PDM - Pobieranie wartości statusu we właściwości

Cze wszystkim

Czy możliwe jest pobranie wartości statusu pliku, umieszczenie go we właściwości?

Pytanie może wydawać się naciągane, więc trochę kontekstu:
Zmieniliśmy sposób, w jaki klasyfikowane są nasze pliki. Wcześniej były one pogrupowane w foldery według typu (folder planu, folder części, folder zespołu itp.) Niezbyt praktyczne.

Od teraz wszystko, co jest związane z komponentem (plik 3D, plan, pliki PDF, różne eksporty, krok, stl itp.) jest przechowywane w folderze. 1 ref = 1 pełny plik.

Jedynym problemem jest to, że tracisz ogólną wizualizację bazy danych: wcześniej można było na pierwszy rzut oka zidentyfikować stan każdej części na podstawie jej stanu (czy jest przestarzała, czy nie, czy jest modyfikowana, czy nie).

Więc próbuję to znaleźć. Możesz to zrobić za pomocą wyszukiwania, ale nie jest to tak szybkie jak wcześniej.
Udało mi się pobrać (i aktualizować na bieżąco w trybie automatycznym) wszystkie inne właściwości części, aby wstrzyknąć je do ich folderu za pośrednictwem wysyłki, ale nie wiem, jak (a nawet czy jest to możliwe) pobrać wartość statusu, która nadal jest ważną informacją.

Czy ktoś ma napiwek?

Witam

Odpowiedź brzmi ' tak ' ponieważ mam status pliku na moich kartach danych:
image

W edytorze mapy:
image

W tym polu " wartość specjalna " znajduje się wiele możliwych do odzyskania danych EPDM "

Witam
@froussel problem polega na pobraniu wartości w celu wstrzyknięcia jej do właściwości pliku. Przeglądanie na mapie jest możliwe, ale nie można przesyłać danych do właściwości pliku bezpośrednio przez mapę.
Dispatch pozwala to zrobić, ale aby dodać tę właściwość, będziesz musiał wyodrębnić pliki i poprosić je o przyjęcie wersji do wstrzyknięcia tej zmiennej.
Czy nie byłoby łatwiej tworzyć ulubione wyszukiwania, które pozwolą Ci szybko uzyskać wynik?
Wszystkie wyświetlacze kolumn są konfigurowalne, dzięki czemu można uzyskać pożądany wynik mniej więcej szybko (w zależności od rozmiaru bazy danych przetworzenie wyszukiwania może zająć trochę czasu).

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

Badania są rzeczywiście tym, za czym opowiadałem się do tej pory. Działa dobrze, ale wymaga działania użytkownika, staram się znaleźć ergonomię jak wcześniej, bez działań z jego strony. Wiem, że :sweat_smile: to luksus, ale staram się rozpieszczać moich użytkowników.
Jeśli nie mogę robić tego, co chcę, będziemy to robić w ten sposób.

Jestem bardzo zainteresowany odzyskaniem za pośrednictwem wysyłki!
W dzisiejszych czasach aktualizacja właściwości folderu odbywa się po archiwum, więc musimy być w stanie bawić się wyodrębnianiem / archiwizacją.
Po tym, jak nie mogę znaleźć danych o stanie nigdzie indziej niż na mapie (którą pokazuje f.roussel), nie mogę umieścić ich na własność.

Mogę ją wyświetlić na mapie, za pomocą specjalnej wartości w polu tekstowym, ale jeśli połączę ją ze zmienną, nie mam już do niej dostępu.

Witam

Korzystanie z części w PDM ( SOLIDWORKS PDM Professional Part Explorer - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS PDM spełni Twoje potrzeby.

Po... Mówię to, nic nie mówię.
→Dzięki artykułom może szybko stać się gazownią, jeśli na początku nie zostanie dobrze przemyślana i ustrukturyzowana. Oficjalnie Visiativ zaleca, aby go nie używać.

1 polubienie

Witam
Na poziomie wysyłki należy utworzyć zmienną:

Następnie wywołaj go, aby wstrzyknąć go do zmiennej mapowanej z właściwościami pliku:

Osobiście mniej rozpieszczałbym użytkowników.
Utworzenie odniesienia wewnątrz pliku, które łączy się z jego stanem, spowoduje zawyżenie (dla mnie niepotrzebnie) liczby wersji plików i/lub bazy danych EPDM.
Więc obciąży wszystko, aby przynieść użytkownikom trochę komfortu.
Wydaje mi się, że łatwiej jest pracować nad wyświetlaniem/ustawieniami eksploratora plików EPDM, aby wyświetlić to, co chcesz.
W domu pokazujemy stan plików i ich wersję (a ponieważ mam również obsesję na punkcie identyfikatora pliku, jeśli muszę grzebać w meandrach serwera archiwum z jego ładnymi katalogami w systemie szesnastkowym):
image

I to jest kif kif, czyli to, co zwraca karta danych:

Można go skonfigurować tutaj:
image

1 polubienie

Witam
Zastrzegam to do wyświetlenia przez administratorów repozytorium (użytkownicy mają inne ekrany).
HS ON: W przeciwnym razie mam całą skrzynię w tabeli Excela ze wszystkimi linkami do serwerów, które ogólnie oszczędzam czas, a przekształcam w hexa z identyfikatora widocznego w kolumnach wyświetlania.

Cześć @Cyril_f

Prawdą jest, że w dzisiejszych czasach łatwo jest połączyć tabelę sql w pliku Excel (użyłem jej do stworzenia automatycznych wskaźników dla BE: na przykład liczba odrzuconych planów / liczba zatwierdzonych).

Jakie tabele SQL otrzymujesz w programie Excel?
Kiedy mówisz o linku, czy oznacza to, że utworzyłeś hiperłącza do plików i/lub katalogów sejfu? Oczywiście, jeśli masz to fiat, jest to o wiele szybsze niż wyjęcie kalkulatora szesnastkowego i grzebanie w mnogości katalogów o prawie identycznych nazwach

W zasadzie masz rację: identyfikator nie jest tak naprawdę przydatny dla użytkowników. Ale ponieważ nie jestem cały czas zalogowany jako administrator (złe kliknięcie może się zdarzyć tak szybko), wolałem dodać kolumnę dla wszystkich.
Do tej pory nikt mnie nie zapytał, co to jest :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nawet nie wysyłam zapytania do SQL, przeszukuję cały magazyn, a następnie pobieram to, co mnie interesuje (zawartość zmiennej, status przepływu pracy, lokalizacja plików w repozytorium i fizyczna lokalizacja na serwerze przeliczana na podstawie identyfikatora pliku repozytorium).
Używałem tej tabeli kiedyś do masowego przenoszenia plików, naprawiania uszkodzonych linków po nieudanej aktualizacji PDM (mamy całą partię plików z roku konwersji, które nie mają już dynamicznych powiązań między ASM i DRW), ponownego wyświetlania ukrytych widoków na rysunkach podczas konwersji plików bez konieczności wyodrębniania plików (bezpośrednio manipuluję pliki na serwerze, o ile nie dotyka linków, z wyjątkiem szczególnego przypadku naszych uszkodzonych wersji).