W ramach złożenia utworzyłem część symetryczną. Jest to lewe skrzydło symetryczne do prawego skrzydła.
Stworzyłem strzał z prawej flanki. Czy w celu uniknięcia rysowania lewej flanki, która w związku z tym jest symetryczna do prawej, istnieje rozwiązanie polegające na automatycznym rysowaniu symetrycznym prawej flanki?
Być może za pośrednictwem panelu właściwości widoku, sekcji "symetria", zmiany dotyczą również widoku przekroju, szczegółów izometrycznych i nie tylko
Z niekorzystną sytuacją w zarządzaniu częścią (oznaczenie, n-plan itp.), wiedząc, że możliwe jest ich ponowne przypisanie
Właściwość arkusza> Użyj niestandardowych wartości właściwości dla szablonu.
Łączenie wszystkich właściwości związanych z komponentem, do którego dołączona jest adnotacja , z wybranym komponentem lub widokiem określonym we właściwościach arkusza
Nie sądzę, aby istniała automatyczna metoda oprogramowania, aby to zrobić.
Z mojej strony części symetryczne na poziomie części lub zespołów są zarządzane za pomocą konfiguracji (symetrycznej)
Mam więc makro, które kopiuje arkusze MEP, kopiując nazwę arkusza i dodając -SYM jako sufiks.
To makro zmienia również konfigurację z konfiguracją symetrii na nowych rysunkach i zdecydowana większość wymiarów podąża za nimi bez żadnego problemu.
Oczywiście można to zrobić ręcznie (kliknij prawym przyciskiem myszy na widok i zmień konfigurację referencji w lewym panelu).
@Lynk nie jest all-inclusive, czy Twoje rozwiązanie jest ukierunkowane na nieruchomości, a nie na MEP?
@sbadenis, chciałem tylko skupić się na niestandardowych właściwościach części i rysunku, rzeczywiście założyłem, że ta symetryczna część znajduje się w nowym połączonym dokumencie, nowym układzie współrzędnych, nowym rysunku definicji, z wyłączeniem kopiowania MEP prawej części, uczynienie symetryczności widoków nie wystarczy, będziemy musieli również ponownie przypisać wszystkie właściwości adnotacji i kasety,
Teraz, gdy o tym myślę, zawsze używałem symetrycznej funkcji insert>>piece, z wyjątkiem tego, że nie oferuje ona nagrywania w konfiguracji pochodnej, jak to zrobić?
@Lynkza pomocą funkcji Komponenty symetryczne w złożeniu, a następnie, jeśli zaznaczysz opcję Utwórz wersję symetryczną w kroku 2, to w kroku 3 wystarczy utworzyć konfigurację pochodną, zamiast tworzyć nowy plik (zaznacz wybraną opcję)
Tak, @Lynk w części jest funkcja, ale zaletą robienia tego za pomocą konfiguracji jest to, że po utworzeniu konfiguracji, nawet jeśli przerobimy symetrię w innym złożeniu, znajdzie już istniejącą konfigurację, więc nie ma planu ponownego wykonania.
Natomiast z pokoju, jeśli nie otworzysz symetrycznego pomieszczenia, nie można stwierdzić, czy symetria już istnieje.