Pb Równomierne oświetlenie świetlne

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy w SW 2014 możliwe jest równomierne oświetlenie mojego pokoju niezależnie od jego orientacji.

Dzisiaj mam oświetlenie "3 punktowe", ale spód jest ciemniejszy niż te powyżej (normalne)

Chcę tylko, aby moje części lub zespół były cały czas w tym samym kolorze.

Dziękuję

Witam

wystarczy je zgasić; W ten sposób będzie jednolity... Zobacz PJ

lumiere_uniforme.jpg
4 polubienia

Ale jeśli po prostu wyłączysz kierunkowy, to też działa świetnie...

1 polubienie

Po wyłączeniu  kierunkowości klikasz prawym przyciskiem myszy na Ambient==> edytujesz światło i tam bawisz się kursorem, aby ± było jasne...

3 polubienia

Przegląd światła

Można dostosować kierunek, intensywność i kolor światła dla cieniowanego widoku obrazu modelu. Możesz dodawać różne rodzaje źródeł światła i zmieniać ich cechy, aby oświetlić model zgodnie z własnymi potrzebami.

Możesz zmienić wygląd modelu, aby uwydatnić lub zmniejszyć efekt właściwości światła.

Rodzaje świateł

Istnieje kilka rodzajów źródeł światła:

Światło otoczenia
Oświetla model równomiernie we wszystkich kierunkach. W pomieszczeniu z białymi ścianami poziom światła otoczenia jest wysoki, ponieważ światło odbija się od ścian i innych przedmiotów.
Światło kierunkowe
pochodzi ze źródła znajdującego się bardzo daleko od modelu. To źródło światła składa się z równoległych promieni pochodzących z jednego kierunku, takiego jak słońce.
Światło punktowe
pochodzi z bardzo małego źródła światła znajdującego się w określonych współrzędnych w przestrzeni modelu. Ten typ źródła światła emituje światło we wszystkich kierunkach. Jego efekt przypomina działanie małej żarówki unoszącej się w przestrzeni.
Światło punktowe
to ograniczone, skoncentrowane światło z wiązką w kształcie stożka, która jest jaśniejsza w środku. Światło punktowe może być skierowane na określony obszar modelu. Można dostosować położenie i odległość źródła światła od modelu, a także kąt zasięgu wiązki.

Domyślne ustawienia oświetlenia systemowego

Domyślnie, folder Scena  FM_Lights_and_Cameras.gifw obszarze Scena, Światła i Kamery w menedżerze wyświetlania zawiera jedno światło otoczenia  i trzy światła kierunkowe.  

• Możesz włączać i wyłączać oświetlenie otoczenia, ale nie możesz go usunąć ani dodać innych świateł otoczenia.
  • Możesz włączyć, wyłączyć lub usunąć kierunkowe źródła światła . Możesz także dodać inne kierunkowe źródła światła .
  • Domyślnie światła są włączone w SolidWorks i wyłączone w PhotoView 360.
  • Maksymalna liczba źródeł światła w każdym dokumencie wynosi dziewięć (światło  otoczenia i osiem innych we wszystkich możliwych kombinacjach).

@+ ;-)

2 polubienia

Świetnie, dziękuję.

Muszę być starym C.., ale uważam za kompletną głupotę konieczność zarządzania opcjami oświetlenia (które dla mnie są używane tylko do renderingu) w fazie projektowania.

Pytanie dodatkowe: skoro musisz wykonywać manipulacje dla każdego pliku, czy możesz stworzyć swoją własną scenę?

Możesz modyfikować swoje rzeczy, jak chcesz, a następnie zapisać w . prtdot, aby używać go jako domyślnego pliku, a wszystkie Twoje ustawienia oświetlenia będą identyczne w każdym pomieszczeniu, tj. jednolite światło jak w poprzednich postach...

Tego się właśnie obawiałem.

Nie mogę edytować szablonów części lub złożenia. Jest nas 15 rysowników i tylko mnie to nie przeszkadza...

Po prostu martwisz się o siebie. Nie możesz??? Moje i mojego kolegi nie są identyczne, każdy ma te małe sztuczki, ale główne linie są takie same.

Nie, nie jest to możliwe.

Wszyscy używamy tych samych modeli w sieci.

Wszystko jest zarządzane przez "administratora" i jest to prawdziwy kłopot, aby model ewoluował.

Umieść je na swoim C i zmień ścieżki w Solidwoks. Narzędzia==> opcje systemu, a następnie domyślne szablony.

Nie mogę, jest to zabronione i dość monitorowane.

szkoda mi :-(

Wow, powodzenia w ręcznym robieniu modyfikacji, chyba że użyjesz rejestratora makr, aby spróbować zrobić taki, który będziesz musiał uruchomić w każdym pokoju...

Witam

Pewnie możesz spróbować pobawić się opcjami systemowymi, ja mam Solidworks 2017 SP.5.

Nie znam tych opcji, ale jestem jedyną osobą w moim biurze projektowym, która użyła ciemnego tła i domyślnego koloru ikony. Aby sprawdzić, czy możesz spersonalizować wygląd, mam kilku kolegów, którzy mają własne wyglądy.

Pozdrowienia