Witam
Czy możliwe jest usunięcie funkcji części w zespole za pomocą równania?
Zobacz załączone dokumenty.
pb_equation_2.jpg
Witam
Czy możliwe jest usunięcie funkcji części w zespole za pomocą równania?
Zobacz załączone dokumenty.
Witam;
Nie jestem specjalistą od równań, dlatego raczej skieruję Cię do "rodziny części", aby sterować stanami Twoich funkcji.
Uwaga: równania są zawsze możliwe (ponieważ są to tabele Excela)
Tak, po prostu umieść
Usuwanie materiału: = jeśli średnica ekstraktora = 21, stłumiony, niestłumiony
Zobacz obraz
Gdy wybiorę enlev.mat.-Extru.1 do edycji równania, nie chce tego robić. Bezpośrednio podaje nazwę utworu.
Znak = nie działa w parantezie.
Jestem na solidwoks 2011.
W domu to działa,
Przechodzę do równania, w pierwszej kolumnie klikam na puste pole, a następnie na funkcino w moim drzewie. Następnie w formule wpisuję to, co umieściłem na obrazie i działa!
Umieść się w sekcji "funkcje", jest do tego stworzony.
W zestawie to nie działa.
Jeśli edytuję część i tworzę w niej równanie, mogę kliknąć funkcję i przejdzie ona do równania. W zespole nie można edytować równania i wstawiać funkcji specyficznych dla części. W każdym razie, nie w moim przypadku ani w solidworks 2011, gdzie być może robię coś źle, nie wiem...
Nastąpiły zmiany w równaniach, począwszy od SolidWorks 2014. To może być jedno z ulepszeń.
Jest to całkiem możliwe.
Czy jeśli tworzę rodzinę części, muszę ją utworzyć w zespole czy w pomieszczeniu pod nowym oknem?
Nigdy nie korzystałem z pokoju rodzinnego. :-(
Istnieje SPR (SolidWorks Enhancement Request) dla tego problemu (numer 740290):
Operacje złożenia propagowane do części, które są wygaszone przez równanie, nie zostaną wyłączone na poziomie części.
Zobacz ten link po zalogowaniu się na swoje konto SolidWroks:
https://customerportal.solidworks.com/eservice_enu/start.swe?BusComp=Product+Defect&Id=1-252TUB3&SRN=
Jeśli znajduje się w zespole, należy dodać przed funkcją @nomdelapièce i po stronie o tej samej średnicy.
Potem już nie brałem udziału w próbie, więc Lucas prawdopodobnie ma rację.
Rodzina części SolidWorks - Styczeń 2011 - Web Lunch: https://youtu.be/aGZTv99R4hE
Próbowałem kilku pism odręcznych, takich jak "@063.02.01Enlev. mat.-Extru.1"=iif("Obudowa extracteur@Esquisse5@063.03.01.Część">20, "ukryta" , "nieukryta" )
To nie działa.
Dla informacji, rodziny części są konfiguracjami sterowanymi przez tabelę programu Excel. Nie jestem pewien, czy wersja z 2011 roku obsługuje równania w rodzinach...