Mam problem z moim prostym montażem. Składa się z wytłaczanego kwadratu z otworem pośrodku i walca. Otwór i cylinder mają tę samą średnicę , ponieważ jest w nim zagnieżdżony. A więc kwadrat z otworem, w którym zagnieżdżony jest cylinder. Grubość wytłoczenia jest taka sama jak rozmiar cylindra wewnątrz kwadratu. Chciałbym wiedzieć, jak to zrobić, aby gdy zwiększam średnicę cylindra, otwór również podążał za nim i odwrotnie, gdy zmniejszam rozmiar cylindra, otwór się kurczy, a tym samym nie tworzy się już próżnia. W związku z tym chciałbym sprawdzić wymiar reprezentujący średnicę cylindra, a także wymiar otworu, zmieniając pojedynczy wymiar. Dodałem zmienną globalną "d" odpowiadającą średnicy otworu i cylindra ale nie wiem jak je ze sobą połączyć i jeśli to w montażu to powinno być zrobione, to jak będę mógł to zrobić ? Zastanawiam się nad tym również z DriveWorksExpress, ale wątpię, że mogę grać po obu stronach 2 różnych części w tym samym czasie, ale musi to być wykonalne.
Czy ktoś wie lub ma pomysł, jak postępować, aby kontrolować lub skonfigurować ten bardzo prosty system?
Istnieje kilka rozwiązań w zależności od tego, czy chcesz, aby sześcian napędzał cylinder, cylinder napędzał kostkę, czy jedno i drugie...
Można edytować szkic walca w zespole i zdefiniować średnicę przez średnicę otworu (równa zależność, szkic współpromieniowy, konwersja elementów...). Odpowiada to pierwszym 2 przypadkom w zależności od tego, czy edytujesz szkic średnicy, czy szkic otworu.
Można utworzyć szkic pilotażowy w zespole i umieścić relację między tym szkicem a dwoma średnicami w częściach.
Z pewnością są na to inne sposoby. To tylko te, do których jestem przyzwyczajony.
Próbowałem, ale nie mogę tego zrobić. Próbowałem więc wejść w szkic cylindra (który steruje) i dodałem relację (mam angielską wersję Solidworks 2019), ale nie wiem dokładnie, co wybrać. Logicznie rzecz biorąc, chciałem wziąć kontur cylindra i obrys otworu (wykonanego tylko przez usunięcie materiału), ale to nie działa. Mam też ograniczenie zbieżności między konturem cylindra a otworem, aby cylinder mógł się do siebie pasować i myślę, że nie powinno być z tym problemu. Próbowałem też konwertować byty, ale zbieżność była problemem. (ponieważ wiązanie ustala cylinder w otworze).
Dodam mój montaż, jeśli masz oczywiście kilka minut, czy możesz rzucić okiem?
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz połączyć dwie części, aby to zrobić, wystarczy dwukrotnie kliknąć okrągłą część w zespole, aby pojawiły się wymiary i dwukrotnie kliknąć wymiar średnicy, aby go edytować i postawić równy, a następnie kliknąć kwadratową część z otworem, a następnie kliknąć wymiar średnicy, aby zostały ze sobą połączone. Jeśli zmienisz wymiar kwadratowej średnicy monety, druga podąży za nią.
Czy możesz mi wyjaśnić bardziej szczegółowo? Na twoich ujęciach, kiedy edytujesz 2. część (cylinder), nie widzimy cylindra , a kiedy mówisz, że tworzymy cylinder za pomocą ogranicznika wiercenia , czy oznacza to, że zespół składał się tylko z kwadratu i że używamy ogranicznika otworu do utworzenia cylindra?
Dlaczego widzimy cylinder w drzewie po jego edycji?
Podsumowując, czy mogę zmodyfikować z moich 2 części w zespole, w którym musiałbym utworzyć kwadrat z otworem, a następnie zacząć od tego kwadratu i utworzyć walec?
Dziękuję za wysłanie mnie w swoją stronę . Cylinder to cylinder podstawowy, który miałem w zespole, czy stworzyłeś go ze szkicu ogranicznika otworu? Mówię to, ponieważ nie widzę cylindra na twoim 2-gim zdjęciu.
Części są rysowane osobno w plikach pojedynczo, a następnie składane. Następnie szkic cylindra jest odwoływany przez krawędź.
FYI ten tryb tworzenia daje 3 pliki: "C1.sldprt" kwadrat, "cylinder.sldprt" cylidra i "ass1.sldasm". ponieważ nie włożyłeś C1 i części cylindra, nie można było ich załadować.
Po narysowaniu części Musisz "edytować szkic" cylindra za pomocą prawego przycisku myszy.
Następnie szkic musi zostać usunięty, walec zatrzymany, a elementy przekształcone. Możliwe jest (najlepiej) bawienie się elementami odsunięcia funkcji .
Możliwość 2 (moja preferencja) do zrobienia wszystkiego w jednym montażu Postaram się odpowiedzieć za pomocą TUTORIALU