Przejście z Solidworks do TopSolid

Cze wszystkim!

Za miesiąc zaczynam w nowej firmie, zamierzam wykonywać zasadniczo ten sam rodzaj prac (schody, balustrady, spawanie mechaniczne,...), ale ich oprogramowanie do śledzenia to Topsolid. Czy jest ktoś z Was, kto już dokonał przejścia między tymi dwoma programami? Jakie były największe różnice, które znaleźliście? Czy masz mi jakieś rady, które mógłbyś mi dać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

2 polubienia

Witam

Na krótko przeszedłem do Topsolid i ze swojej strony nigdy się nie uzależniłem. Mamy 2 BE (po zakupie 2. BE) i jeden z 2 pracował pod Topsolid.

Od tego czasu większość maszyn została przebudowana w oparciu o oprogramowanie, a projektanci przenieśli się do oprogramowania.

Na obronę Topsolid, było to w czasie, gdy całkowicie zmienili swój tryb szkicowania, a nasze biuro projektowe używało starej metody, która była absolutnie okropna.

W przeciwnym razie, dla lepszego, szybszego otwierania zespołów części lub podczas importu stp lub innego formatu, szybszy MEP po zainstalowaniu widoków nawet na złożonych złożeniach.

Za minusy, szkice, niemożliwą modyfikację części z zespołu (musisz otworzyć część, zmodyfikować ją...) i ogólnie ergonomię. (znacznie mniej przyjazny dla użytkownika niż oprogramowanie).

Kilka osób z biura projektowego, które pracowały nad oprogramowaniem, wypróbowało to przejście, co przyniosło bardzo mieszane rezultaty w przypadku Topsolid.

Z drugiej strony, w drugą stronę, ludzie pod Topsolid, którzy wyemigrowali, są raczej zadowoleni z SW, poza pewną powolnością.

2 polubienia

Witam
Spóźniłem się na post, ale wszystko będzie zależało od zastosowania.
To tylko moja osobista opinia, od lat pracuję nad TopSolid (a nawet "pomogłem" go sprzedać), a różnica będzie dotyczyła osobistej obróbki.
Miłego szukania,
Johann