Witam
Spotykam się z PB, mam profil kąta wygięcia, chcę zrobić zagięcie o 3° na skrzydle o tym kącie. W konsekwencji przeciwległe skrzydło ulega deformacji....
Nie wiem, jak to zrobić.
Z niecierpliwością czekamy na Twój powrót,
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Gaylord
bart
6 Czerwiec 2017 12:56
2
W przypadku samego modułu z blachy nie będzie to możliwe. Może z wyjątkiem funkcji szczotkowanej blachy składanej
W przeciwnym razie poprzez połączenie kątownika giętej blachy z funkcją "tłoczenia" lub "odkształcania"
który znajduje się w "Insertion/function"
Stamtąd możesz zdeformować swoją złożoną część
2 polubienia
g
6 Czerwiec 2017 13:05
3
Witam, po co zawracać sobie głowę blachą? Czy musisz mieć rozłożony? w przeciwnym razie proste wytłaczanie przez zamiatanie byłoby szybsze!?
Cdt
ps: W którym liceum jesteś???
G.
Witam
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście muszę mieć możliwość wypowiedzenia się.
Nie chciałem robić dwóch kawałków, jednej do rozkładania, a drugiej do renderowania...
Zamierzam wypróbować moduł z pieczęcią.
Nie chodzę do liceum, jestem kierownikiem ds. projektowania w firmie zajmującej się zabudową przemysłową.
Pozdrowienia
Gaylord
1 polubienie
Witam
Z której wersji Solidworks korzystasz???
bart
6 Czerwiec 2017 14:26
6
Jeśli potrzebujesz rozwiniętej blachy, musisz użyć funkcji przeciągniętego arkusza zagiętego
Prześledź swoją ścieżkę pod żądanym kątem, a następnie przeciągnij profil "L" swojego kąta na tej ścieżce.
balayage.jpg
3 polubienia
Jak wyjaśnił ci Bart i tak jak ja bym to zrobił, oto przykładowy utwór z 2016 roku...
ac_cobra.sldprt
2 polubienia
Zaczynając od szkicu "giętego arkusza bazowego" i dodając dwie "zagięte blachy", dochodzimy do czegoś podobnego, a dodatkowo jest on rozkładany.
Problemy są następujące:
- To nie jest dokładnie to samo, ponieważ mamy wycięcie w załamaniu.
- Po rozłożeniu masz (niewielką) ingerencję
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
Gauthier
profil_plie.sldprt
gt22
7 Czerwiec 2017 06:28
9
Ty udzielasz odpowiedzi w swoim pytaniu
musisz stworzyć swój kąt
a następnie utwórz deformację
W celu realizacji tej części zostanie to wykonane w warsztacie w następujący sposób
@+
3 polubienia
Po testach, przy użyciu moich narzędzi w warsztacie nie możemy wykonać tej części przez odkształcenie. W rzeczywistości otworzyłem skrzydło, odkształcamy część, a następnie spawamy ją z powrotem. Gotowy....
Dziękujemy za udział.
Pozdrowienia
Gaylord
W jaki sposób przeprowadziliście swoje testy???