Czy możemy odzyskać jednostkę masy jako parametr?

Cze wszystkim

Chciałbym mieć możliwość pobrania parametru "jednostka masy" części, tak aby móc wyświetlić w kartuszu masę wraz z jej jednostką, w zależności od jednostki wybranej we właściwościach dokumentu.

Czy wiedziałbyś, czy parametr "jednostka masy" istnieje, jeśli tak, to co to jest?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

2 polubienia

Witam

Procedura, którą należy wykonać, znajduje się w załączeniu.

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_adding_custom_properties.htm

Powodzenia.

1 polubienie

Witam

Tu pojawiło się podobne pytanie: http://www.lynkoa.com/forum/3d/propriete-unite-de-mesure?page=1 gdzie musieliśmy pogodzić się z tym@flegendre że postąpiliśmy inaczej.

Proponowane rozwiązanie polega na wymuszeniu pomiaru na określonej jednostce, a nie na odzyskaniu jednostkowej masy komponentu.

2 polubienia

Tak, @Bart, działa tak długo, jak długo nie zmieniasz jednostek w swoich dokumentach. Jeśli, na przykład, weźmiesz część i umieścisz na niej jednostkę w gramach, w tle wskaże ona masę 1500 kg, a nie 1,5 kg w twoim przykładzie, ponieważ jednostka miary nie jest własnością.

Może się to zdarzyć na przykład w przypadku odzyskania części lub zespołów o wątpliwym pochodzeniu.

:)

2 polubienia

Rzeczywiście, tak samo jak dla mnie, źle zrozumiałem znaczenie pytania... =)

Dlaczego w tym przypadku nie pracujesz cały czas z tą samą jednostką?

1 polubienie

Miałem nadzieję, że uda mi się zmodyfikować ten miernik, ponieważ jestem zobowiązany do robienia planów dla części o wadze kilkuset kg, ale także części o wadze kilku gramów.

Tak więc, aby ułatwić czytanie, małe kawałki w gramach i duże w kg.

1 polubienie

Alternatywnie możesz utworzyć właściwość niestandardową, która automatycznie wykonuje konwersję i utworzyć dwie kolumny wskazujące masę w tabelce rysunkowej lub zamiast tworzyć dwie kolumny, możesz spróbować umieścić opcję pola wyboru w edytorze formularzy właściwości , aby określić, której jednostki chcesz użyć, i połączyć te znaczniki wyboru z właściwościami osobistymi...  W przeciwnym razie nie widzę żadnych rozwiązań:(

Cdt

Joss

1 polubienie

Dziękuję Joss.G za odpowiedź.

Oto jak rozwiązałem to pytanie (może się przydać innym)

Korzystanie z właściwości inteligentnych:

- Utworzenie właściwości "MASSE_SW", którą jest zmienna "Mass" w SolidWorks

- Tworzenie opcji z 2 opcjami:

• "Masa w kg"
  • "Masa w gr"

- w rubryce "masa w kg",

• tworzenie właściwości konkatenacji "MASS":

$MASSE_SW& &kg

- w rubryce "Masa w gr",

• Tworzenie właściwości obliczeniowej "MASSE_G":

$MASSE_SW*1000

• tworzenie właściwości konkatenacji "MASS":