Zginanie Pb przez odkształcenie?

Witam 

Spotykam się z PB, mam profil kąta wygięcia, chcę zrobić zagięcie o 3° na skrzydle o tym kącie. W konsekwencji przeciwległe skrzydło ulega deformacji....

Nie wiem, jak to zrobić. 

Z niecierpliwością czekamy na Twój powrót, 

Z góry dziękuję

Pozdrowienia 

Gaylord

W przypadku samego modułu z blachy nie będzie to możliwe. Może z wyjątkiem funkcji szczotkowanej blachy składanej

W przeciwnym razie poprzez połączenie kątownika giętej blachy z funkcją "tłoczenia" lub "odkształcania"

który znajduje się w "Insertion/function"

Stamtąd możesz zdeformować swoją złożoną część

2 polubienia

Witam, po co zawracać sobie głowę blachą? Czy musisz mieć rozłożony? w przeciwnym razie proste wytłaczanie przez zamiatanie byłoby szybsze!?

Cdt

ps: W którym liceum jesteś???

G.

Witam 

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście muszę mieć możliwość wypowiedzenia się. 

Nie chciałem robić dwóch kawałków, jednej do rozkładania, a drugiej do renderowania...  

Zamierzam wypróbować moduł z pieczęcią. 

Nie chodzę do liceum, jestem kierownikiem ds. projektowania w firmie zajmującej się zabudową przemysłową. 

Pozdrowienia 

Gaylord 

1 polubienie

Witam

Z której wersji Solidworks korzystasz???

Jeśli potrzebujesz rozwiniętej blachy, musisz użyć funkcji przeciągniętego arkusza zagiętego

Prześledź swoją ścieżkę pod żądanym kątem, a następnie przeciągnij profil "L" swojego kąta na tej ścieżce.

balayage.jpg
3 polubienia

Jak wyjaśnił ci Bart i tak jak ja bym to zrobił, oto przykładowy utwór z 2016 roku...

ac_cobra.sldprt
2 polubienia

Zaczynając od szkicu "giętego arkusza bazowego" i dodając dwie "zagięte blachy", dochodzimy do czegoś podobnego, a dodatkowo jest on rozkładany.

Problemy są następujące: 

- To nie jest dokładnie to samo, ponieważ mamy wycięcie w załamaniu.

- Po rozłożeniu masz (niewielką) ingerencję

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.

Gauthier

profil_plie.sldprt

Ty udzielasz odpowiedzi w swoim pytaniu

musisz stworzyć swój kąt

a następnie utwórz deformację 

W celu realizacji tej części zostanie to wykonane w warsztacie w następujący sposób

@+

3 polubienia

Po testach, przy użyciu moich narzędzi w warsztacie nie możemy wykonać tej części przez odkształcenie. W rzeczywistości otworzyłem skrzydło, odkształcamy część, a następnie spawamy ją z powrotem. Gotowy....

Dziękujemy za udział. 

Pozdrowienia 

Gaylord

W jaki sposób przeprowadziliście swoje testy???