Strata na zakręcie

Witam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku

Czy istnieje sposób, znając stratę na zgięciach  gięcia blachy pod kątem 90° (test wykonany na giętarce) za pomocą solidworks , aby móc poznać stratę na zgięciach blachy z zagięciami pod kątem innym niż 90° z tą samą żyłą, ri, i grubość, wiem, że jeśli weźmiemy metodę ze współczynnikiem K  80° i 100° to i prawie dobrze, ale poza tym już tak nie jest, czy musimy przechodzić przez giętarkę do testów, nie ma innego sposobu?

Dziękuję za odpowiedzi

Marco

Witam @marco42marc 

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to wykonać kilka testów

Przynajmniej będziesz tego pewien w 100/100

Wtedy możemy również ekstrapolować, aby zobaczyć 

temat juz X razy dyskutuje na stronie 

@+

Witam

Pracuję tylko z tym plikiem, który zrobiłem z pomocą byłego kolegi i nie mam żadnych problemów z tymi wywołanymi.

calculateur_facteur_k.xls
1 polubienie

Twój obraz jest dość Ac cobra, ale po wykonaniu wielu testów z folderem mojej firmy, nie mamy takich samych wyników w zależności od materiału.

Na przykład w naszym kraju stosujemy współczynnik K wynoszący:

0,333 dla stali nierdzewnej

0,49 dla stali 

0,45 dla aluminium

1 polubienie

Moja metoda wyda się dziwna, ale zawsze stawiam 0,273 współczynnika K, przy promieniu gięcia równym grubości blachy. Co oznacza, że mój rozwój odpowiada temu, czego uczymy się w szkole, (zewnętrzne strony) - (grubość). Pracuję w małej firmie ślusarsko-kotłowej i nie miałem żadnych problemów z chłopakami w warsztacie. Nie używamy również cyfrowej maszyny do falcowania, więc nawet jeśli promień gięcia nie odpowiada temu, co jest robione w warsztacie, a planem, rozwój jest w porządku.

1 polubienie

Odpowiadając bezpośrednio na pytanie, odpowiedź brzmi: nie.

Mam klienta, który pracuje z panelem dostarczonym z jego maszyną, na przykład dla arkusza 2 strat wynosi 3,5 przy 90° i 1 przy 135° (kąt wewnętrzny).

Musisz więc przetestować każdą grubość każdego materiału, którego używasz.

3 polubienia