Jestem tutaj, aby prosić o pomoc w kwestii walcowanej blachy i utraty warstw w Solidworks 2022.
Bardzo proste, zrobiłem cylinder o średnicy 23,9 m (duży zbiornik ), który bez problemu mogę rozłożyć na płasko.
Obok mam plan 2D AutoCad przedstawiający spłaszczenie tego samego cylindra. Kiedy wykonuję eksport rysunku z SolidWorks do AutoCad i nakładam płaskie rozwinięcie (w kolorze żółtym na poniższym zrzucie ekranu), mam niedobór materiału około 6 m (75,08406 m dla planu AutoCad i 69,2391618 m dla zaimportowanego planu Solidworks).
Jeśli sprawdzę wzór na obliczenie spłaszczenia okręgu (DxPi), otrzymam 75,08406 m. więc mój plan AutoCad jest dobry, to muszę skorygować ustawienie straty na zginanie w module arkusza blachy SolidWorks.
A teraz suszę! Jeśli kiedykolwiek będziesz miał rozwiązanie, aby uzyskać odpowiednią długość rozwijanej blachy, jestem za tym.
W obszarze gięcia wybierz współczynnik k i 0,333 (włókno neutralne na 1/3 grubości) dla grubości większej niż 3 mm lub 0,5 dla grubości mniejszej. Jeśli wybierzesz współczynnik k, nie możesz mieć 6 m różnicy. Może złe dane w parametrze tłumienia zginania. Poniższy przykład: z ep10mm dév=75.051 dla blachy 10mm, w razie potrzeby można nieznacznie dostosować współczynnik k, aby był bliżej, ale na dużej średnicy tysięczne części nie będą grały zbyt wiele.
Grałem na wartości współczynnika K, aby jak najbardziej zbliżyć się do pożądanej wartości. wygląda na to, że działa, spróbuję zrobić ekstrakcję do AutoCad i nałożyć wszystko, aby zobaczyć, czy jest dobry.
Cóż, po przetestowaniu to działa. Dostosowałem współczynnik K do 1, aby jak najbardziej zbliżyć się do pożądanej oceny. Dobrze sprawdza się nakładanie warstw. Dziwi mnie, że to tylko ze względu na tę historię, ale tym lepiej. Dziękuję za pomoc
Podnosząc współczynnik K do 1, to tak, jakbyś wziął rozwój z neutralnym włóknem na zewnątrz, co nie jest głupie na tak dużym Ø o grubości, która ostatecznie musi być znikoma w porównaniu z Ø. Nie zapomnij wybrać poprawnej odpowiedzi. W przeciwnym razie fajny zbiornik, czy służy do zbierania wody utraconej w ogrodzie?
@sbadenis O ach nie, nie mam takiego dużego ogrodu Jest to zbiornik do metanizatora (produkcji biogazu). I tak, w moim przypadku grubość blachy waha się między 15mm a 5mm, więc bardzo mała w porównaniu do średnicy 24m. To w zupełności wystarczy, aby nałożyć moje płaskie odwijanie na plany autocad 2D od dostawcy (w celu umieszczenia moich gwintowników poza obszarami nakładania się blachy) Jeszcze raz dziękuję