Przechodzenie z powierzchni do modelu objętościowego

Witam wszystkich,
Jak przejść od bryły powierzchniowej do bryły bryłowej?
Obecnie mam pomieszczenie, które jest pokryte powierzchnią. Szukam sposobu na zagęszczenie mojego kawałka, ale oprogramowanie nie chce, mimo że kontur jest zamknięty...
Jeśli wiesz, jak to zrobić lub znasz inny sposób na tworzenie złożonych części objętościowych, jestem za!

Witam
Patrząc na zapowiedź, twarze wydają się nie być ze sobą zszyte.
Jeśli jest to tylko jedna strona, wykonaj diagnostykę importu części, aby sprawdzić, czy nie ma nieciągłości między powierzchniami, jeśli tak, spróbuj naprawić. Zwykle po naprawie otrzymasz część objętościową.
Jeśli jest to kilka ścian, należy wykonać "szwy przednie" z opcją utworzenia bryły.

5 polubień

Ok, dziękuję, spróbuję ponownie dziś wieczorem. To kilka twarzy, ale nie zaproponował mi opcji stworzenia solidnego...

Z obrazem jest lepiej:

2 polubienia

Witam
Biorąc pod uwagę powierzchnie, ponieważ nie wiesz zbyt wiele o powierzchni, może to być trudne.
Masz szczęście, że na pierwszy rzut oka wydaje się to niezbyt skomplikowane, więc polegałbym na powierzchniach płaszczyzny, konwertuję krawędzie i wytłaczam chmiel. Zrób to ponownie, wydaje się łatwe do zagrania, a zaoszczędzisz swój czas.
Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Dzięki, Obi-Wan, ale celem jest zrobienie helikoptera, więc powiedzmy, że robienie majsterkowania poprzez usuwanie materiału na lewo i prawo na końcu tylko skomplikuje model, jeśli chcę wprowadzić modyfikacje. A powierzchnia nie jest tak skomplikowana, po mnie używam prawie tylko funkcji " powierzchnia graniczna ", w której kontury są wykonane za pomocą 4 szkiców 3d, a kiedy już wykonam jedną stronę, wykonuję symetrię wszystkich płaszczyzn, aby uzyskać ostateczny model.

Dziękuję, ale spójrz, stworzyłem 2 twarze, jedną na xy, a drugą na yz, a on nie oferuje mi stworzenia solidnego...

Dobry wieczór

Aby utworzyć bryłę z powierzchni, SolidWorks potrzebuje tych powierzchni do wyznaczenia zamkniętej przestrzeni 3D.
Funkcja " Zszyta powierzchnia" koryguje wszelkie defekty w połączeniu między powierzchniami przed " przekształceniem " ich w bryłę, jeśli ograniczają objętość. Nie jest tak w twoim przykładzie, który ma tylko dwie płaskie ściany.
Na poniższym obrazku: 9 elementarnych powierzchni do zdefiniowania objętości po uszyciu.

W pewnym sensie, " wolumetryczny " projekt SolidWorks jest trompe l'oeil: gdy funkcja proponuje definicję objętości ciała (wytłaczanie, wygładzanie, zamiatanie, itp.), objętość generowana przez SolidWorks jest wynikiem definicji powierzchni jej granic z zewnętrzem.
Jedyną zaletą objętości jest zaproponowanie rozróżnienia między wnętrzem a zewnętrzem ciała.

3 polubienia

Witam
Kontrola nieciągłości musi zostać usunięta, aby wyświetlić " utwórz bryłę ".
Z drugiej strony, jeśli boki się nie stykają, szew nie będzie działał.

3 polubienia

Bjr,
W takim przypadku absolutnie konieczne jest, aby wszystkie twarze były połączone, bez.
A następnie zrób to, co powiedzieli koledzy, zszyj powierzchnie razem, aby uzyskać solidną jedność.
Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

Witam @tous
Nie zajmuję się powierzchnią, ale chcę podzielić się moim małym doświadczeniem, funkcja szycia może też nie działać, jeśli powierzchnia się przeleje

Jeśli tak jest, proponuję funkcję przecięcia objętości obejmującej wszystkie powierzchnie

3 polubienia

Dziękuję, zaznaczyłem "usuń kontrolę nieciągłości" i dlatego to nie zadziałało.
Dziękuję również wszystkim za wyjaśnienia.

1 polubienie