Witam wszystkich,
Nie mogę wymyślić, jak ustawić zestaw części. Oznacza to , że wszystkie wymiary są oparte tylko na jednym w złożeniu. Zmiana tego wymiaru powoduje zmianę całego zespołu.
Co więcej, w przypadku niektórych kursów zależy to od stołu. Na przykład śruba będzie M16 z jednej strony na drugą, a następnie M15 z jednej strony na drugą i tak dalej.
Na razie w pełni sparametryzowałem drzewo z menu równań, które połączyłem z plikiem zewnętrznym, ale kiedy łączę kilka części zespołu z tym samym plikiem zewnętrznym, wszystko zaczyna działać.
Próbowałem też z rodziną części, ale nie widzę, jak połączyć ze sobą kilka części.
Z góry dziękuję za cenną pomoc
Prosta opcja:
- Utwórz szkic w swoim zespole z segmentem, którego długość jest parametrem.
- W częściach należy utworzyć szkic z segmentem, którego długość jest powiązana z poprzednim szkicem (edycja w kontekście).
- Ustaw każdą z części na podstawie jej szkicu.
3 polubienia
Witam
Ta "referencyjna" metoda szkicowania jest również tą, której używam, jest prosta i skuteczna, a jeśli link zostanie utracony lub chcesz go zmienić, jest to łatwo wykonalne.
Wstawiam szkic do mojego zespołu głównego i przekształcam ten szkic w szkic każdej z moich części, aby zachować połączenie:
esquisse_de_reference.jpg
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedzi, ale czy wiesz, jak dokonać parametryzacji wybierając części w tabeli. Na przykład długość rowka wpustowego nie będzie się zmieniać liniowo. Np. dla naszego wymiaru referencyjnego między 100 a 150 długość klucza = 30, dla naszego wymiaru referencyjnego między 150 a 200 długość klucza = 40 itd. za kilkanaście wartości
Bawiąc się formułami albo na poziomie oprogramowania, albo w pliku XL, układając funkcje "jeżeli", powinno to być możliwe.
Lub jeśli Twój przykład jest realistyczny i masz szczęście, mamy "lg key" = "górny limit interwału"/5 (30=150/5), co będzie jeszcze lepsze.
To właśnie mówiłem sobie podczas robienia cisów. To będzie długi czas, ale tak długo, jak będzie to możliwe... Mój przykład jest niestety nierealistyczny... I tak mówisz o wprowadzaniu formuł w excelu (co bym wolał), przechodzeniu przez rodzinę części, czy jest inny sposób na połączenie excela i solidworks?
Rzeczywiście, myślałem o rodzinie części, nawet jeśli jest tylko jedna konfiguracja.
Ale kiedy już mamy nasze wartości w naszej rodzinie części (którą możemy zaprogramować w VBA dla większej prędkości), czy możliwe jest wysłanie tych wartości z powrotem do zespołu? To znaczy , aby móc z nich korzystać w innych pomieszczeniach?
Zgodnie z zasadą szkicu referencyjnego, tak, ale będziesz musiał poprosić SW o ponowne przeliczenie zestawu kilka razy z rzędu (za pomocą Ctrl-Q), aby poprawnie się zaktualizował.
Zastanawiam się, czy nie byłoby bardziej pożądane granie na kakułach w każdym pokoju.
1 polubienie