepracę dla 8 naszych pracowników. W związku z tym poproszono mnie o znalezienie sposobu na zapewnienie tym pracownikom dostępu do naszej sieci, aby mieli dostęp do serwerów plików i mogli zdalnie sterować swoimi komputerami z domu.
Do tej pory korzystaliśmy z Teamviewer, aby mogli przejąć zdalną kontrolę nad swoim komputerem, a tym samym pracować zdalnie, ale musieliśmy już ponieść pewne awarie serwerów Teamviewer, a ponadto co roku musimy kupować licencję, aby mieć najnowszą wersję Teamviewer.
Wydawało mi się, że zauważyłem, że w przypadku pracy zdalnej najlepszą rzeczą do zrobienia jest skonfigurowanie serwera VPN. Czy mógłbyś mi to potwierdzić? A jeśli to prawda, czy mógłbyś mi powiedzieć, jak to zrobić (wcale nie specjalizuję się w podstawowych sieciach)? Czy można zainstalować serwer VPN na maszynie wirtualnej?
Korzystamy z telepracy przez VPN. Dzięki temu mamy dostęp do sieci firmowej i możemy zdalnie korzystać z naszych maszyn. W przypadku instalacji mogę tylko doradzić skorzystanie z pomocy profesjonalisty. Instalacja i administrowanie VPN nie może być improwizowane, zwłaszcza jeśli korzysta z niego jednocześnie osiem osób.
Radzę najpierw zwrócić uwagę na niezbędne połączenia, a także zwrócić uwagę na klienta połączenia zdalnego i ustawienia.
Korzystamy tu z telepracy. Jesteśmy połączeni z VPN, aby uzyskać dostęp do naszych dysków sieciowych, ale wszystkie laptopy mają zainstalowane SolidWorks. Wszystkie licencje są dostępne "online", co pozwala każdemu użytkownikowi wypożyczyć dowolny komputer, aby móc pracować, a nawet synchronizować ustawienia oprogramowania (wyświetlanie, skróty, ikony...)
Podwykonawca korzystał z Pulpitu zdalnego Google Chrome