Można dostosować kierunek, intensywność i kolor światła dla cieniowanego widoku obrazu modelu. Możesz dodawać różne rodzaje źródeł światła i zmieniać ich cechy, aby oświetlić model zgodnie z własnymi potrzebami.
Możesz zmienić wygląd modelu, aby uwydatnić lub zmniejszyć efekt właściwości światła.
Rodzaje świateł
Istnieje kilka rodzajów źródeł światła:
Światło otoczenia
Oświetla model równomiernie we wszystkich kierunkach. W pomieszczeniu z białymi ścianami poziom światła otoczenia jest wysoki, ponieważ światło odbija się od ścian i innych przedmiotów.
Światło kierunkowe
pochodzi ze źródła znajdującego się bardzo daleko od modelu. To źródło światła składa się z równoległych promieni pochodzących z jednego kierunku, takiego jak słońce.
Światło punktowe
pochodzi z bardzo małego źródła światła znajdującego się w określonych współrzędnych w przestrzeni modelu. Ten typ źródła światła emituje światło we wszystkich kierunkach. Jego efekt przypomina działanie małej żarówki unoszącej się w przestrzeni.
Światło punktowe
to ograniczone, skoncentrowane światło z wiązką w kształcie stożka, która jest jaśniejsza w środku. Światło punktowe może być skierowane na określony obszar modelu. Można dostosować położenie i odległość źródła światła od modelu, a także kąt zasięgu wiązki.
Domyślne ustawienia oświetlenia systemowego
Domyślnie, folder Scena w obszarze Scena, Światła i Kamery w menedżerze wyświetlania zawiera jedno światło otoczenia i trzy światła kierunkowe.
Możesz włączać i wyłączać oświetlenie otoczenia, ale nie możesz go usunąć ani dodać innych świateł otoczenia.
Możesz włączyć, wyłączyć lub usunąć kierunkowe źródła światła . Możesz także dodać inne kierunkowe źródła światła .
Domyślnie światła są włączone w SolidWorks i wyłączone w PhotoView 360.
Maksymalna liczba źródeł światła w każdym dokumencie wynosi dziewięć (światło otoczenia i osiem innych we wszystkich możliwych kombinacjach).
Muszę być starym C.., ale uważam za kompletną głupotę konieczność zarządzania opcjami oświetlenia (które dla mnie są używane tylko do renderingu) w fazie projektowania.
Pytanie dodatkowe: skoro musisz wykonywać manipulacje dla każdego pliku, czy możesz stworzyć swoją własną scenę?
Możesz modyfikować swoje rzeczy, jak chcesz, a następnie zapisać w . prtdot, aby używać go jako domyślnego pliku, a wszystkie Twoje ustawienia oświetlenia będą identyczne w każdym pomieszczeniu, tj. jednolite światło jak w poprzednich postach...
Wow, powodzenia w ręcznym robieniu modyfikacji, chyba że użyjesz rejestratora makr, aby spróbować zrobić taki, który będziesz musiał uruchomić w każdym pokoju...
Pewnie możesz spróbować pobawić się opcjami systemowymi, ja mam Solidworks 2017 SP.5.
Nie znam tych opcji, ale jestem jedyną osobą w moim biurze projektowym, która użyła ciemnego tła i domyślnego koloru ikony. Aby sprawdzić, czy możesz spersonalizować wygląd, mam kilku kolegów, którzy mają własne wyglądy.