Ustawienia modelu zestawienia komponentów

Witam

Chciałbym utworzyć model zestawienia komponentów (Solidworks) z rosnącym sortowaniem mojej pierwszej kolumny, która jest już domyślnie zintegrowana.
Chciałbym również mieć możliwość automatycznego zintegrowania wiersza znajdującego się na dole mojej tabeli z całkowitą sumą jednego z wierszy.
Ale za każdym razem, gdy go tworzę i zapisuję, aby zmodyfikować szablon tabeli, nie bierze on tych informacji pod uwagę...

Dziękuję za poświęcony czas :slight_smile:

Witam;

Normalnie sortowanie powinno działać, jeśli jest poprawnie zapisane w szablonie BOM. (Przynajmniej dla Solidworks 2022... Nie wiem, której wersji używasz...)
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/t_save_bom_sort_setting.htm?id=484a5ddc85fd4a6ba1b94d96fa318a24#Pg0
W przypadku wersu " Somme " Totale jestem znacznie mniej pewien... zwłaszcza, że zależy to w dużej mierze od rodzaju użytego BOM-u, np. BOM-y elementów spawanych nie zachowują się w taki sam sposób jak BOM typu BOM...
Nie sądzę, abyśmy mogli dodać wiersz " Równanie " na końcu tabeli, kolumnę " Równanie " tak, ale nie wiersz ... Czy się mylę?

Pozdrowienia.

Nie, masz rację, już próbowałem i nie sądzę, żebym był jedyny.
Z drugiej strony, podobnie jak w przypadku spawanych tabel konstrukcyjnych, musi istnieć możliwość dodania kolumny z sumą wszystkich wierszy tabeli danej kolumny.

" Jeśli ktokolwiek zrozumiał to, co właśnie powiedziałem, to dlatego, że wyraziłem się źle"