Czy możemy automatycznie otrzymać rysunek części symetrycznej? _solidwoks 2018_

Witam.

W ramach złożenia utworzyłem część symetryczną. Jest to lewe skrzydło symetryczne do prawego skrzydła.

Stworzyłem strzał z prawej flanki. Czy w celu uniknięcia rysowania lewej flanki, która w związku z tym jest symetryczna do prawej, istnieje rozwiązanie polegające na automatycznym rysowaniu symetrycznym prawej flanki?

Pozdrowienia

Thierry

Być może za pośrednictwem panelu właściwości widoku, sekcji "symetria", zmiany dotyczą również widoku przekroju, szczegółów izometrycznych i nie tylko

Z niekorzystną sytuacją w zarządzaniu częścią (oznaczenie, n-plan itp.), wiedząc, że możliwe jest ich ponowne przypisanie

• Właściwość arkusza> Użyj niestandardowych wartości właściwości dla szablonu.
  • Łączenie wszystkich właściwości związanych z komponentem, do którego dołączona jest adnotacja , z wybranym komponentem lub widokiem określonym we właściwościach arkusza 
1 polubienie

Nie sądzę, aby istniała automatyczna metoda oprogramowania, aby to zrobić.

Z mojej strony części symetryczne na poziomie części lub zespołów są zarządzane za pomocą konfiguracji (symetrycznej)

Mam więc makro, które kopiuje arkusze  MEP, kopiując nazwę arkusza i dodając -SYM jako sufiks.

To makro zmienia również konfigurację z konfiguracją symetrii na nowych rysunkach i zdecydowana większość wymiarów podąża za nimi bez żadnego problemu.

Oczywiście można to zrobić ręcznie (kliknij prawym przyciskiem myszy na widok i zmień konfigurację referencji w lewym panelu).

@Lynk nie jest all-inclusive, czy Twoje rozwiązanie jest ukierunkowane na nieruchomości, a nie na MEP?

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi

@sbadenis, chciałem tylko skupić się na niestandardowych właściwościach części i rysunku, rzeczywiście założyłem, że ta symetryczna część znajduje się w nowym połączonym dokumencie, nowym układzie współrzędnych, nowym rysunku definicji, z wyłączeniem kopiowania MEP prawej części, uczynienie symetryczności widoków nie wystarczy, będziemy musieli również ponownie przypisać wszystkie właściwości adnotacji i kasety,

Teraz, gdy o tym myślę, zawsze używałem symetrycznej funkcji insert>>piece, z wyjątkiem tego, że nie oferuje ona nagrywania w konfiguracji pochodnej, jak to zrobić? 

@Lynk za pomocą funkcji Komponenty symetryczne w złożeniu, a następnie, jeśli zaznaczysz opcję Utwórz wersję symetryczną w kroku 2, to w kroku 3 wystarczy utworzyć konfigurację pochodną, zamiast tworzyć nowy plik (zaznacz wybraną opcję)

1 polubienie

Tak, dziękuję @sbadenis , myślałem, że na poziomie części jest funkcja, 

Tak, @Lynk w części jest funkcja, ale zaletą robienia tego za pomocą konfiguracji jest to, że po utworzeniu konfiguracji, nawet jeśli przerobimy symetrię w innym złożeniu, znajdzie już istniejącą konfigurację, więc nie ma planu ponownego wykonania.

Natomiast z pokoju, jeśli nie otworzysz symetrycznego pomieszczenia, nie można stwierdzić, czy symetria już istnieje.