Tłumienie zgięć i współczynnik K za pomocą falcerki cn amada

Cze wszystkim

Firma, w której pracuję, sprowadziła giętarkę cn amada , ponieważ park maszynowy się starzeje. (swoją drogą, wciąż zastanawiam się, jak mogliśmy wydawać dobre piosenki z takimi zachwytami, jakie mieliśmy)

Ta maszyna daje nam teraz prasę, a facet, który nas szkolił, dał nam arkusz, w którym znajdujemy deltę l, którą należy zastosować zgodnie z ve, grubością i promieniem gięcia, odjąć lub dodać, aby uzyskać rozwój blachy, zgodnie z kątem gięcia.

Problem: gdy szukamy prasy z tym arkuszem, mamy odchylenie od prasy podanej przez maszynę (bierzemy tę samą wagę, grubość obrabianego przedmiotu, promień wewnętrzny, ..... To oczywiste).

Przykład: przy 2 zagięciach pod kątem 90° na arkuszu o grubości 2 mm różnica jest o 0,75 mm mniejsza w porównaniu z prasą maszynową.

na 4 warstwach to prawie 3,5 mm różnicy

Czy ktoś ma formułę lub coś takiego (jak składany stół, tabela strat przy składaniu,........)Lub przekaż nam opinię na temat typu maszyny do falcowania Amada

Dziękuję za poświęcony czas i pomoc

Pracuję z folderem Amada.

swoją drogą, arkusz by mnie zainteresował =) Gdybyś mógł mi go wysłać.

Osobiście używam współczynnika K, który często ustawiam na 0,33.

Przykład:

Blacha w rozmiarze 15/10 lub 20/10

V z 16

Promień składania 2,6 lub 2,7 w zależności od producenta.

Współczynnik K na poziomie 0,33 (lub 0,5, gdy jest to zgniecione zagięcie)

Ale z drugiej strony mam więcej problemów z grubościami powyżej 5mm

Ogólnie rzecz biorąc, w warsztacie do 40/10 znajduje różnicę 1 mm.

Powiedziałbym, że musisz przeprowadzić kilka testów między oprogramowaniem a maszyną, aby stworzyć dobry składany stół, który pozwoli Ci zawsze być jak najbliżej swojej maszyny.

Ważne jest również, aby wiedzieć, że gięcie zależy również od materiału i kierunku walcowania. Pod uwagę brany jest również aspekt ludzki.

Krótko mówiąc, kiedy zaczynasz składać za pomocą Solidworks, musisz próbować, próbować, próbować, a potem próbować ponownie =)

4 polubienia

Rzeczywiście, jak mówi @Bart, w grę wchodzi wiele kryteriów. W rezultacie różnica między teorią a praktyką jest dość przerażająca (użytkownik, temperatura, warunki przechowywania, zużycie narzędzi itp.)

Można więc starać się zbliżyć do niego jak najbardziej, ale myślę, że podstawową zasadą pozostają gry funkcjonalne... i stopniować tylko te długości, które uważasz za ważne dla części

2 polubienia

Witam

Myślę, że jest mały dzień, który można spędzić z maszyną, aby zobaczyć, co dzieje się w prawdziwym życiu.
Weź arkusze o różnej grubości, aby stworzyć własną tabelę (oczywiście w zależności od materiału).
Moim zdaniem najlepiej byłoby przyjąć kąt 90° do zrobienia liczydła. Aby uzyskać stosunek proporcji dla innych kątów (np. 135°, weź stosunek 1/2 K kąta do 90°).
A im grubszy będzie, tym większy będzie współczynnik K.
W końcu będziesz miał liczydło podobne do liczydła do wiercenia (prędkość w zależności od materiału i Ø do wiercenia)

Powodzenia

3 polubienia

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedź

Zamierzam spróbować przekonać się z Amada, czy możliwe jest posiadanie metody obliczania CN i dokonywanie porównań między dev theo a rzeczywistymi wynikami, aby uzyskać liczydło, które może zbliżyć się do prawdy

@Bart, położę ci prześcieradło (ale powinieneś je już mieć)

Miłego dnia wszystkim

deltal.jpg

Dziękuję Sylvain!

W każdym razie będziesz zmuszony przejść testy w warsztacie.

Od teorii do praktyki jest przepaść!

Powodzenia, byłem tam, to nie jest spacer po parku...=)

Również folder Amada.

Przeprowadziliśmy również testy z 1 lub 2 grubościami 5-6 lat temu i z różnymi kątami gięcia, wszystko po to, aby zdać sobie sprawę, że wartości amada były prawie idealne.

Oto nasza tabela szablonów i wartości delta L zgodnie z naszym narzędziem, jeśli to pomaga.

01-inox-table_pliage-guelt.xlsx
1 polubienie

Poniżej znajduje się tabela szablonów i przykład wypełniania pól w arkuszu blachy.

W przypadku folderu konieczne jest, aby kalkulator amada zaczynał się od stron zewnętrznych, aby obliczenia były poprawne.

Jeśli chodzi o strony zewnętrzne, mam informacje bezpośrednio z amada

Dla Twojej informacji, jest to oczywiście wartość dla stali nierdzewnej.

Sposób wymiarowania zewnętrznego zagięcia zgodnie z kątem rozwartym lub ostrym

Stalowy stół do naśladowania, jeśli ktoś jest zainteresowany.

EDIT: FYI nigdy nie sprawdzaj (nie zmuszaj)  modyfikacji promienia gięcia, w przeciwnym razie nie zajmie to odpowiedniego stołu do gięcia

01-inox-table_gabarit-guelt.xls
2 polubienia

Właśnie natknąłem się na ten temat, który mnie interesuje, jeśli masz jeszcze tabele do stali, jestem biorcą.

Dzięki za informacje w każdym razie

1 polubienie

Cze wszystkim

Ten temat również mnie interesuje,

Jestem w tej samej sytuacji, sprowadziliśmy nową falcerkę Amada i jeśli masz stół szablonowy do stali, będzie mi odpowiadał.

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

Mała rada, otwórz nowe pytanie, ponieważ bardzo niewiele osób spojrzy na stare pytania.

1 polubienie

Stalowy stół jigowy

02-acier_s235-table_gabarit.xls
2 polubienia

Stół do gięcia stali

Uważaj, aby sprawdzić, czy wybór żyłek w zależności od grubości jest identyczny

02-acier_s235-table_pliage.xls
4 polubienia

Dziękuję Sbadenis

Przyjrzę się uważnie tabelom