Ustawianie lub sterowanie zespołem przez zmianę wymiarów

Witam

Mam problem z moim prostym montażem. Składa się z wytłaczanego kwadratu z otworem pośrodku i walca. Otwór i cylinder mają tę samą średnicę , ponieważ jest w nim zagnieżdżony. A więc kwadrat z otworem, w którym zagnieżdżony jest cylinder. Grubość wytłoczenia jest taka sama jak rozmiar cylindra wewnątrz kwadratu. Chciałbym wiedzieć, jak to zrobić, aby gdy zwiększam średnicę cylindra, otwór również podążał za nim i odwrotnie, gdy zmniejszam rozmiar cylindra, otwór się kurczy, a tym samym nie tworzy się już próżnia. W związku z tym chciałbym sprawdzić wymiar reprezentujący  średnicę cylindra, a także wymiar otworu, zmieniając pojedynczy wymiar. Dodałem zmienną globalną "d" odpowiadającą średnicy otworu i cylindra ale nie wiem jak je ze sobą połączyć i jeśli to w montażu to powinno być zrobione, to jak będę mógł to zrobić ? Zastanawiam się nad tym również z DriveWorksExpress, ale wątpię, że mogę grać po obu stronach 2 różnych części w tym samym czasie, ale musi to być wykonalne.

Czy ktoś wie lub ma pomysł, jak postępować, aby kontrolować lub skonfigurować ten bardzo prosty system?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrowienia

Dawid.

Witam

Istnieje kilka rozwiązań w zależności od tego, czy chcesz, aby sześcian napędzał cylinder, cylinder napędzał kostkę, czy jedno i drugie...

Można edytować szkic walca w zespole i zdefiniować średnicę przez średnicę otworu (równa zależność, szkic współpromieniowy, konwersja elementów...). Odpowiada to pierwszym 2 przypadkom w zależności od tego, czy edytujesz szkic średnicy, czy szkic otworu.

Można utworzyć szkic pilotażowy w zespole i umieścić relację między tym szkicem a dwoma średnicami w częściach.

Z pewnością są na to inne sposoby. To tylko te, do których jestem przyzwyczajony.

1 polubienie

Bardzo dziękuję za odpowiedź Pascal.

Wypróbowuję te metody od razu.

Pozdrowienia

Dawid.

Próbowałem, ale nie mogę tego zrobić. Próbowałem więc wejść w szkic cylindra (który steruje) i dodałem relację (mam angielską wersję Solidworks 2019), ale nie wiem dokładnie, co wybrać. Logicznie rzecz biorąc, chciałem wziąć kontur cylindra i obrys otworu (wykonanego tylko przez usunięcie materiału), ale to nie działa. Mam też ograniczenie zbieżności między konturem cylindra a otworem, aby cylinder mógł się do siebie pasować i myślę, że nie powinno być z tym problemu. Próbowałem też konwertować byty, ale zbieżność była problemem. (ponieważ wiązanie ustala cylinder w otworze).

Dodam mój montaż, jeśli masz oczywiście kilka minut, czy możesz rzucić okiem?

Jeszcze raz dziękuję za wszystko.

Pozdrowienia

Dawid.

ass1.sldasm powiedział:

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz połączyć dwie części, aby to zrobić, wystarczy dwukrotnie kliknąć okrągłą część w zespole, aby pojawiły się wymiary i dwukrotnie kliknąć wymiar średnicy, aby go edytować i postawić równy, a następnie kliknąć kwadratową część z otworem, a następnie kliknąć wymiar średnicy, aby zostały ze sobą połączone. Jeśli zmienisz wymiar kwadratowej średnicy monety, druga podąży za nią.

1 polubienie

Witam

musisz edytować część w zespole (kliknij prawym przyciskiem myszy na część, która ma być edytowana)

Aby stworzyć swój cylinder , używasz szkicu (na górze) lub końca wiercenia. , który zostanie przekształcony w szkic

Podam przykład

ass1.sldasm powiedział:
1 polubienie

Witam

Bardzo dziękuję ac cobra 427 i Bruno za odpowiedzi.

Przychodzę, aby od razu tego spróbować.

Dobry wieczór Bruno,

Czy możesz mi wyjaśnić bardziej szczegółowo? Na twoich ujęciach, kiedy edytujesz  2. część (cylinder), nie widzimy cylindra , a kiedy mówisz, że tworzymy cylinder za pomocą ogranicznika wiercenia , czy oznacza to, że zespół składał się tylko z kwadratu i że używamy ogranicznika otworu do utworzenia cylindra?

Dlaczego widzimy cylinder w drzewie po jego edycji?

Podsumowując, czy mogę zmodyfikować z moich 2 części w zespole, w którym musiałbym utworzyć kwadrat z otworem, a następnie zacząć od tego kwadratu i utworzyć walec?

Dziękuję za wysłanie mnie w swoją stronę . Cylinder to cylinder podstawowy, który miałem w zespole, czy stworzyłeś go ze szkicu ogranicznika otworu? Mówię to, ponieważ nie widzę cylindra na twoim 2-gim zdjęciu.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Pozdrowienia

Dawid.

OK 
Opcja 1 (najwolniejsza)

Części są rysowane osobno w plikach pojedynczo, a następnie składane. Następnie szkic cylindra jest odwoływany przez krawędź.

FYI ten tryb tworzenia  daje 3 pliki: "C1.sldprt" kwadrat, "cylinder.sldprt" cylidra i "ass1.sldasm".
ponieważ nie włożyłeś C1 i części cylindra, nie można było ich załadować.

Po narysowaniu części
Musisz "edytować szkic" cylindra za pomocą prawego przycisku myszy.

Następnie szkic musi zostać usunięty, walec zatrzymany, a elementy przekształcone.
Możliwe jest (najlepiej) bawienie się elementami odsunięcia funkcji .

Możliwość 2 (moja preferencja) do zrobienia wszystkiego w jednym montażu
Postaram się odpowiedzieć za pomocą TUTORIALU

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Bruno.

Rzeczywiście, dołączę do 2 kawałków.

Oto obraz, który mam, gdy edytuję szkic cylindra.

Byłoby wspaniale, samouczek dziękuję za wszystko.

Oto kwadrat z otworem.

c1.sldprt

A oto cylinder.

Dziękuję.

cylinder.sldprt
Aby odpowiedzieć na to pytanie, stworzono samouczek. Aby uzyskać dostęp do tego samouczka, kliknij ten link: Sterowanie różnymi częściami w zespole
1 polubienie

Dawid

Musisz zrobić kolejny krok!

Wymazuje szkic, dzieli na sekcje , zatrzymuje walec i przekształca elementy.
Możliwe jest (najlepiej) bawienie się elementami odsunięcia funkcji .

lub zwróć swój szkic coradial

1 polubienie

Bardzo dziękuję Bruno za pomoc i czas spędzony na wyjaśnianiu mi, a także za dobrze wyjaśniony szczegółowo samouczek.

To pomoże mi iść naprzód w przyszłości.