PDM, obrazy i mapy danych

Cze wszystkim

Jako użytkownik i administrator PDM od 5 lat, dostosowałem mapy danych naszego interfejsu za pomocą obrazu: banera na górze mapy, aby uczynić interfejs bardziej atrakcyjnym (patrz załącznik).

Ten obraz jest taki sam na wszystkich kartach. Pomysł, aby wnieść trochę animacji i radości do czasami ponurej codzienności moich kolegów i koleżanek :-) byłoby możliwość modyfikowania tego obrazu zgodnie z kontekstem (na przykład konkretnym wydarzeniem w kalendarzu).

Problem, który napotykam, polega na tym, że mam teraz 21 kart do zarządzania, a kiedy zmieniam źródłowy plik obrazu, cóż, muszę otworzyć wszystkie karty, ponownie wskazać obraz i zapisać je.... Bez niego karty zachowują starą wersję obrazu.

Odbywa się to stosunkowo szybko, ale nie jest to najbardziej ergonomiczne...

Ktoś ma sztuczkę, aby zrobić to szybciej? Idealnym pomysłem byłoby zmodyfikowanie tylko pliku źródłowego i automatyczne zaktualizowanie wszystkich map, które wskazywałyby na ten plik obrazu.

Wiem, że to zupełnie bezużyteczne, ale hej ;-)

2022-02-23_09_26_28-window.png

Witam, zgodnie z instrukcją administracyjną, strona 167; "Po dodaniu nowego obrazu jest on przechowywany w archiwum repozytorium".

W związku z tym musiałbyś poszukać w archiwalnej bazie danych, w której przechowywane są te obrazy, i bezpośrednio zastąpić (o tej samej nazwie) ten, który chcesz. Ale nie jestem pewien, czy możesz modyfikować pliki archiwów w ten sposób, ponieważ często są one tylko do odczytu.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za spóźnioną reakcję :-)

Obraz, który chcę wdrożyć, jest przechowywany w magazynie. Ale jeśli to zmienię, nie zmieni to map. Tak jakby obraz wyświetlany na mapie był precyzyjnie zapisany na mapie...

Tylko ponowne wskazanie obrazu, nawet jeśli nie zmienił on swojej nazwy ani lokalizacji, wymusza zaktualizowanie wizualizacji.