Witam
Niedawno nabyłem nowy laptop Lenovo Thinkpad G2 z procesorem Intel I7 i kartą graficzną RTX A3000
W oprogramowaniu Visualize , gdy próbuję uruchomić renderowanie tylko na karcie graficznej, pojawia się błąd informujący mnie "nie udało się renderować", gdy uruchamiam w trybie hybrydowym, widzę, że działa tylko procesor.
Oczywiście działa tryb procesora, ale aby zyskać na prędkości, chciałbym również skorzystać z karty zintegrowanej. Próbowałem już zaktualizować sterownik karty graficznej.
Z góry dziękuję, jeśli już rozwiązałeś problem
Pozdrowienia
Stawia diagnozę za pomocą solidworks RX.
Jeśli Twoja karta nie jest certyfikowana lub nawet nie jest rozpoznawana przez SW, logiczne jest, że jej nie używa:
https://www.visiativ-solutions.fr/solidworks-rx-comment-utiliser/
1 polubienie
Witam
Dziękuję za odpowiedź.
Poleciłem ten komputer, ponieważ znajduje się on na liście testowanych kart graficznych solidworks.
Z drugiej strony to, czego nie wziąłem pod uwagę, to fakt, że na liście zaznaczono solidworks 2022 i obecnie korzystamy z solidworks 2019.
Twoim zdaniem to jest przyczyna mojego problemu?
Aby wybrać tryb renderowania :
Kliknij Narzędzia > Opcje > Okno 3D.
W obszarze Urządzenie renderujące wyłącz opcję Automatycznie.
Wybierz tryb renderowania :
procesor, jeśli twój procesor jest znacznie mocniejszy niż twoja karta graficzna.
GPU, jeśli masz wydajną kartę graficzną, taką jak karta graficzna zgodna z nVidia CUDA z więcej niż 1 GB pamięci VRAM.
Hybrydowy, jeśli masz zbalansowany system z dobrą kartą nVidia i porównywalnym procesorem.
techzpod.com Mobdro Apk
Witaj @ wszyscy i @ wszyscy
To nie jest takie proste! Jestem w wersji 2021
Rzeczywiście, możesz wybierać między kartą graficzną tylko wtedy, gdy masz NVIDIA IRAY (czytaj ray tracing), jeśli masz na przykład NVIDIA Quadra P2000, a Visualize uważa, że twoja karta jest w tym przypadku słabsza niż procesor (na przykład Intel Core I7 cztery rdzenie 8 wątków lub mocniejszy proc)
Z drugiej strony, kiedy robię końcowe renderowanie, 4 rdzenie są wykorzystywane w pełni, w 100% lub 95% w zależności od ustawień).
Również tryb odszumiania (odszumia) jest aktywny tylko z odpowiednią kartą graficzną. W trybie CPU brak dostępu do denoizera.
Oznacza to, że jeśli wizualizujesz tylko od czasu do czasu i nie masz wersji Vizualise Pro, procesor wystarczy. Jeśli często korzystasz z Vizualize, oznacza to, że musisz odpowiednio przyciąć maszynę. Jako ktoś, kto zajmuje się tym projektowaniem graficznym, będzie musiał zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt.
Pozdrowienia