Witam, mam problem z utworzeniem bryły z trzech profili.
Musisz sobie wyobrazić wazon, który miałby okrągły kształt u podstawy, następnie kształt gwiazdy, a na ostatnim poziomie kształt gwiazdy Vaubana (vagement...)
Metodą prób i błędów czasami udaje mi się dopasować krawędzie między każdym profilem. Ale nigdy nie udaje mi się stworzyć pustego tomu...
Uchwycenie nie pozwoliło mi dobrze wyobrazić sobie koneptu, więc pozwoliłem sobie wgrać stl, jeśli czasem dobra dusza miała czas, aby rzucić okiem.
Wynik może nie być taki sam, ale powinieneś spróbować wyciągnąć ostatnią gwiazdę na kilka obszarów wzdłuż osi, które spotykają się w środku pomieszczenia.
Przede wszystkim, ponieważ 2 gwiazdki są 8-rozgałęzione, spróbuj uprościć, pracując tylko na jednej gałęzi.
Jeśli grubość jest stała, utwórz pełną objętość, a następnie funkcję powłoki
Musisz utworzyć punkty przerwania (narzędzia do podziału: http://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_SKETCH_SPLIT_ENTITIES.htm, to narzędzie nie znajduje się na pasku przez definicję, musisz go poszukać w menu), aby mieć jak najwięcej segmentów we wszystkich szkicach (łącznie z okręgiem, aby można je było przekształcić w wielokąt).
Z drugiej strony operacja pogrubiania nie nadaje się do mojego użytku, oprogramowanie przesuwa powierzchnię względem osi prostopadłej do niej. To, czego bym potrzebował, to bardziej funkcja, która przesuwa profil na osi x, jeśli patrzymy na część z boku.