Czy możemy modyfikować niestandardowe właściwości podczas kompozycji na wynos?

Witam, chciałem wiedzieć, czy możliwe jest zmodyfikowanie niestandardowych właściwości części lub złożenia podczas kompozycji na wynos, aby uniknąć modyfikowania ich jeden po drugim.

Na przykład, gdy otrzymuję podzbiór maszyny i chcę go umieścić na innym komputerze, ale z innym odniesieniem.

Czy można to zrobić w grupie za pomocą makra.

Z góry dziękuję.

Witam

Poprzez kompozycję na wynos nie jest to możliwe. Za pomocą makra, aby zobaczyć, ale bardziej złożone, ponieważ musisz otworzyć pliki, aby zmodyfikować właściwości. Zasadniczo musiałbyś uruchomić kompozycję na wynos, a następnie otworzyć tę kompozycję, aby zmodyfikować właściwości, zapisać, zamknąć i przejść dalej .

Następnie, do dwukrotnego sprawdzenia, ale z pamięci, funkcja komponowania, którą można zabrać ze sobą za pomocą makra, nie jest zbyt niezawodna/stabilna podczas definiowania nazw rekordów.

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedź,

Rzeczywiście, nie mam nic przeciwko temu, aby zrobić kompozycję na wynos normalnie, a następnie zastosować makro w celu zmodyfikowania właściwości. Ale nie mam pojęcia, jak zrobić makro, to w ogóle nie moja dziedzina. Jeśli ktoś ma bazę, jestem biorcą.

Dziękuję

Witam

Czy spojrzałeś na narzędzia MyCadTools , musi być coś, co pozwala na modyfikację właściwości w nich.

Pozdrowienia

4 polubienia

Skoro masz już narzędzia MyCad zgodnie z zaleceniami @ d.roger  spójrz na projecManager:

https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/ProjectManager.html

Jest w stanie skopiować twoje części i zespół z pewnymi zasadami:

- Zmiana nazw części w locie z przyrostami zgodnie z licznikiem, właściwością itp.

- Ustawianie filtrów w celu wykluczenia określonych pomieszczeń podążających ścieżką określonego obiektu lub innego

- Modyfikowanie niektórych właściwości zgodnie z określonymi regułami.

I wiele innych rzeczy, o których zapominam.

2 polubienia

Witam, zacząłem szukać ze SmartProperties i rzeczywiście nastąpiła masowa zmiana właściciela, co mnie zainteresowało.

Zapomniałem sprecyzować, czy możliwa jest modyfikacja tylko części nieruchomości?

Przykład, mam maszynę X z częścią 1. Co daje mi odniesienie X-1. Tworzę kompozycję, aby mieć maszynę Y. Skoro część 1 pozostaje taka sama, to czy można zmienić tylko początek mojego odniesienia? (Y-1).

Pozdrowienia

Maksimum

Tak, zawsze jest to możliwe z Project Managerem

1- Otwórz aktywny zespół

2- Otwórz Menedżera Projektu

3- Pobierz aktywny dokument w PM (czerwona ikona kostki na białym arkuszu)

4- Przefiltruj elementy biblioteczne, których nie chcesz kopiować

5- Wybierz rysunki

6-Przełącz na zakładkę Właściwości (https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/Ajouterdesproprietes.html)

Wypełnij nazwę (właściwości do częściowej modyfikacji), typ i wartość przyjmują, a następnie zastąp ciąg (wybierz ciąg do zastąpienia)

7-Zmień nazwę, zastosuj regułę (reguły) zmiany nazwy, uporządkuj lokalizację lub skopiuj zestaw (nie zapomnij, jeśli to konieczne, aby zaznaczyć zachowanie drzewa, w przeciwnym razie tylko 1 folder zostanie nadpisany)

8-Duplikat: sprawdź nazwę nowego pliku przed i po zmianie nazwy, a następnie zastosuj

Zasadniczo należy uważać, aby dobrze skopiować (zakładka struktura) i nie ruszać się, a następnie przejść do testów na małym złożeniu, aby rozpocząć.

Zobaczysz, że oprogramowanie jest bardzo potężne, ale potrzebujesz trochę doświadczenia, aby dobrze sobie z nim poradzić. Ale kopiując na próbę, nie ryzykujesz, próbujesz w nowym katalogu, a następnie usuwasz.