Witam
Przy tworzeniu części narzędziowych (zegarmistrzostwo) często korzystam z funkcji "Insert / Part". Wszystkie poniższe funkcje (wyciągnięcia, zaokrąglenia, wiercenie, ...) są elementami podrzędnymi tej wstawionej części. Chcę wymienić wstawioną część na inną tego samego typu (zdublowanie oprzyrządowania).
Nie mogę wymienić części, więc wstawiam nową (przed drzewem). Następnie chcę usunąć pierwszy. Niestety, wszystkie funkcje podrzędne są również usuwane.
Czy istnieje rozwiązanie mojego problemu?
Z góry dziękuję.
Z pozdrowieniami Robin
Witam
Obawiam się, że nie ma rozwiązania. O ile mi wiadomo, takie zachowanie jest całkiem logiczne (ale to nie jest to, czego chcesz!). Rzeczywiście, utworzone przez Ciebie funkcje wymagają odniesień do wstawionej części. Jeśli zmienisz części (nawet jeśli są prawie identyczne), identyfikatory odniesień (powierzchnia, płaszczyzna, wymiary,...) nie są już takie same.
Wskazówka : Jeśli masz części, które zawsze muszą pasować do tych samych wiązań, pomyśl o "Odniesieniach do wiązań". Nakręciłem o tym mały filmik, jest trochę stary, ale funkcja jest nadal aktualna!
http://www.lynkoa.com/contenu/astuce-solidworks-reference-de-contrainte-0
Pozdrowienia
4 polubienia
Witam
W otwartym eksploratorze do otwierania pliku znajduje się opcja "Referencje..." ". Klikając na nią po wybraniu pliku do otwarcia, możliwa jest zmiana wstawionego szablonu.
W związku z tym funkcje pozostaną obecne, ale będą błędne z powodu zmiany modelu (jak wyjaśnił jmsavoyat ).
Jeśli nie ma dużych różnic między częściami, naprawa będzie szybka. W przeciwnym razie będziesz musiał uzbroić się w trochę cierpliwości, aby naprawić elementy z wstawionego modelu.
8 polubień
Witam
Dziękuję za te propozycje.
Cieszę się, że odkryłem odniesienia do ograniczeń, których nie znałem. Niestety nie ma to zastosowania w tej sytuacji.
Jeśli chodzi o drugą opcję, nie dotarłem jeszcze do rozwiązania, zagłębię się w to ponownie.
Pozdrowienia