Czy mogę zapisać plik z wersji 2018 do odtworzenia w wersji 2015?

Witam

Eksportuj tylko do innego formatu (xt, step, igs, preferuj xt). Brak kompatybilności plików programowych między wersjami z wyjątkiem n-1 (SP5 wersji głównej -1 może otwierać pliki wyższej wersji głównej od 2015 roku, jeśli mnie pamięć nie myli), ale nadal są to martwe ciała bez konstrukcyjnego arbo.

3 polubienia

Bądź ostrożny, n-1 nie będzie ważny dla wszystkich wersji!

Tak, nie działa w wersji 2015, która nie może otwierać plików 2016. Z drugiej strony umieszczony z powrotem na miejscu w 2016 roku i wydaje mi się, że 2017 SP5 otwiera SW2018.

Witam

Tradycyjnie, prawy odruch, gdy tylko masz PB z SW, szczególnie do ezoterycznego eksportu lub importu, zaleca się trzymanie go pod Parasolid *.x_t

Nie zapominajmy, że Parasolid jest sercem oprogramowania, a zwykle nowe funkcje nie stanowią rdzenia. Cóż, przynajmniej do wersji z 2015 roku tak było.

Po przełączeniu na parasolid otwórz ponownie plik w starej wersji. Oczywiście musi to być ktoś, kto jest wersją z 2017 lub 2018 roku, która dokonuje manipulacji i udostępnia ci plik, abyś mógł sprawdzić, czy po drodze nie masz perfekcji.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Jeśli zapiszesz swój plik w STEP i użyjesz funkcji Featurworks, będziesz miał drzewo tworzenia i w ten sposób Ty lub osoba, która otrzyma plik, będziecie mogli go używać i modyfikować.

http://help.solidworks.com/2013/french/solidworks/fworks/c_Overview_of_FeatureWorks.htm

2 polubienia

Witam 

Trochę więcej informacji o tym stanowisku:

- Najwyższa wersja SP5.0 poprzedniej wersji (na przykład 2020) jest w stanie otwierać (ale nie edytować) pliki wyższej wersji (na przykład 2021);

- Wygląda na to, że istnieje oprogramowanie (BackWorks), które twierdzi, że zapewnia kompatybilność wsteczną, ale jeszcze go nie testowałem. 

Miłego dnia