Witam
Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem: Mam kilka plików 3D SolidWorks (.sldprt) w przepływie pracy PDM z danymi (data utworzenia pierwszej wersji i przez kogo, pochodzenie...) na mojej płytce (zaznaczam, że te dane są stałe i nigdy nie są ponownie obliczane przez PDM).
Chcę zastąpić te pliki nowymi plikami 3D (nawet podstawowym 3D + kilka dodatkowych szkiców) zbiorczo. Posiadam konfigurator, który generuje pliki 3D, a następnie nadpisuję pliki w PDM nowymi. Mój problem polega na tym, jak odzyskać właściwości starego pliku, aby umieścić go z powrotem w nowym? Mój konfigurator aktualizuje właściwości " techniczne " w moich plikach, ale nie " historyczne " (twórca, rewizja, itd.)
Jeśli masz pomysł
Może makro do odzyskania wszystkich właściwości starego pliku, aby wkleić je z powrotem do nowego pliku?
Witam
Wszystko zależy od tego, jak chcesz działać. Albo za pomocą makra, które pobiera dane z kart danych, albo bezpośrednio za pomocą makra, które pobiera informacje z plików.
Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z gałęzi i pobranie danych, które mają zostać skopiowane podczas scalania (co pochodzi z kopii i co pochodzi z oryginalnego pliku).
1 polubienie
Witam
Dziękujemy za opinię.
Naprawdę nie wiem, jak działają te funkcje, ale przyjrzę się im.
Oto jak to zrobiłem:
- Tworzenie folderu tymczasowego lokalnie na moim komputerze
- zduplikować i zmienić nazwę moich X nowych plików 3D
- użyj makra, aby otworzyć stare 3D/odzyskać właściwości w Excelu/zamknąć stare 3D/otworzyć nowe 3D/wkleić właściwości do nowego 3D/zamknąć pliki
- wypakuj z PDM stare 3D i zastąp je nowymi (proste kopiuj/wklej + zamień)
- Pliki archiwalne
Na pierwszy rzut oka to działa, właściwości zostały zawarte w plikach i kartach danych, ale mam problem z wyświetlaniem w moich kolumnach. Rzeczywiście, są wyświetlane początkowe właściwości (te z pliku 3D zduplikowane X razy) (inne niż te z mapy danych). Próbowałem odświeżyć, zmienić swój stan... ale nic nie pomaga. Jedynym wyjściem jest zmiana pól na karcie danych (na przykład usunięcie ostatniego znaku i wstawienie go z powrotem), a następnie zapisanie i odświeżenie. To działa, ale traci całe swoje znaczenie przy zbiorczym aktualizowaniu danych (niektóre pola, takie jak Recenzja, są tylko do odczytu i dlatego nie mogą być edytowane przez zwykłego użytkownika).
Czy masz pojęcie, skąd to może się wziąć? Może moja metoda wymaga przeglądu?
… Instynktownie; nadal brakuje kroku rekonstrukcji (musisz " wymusić aktualizację nowych właściwości w nowym 3D, otwierając edytor właściwości (Solidworks lub Smartproperties w zależności od użytego narzędzia)...
W rzeczywistości problem z mapami danych i wyświetlaniem danych w Eksploratorze może pochodzić z obszaru, w którym właściwości są wypełniane (w przypadku dostosowywania lub konfiguracji)
Explorer zwykle wyświetla informacje z ostatniej aktywnej konfiguracji w czasie ewidencjonowania.
W przeciwnym razie może również przetestować za pomocą interfejsów API skarbca, aby pobawić się zmiennymi karty, otworzyć plik, zapisać/zarchiwizować.
Witam
Nie określiłem tego szczegółowo, ale umieściłem " ForceRebuild " w moim makrze.
Dziękuję
Witam
Rzeczywiście, wyświetlacz przyjmuje określone właściwości aktywnej konfiguracji, a moje makro nie aktualizuje konkretnych właściwości każdej konfiguracji, a jedynie właściwości @.
W moim przypadku używam tylko ogólnych właściwości (nie potrzebuję konfiguracji) i tak zmodyfikowałem makro, aby usunąć wszystkie specyficzne właściwości konfiguracji. Zmieniłem również właściwości zmiennej w administracji (w zakresie do @configuration), aby uniknąć ponownego tworzenia określonych właściwości.
Wygląda na to, że to działa.
@Cyril_f Dziękuję za polecenie, które pozwoliło mi rozwiązać mój problem.
1 polubienie