W wersji Sw 2015 i nowszych nie mogę uzyskać instrukcji Newsheet3 lub Newsheet4 VBA w celu wstawienia nowego arkusza do rysunku z makra VBA:
Arkusz jest rzeczywiście tworzony z określonym tłem, ale nie pojawia się. Muszę otworzyć rysunek w sw, zrobić właściwości liścia/przeładować tak, aby się pojawił.
Zauważ, że z przykładami makr podanymi w pomocy również nie działa.
Tak, są to niestandardowe mapy bazowe, ale szablony są dostępne na 1 serwerze i w ustawieniach nowego arkusza podaję właściwą ścieżkę, nawiasem mówiąc , NewSheet3 działał bardzo dobrze pod sw2014 z tymi samymi parametrami przed pojawieniem się obszarów na arkuszach mapy (konfigurowalne w New Sheet4).
z drugiej strony, jeśli używam NewSheet3 (bez stref) w sw2015, nie działa lepiej. Jest zmiana, której nie potrafię określić.
Może ktoś ostatnio z powodzeniem korzystał z newshhet4, ciekawie byłoby poznać jego opinię.
W załączniku właściwości wstawionego arkusza (wszystko wydaje mi się normalne) i sprawdziłem przez getTemplateName, czy odpowiedni fdp jest dobrze uwzględniony.
W rzeczywistości właśnie odkryłem, że oprogramowanie nie może ponownie załadować FDP, gdy nowy arkusz ma ten sam format i orientację co poprzedni. Gdy wybierzesz inny format, to działa.
Rozwiązałem mój pb, celowo wstawiając źle zorientowany arkusz, a następnie odwracając go za pomocą arkusza konfiguracyjnego.
Linia Cyril.f również działa dla mnie bardzo dobrze, be.adl jest jedna rzecz, która mnie trochę zaskakuje w twoim przykładzie kodu, definiujesz zmienną swDraw jako DrawingDoc, ale pracujesz na zmiennej Part, którą zdefiniowałeś jako ModelDoc2 w swoich funkcjach NewSheet3 i SetupSheet5, czy jest to dobrowolne i czy różnica w działaniu będzie stamtąd?
W rzeczywistości powrót do Modeldoc2 lub drawingDoc pozwala mi mieć dostęp do activateSheet() dla nowo utworzonego arkusza. Nie sprawdzałem, czy jest to naprawdę konieczne, ale działa to w ten sposób.
Jeśli chodzi o działanie Newshhet4(), dla mnie zacina się tylko wtedy, gdy wstawiony nowy arkusz ma ten sam format i orientację, co arkusze już obecne w oryginalnym dokumencie.