Czy symulację można nagrać w konfiguracji?

Za pomocą narzędzia SW Simulation w wersji Premium wykonuję symulację na ostrzu sprężyny, aby zobaczyć odkształcenie i chciałbym zapisać moje odkształcenie jako drugą konfigurację. To pozwoliłoby mi mieć dwie konfiguracje: w spoczynku i w stresie. Więc będę mógł włożyć do mojego montażu, moje ostrze wychodzi w konfiguracji ograniczonej (z zdeformowanym). Czy jest to możliwe?

Witam, tak, jest to możliwe, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy folder wyników, a następnie wybrać Zapisz zdeformowane ciało, a następnie wybrać w nowej konfiguracji, jeśli wystąpią problemy podczas nagrywania:

Kliknij prawym przyciskiem myszy folder wyników i wybierz "utwórz ciało ze zdeformowanego kształtu". Masz wybór, czy chcesz utworzyć nowy plik, czy skonfigurować istniejący plik. Zazwyczaj używam nowego pliku, więc oryginał pozostaje nietknięty. Teraz kilka rzeczy może się zdarzyć, gdy to polecenie zostanie użyte: – pomyślnie stworzył ciało (pożądany rezultat) – Utworzony korpus ma kolce, powierzchnie o dziwnym kształcie lub nieprawidłową geometrię – SW kończy działanie Aby uzyskać ostatnie 2 wyniki, będziesz musiał wrócić do modelu i uprościć bryły, jeśli to możliwe (pozbyć się niechcianych drobnych elementów i szczegółów). Sprawdź również, czy do ważnych detali użyto drobniejszej siatki i w miejscach, w których będzie się ona najbardziej odkształcać w modelu. Kilka razy zajęło mi poprawne wyeksportowanie zdeformowanego kształtu.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, ale jak widać z mojego załącznika, nie mam takiej możliwości.

FYI. Używam dodatku SP1.1 w wersji 2015.

cliquet.jpg

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/cworks/IDH_HELP_SOLID_FROM_DEFORMED.htm

Czy po symulacji jest dobrze?

Aby utworzyć ciało z deformacji , należy:

1. Uruchom badanie statyczne lub nieliniowe.

2. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder Wyniki  i wybierz polecenie Utwórz bryłę z wypaczenia.

1. W menedżerze właściwości PropertyManager kliknąć Zapisz jako konfigurację  lub Zapisz jako nową część/złożenie  

2. Wprowadź nazwę konfiguracji lub nowego dokumentu.

Nowy dokument zostanie zapisany w lokalizacji, w której znajduje się oryginalna część lub zespół.

1. Klikać. 

1 polubienie

Mała rada, SP niższe niż SP2 są generalnie przestarzałe (koniec z błędami).

Dobrym pomysłem byłoby uaktualnienie do SolidWorks 2012 SP5.

Witam

@stardy2, jak bardzo dobrze wskazuje @PL, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na treść, aktywując wynik, a nie na wynik, ponieważ tam SW nie będzie, który z nich zapisać.

Kliknij dwukrotnie wypaczenie, które chcesz zapisać, a następnie kliknij je prawym przyciskiem myszy.

@+

2 polubienia