Cze wszystkim
Chciałbym mieć możliwość ustawienia określonej liczby komponentów w programie Excel i chciałbym, aby SolidWorks otwierał je dla mnie w złożeniu, nawet bez ograniczeń. Mógłbym mu po prostu wskazać folder, do którego może się udać, aby na przykład pobrać komponenty.
Czy to możliwe? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Z góry dziękuję.
Miłego dnia wszystkim.
1 polubienie
Cześć Seb,
Jeśli masz subskrypcję myCADtools, możesz skorzystać z narzędzia: PilotAssembly, które pozwala na pobranie wszystkich wymiarów zespołu i części, możesz je modyfikować za pomocą arkusza Excela, zastosować zmiany zbiorczo, a następnie utworzyć kompozycję pliku zespołu do domu, aby utworzyć nową wersję.
Powodzenia
Mick
2 polubienia
Witaj Mick,
Rzeczywiście, mamy subskrypcję narzędzi myCAD i szukałem narzędzia PilotAssembly.
Jak dobrze mówisz, mogę zmienić wymiary komponentów. Z drugiej strony, jeśli mam bibliotekę komponentów z np. pobranymi silnikami, to jak mogę zmodyfikować ten obecny w złożeniu?
W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Powiedziałbym w ten sam sposób, to właśnie podczas kompozycji na wynos zmodyfikujesz nazwę swojego silnika, aby nie wpływać na modyfikacje oryginalnego komponentu.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytanie :)
1 polubienie
Witam
Czy możesz wyjaśnić swoje pytanie, co masz na myśli mówiąc o modyfikacji pobranego komponentu?
Czy masz na myśli zastąpienie jednego drugim w zespole?
@+
2 polubienia
Tak naprawdę będę miał typowy montaż (silnik, pompa, akcesoria,...) i dopiero wtedy chcę mieć możliwość wybrania referencji podzespołów, które wymienię na Excelu.
Jak rozumiem, PilotAssembly pobiera tylko informacje o komponentach złożenia, ale jeśli komponent nie jest sparametryzowany (i/lub konfigurowalny), nie mogę go zmodyfikować w Excelu.
Ok, rozumiem lepiej. (cóż, myślę, że ;) )
Twój komponent jest zaimportowanym komponentem, bez funkcji lub szkicu, więc w tym przypadku PilotAssembly nie pozwoli Ci go zmodyfikować, będziesz musiał odtworzyć funkcje (na przykład za pomocą FeatureWorks)
Mick
A zmiana odniesienia do komponentu w PilotAssembly nie jest możliwa? Zamiast odtwarzać funkcje. Ponieważ w przypadku silnika musiałbym zmodyfikować wszystkie wymiary dla każdej wysokości osi. Nie wspominając już o innych komponentach...
Nie, PioltAssembly niestety nie pozwala na wymianę jednego komponentu na inny
Sprawdź DriveWorks Xpress!