Czy możemy zablokować plik solidworks?

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zablokowanie planów lub części solidworks, brak możliwości ich modyfikacji i/lub proszenie o hasło podczas otwierania.

EPDM to najlepszy sposób na "zablokowanie" plików.

1 polubienie

I działa to nawet przy  wysyłaniu plików do podwykonawcy?

Cześć @ LOLO L.A

(Miałem zamiar zadać pytanie dla jakiego rodzaju ochrony)

Więc spójrz na ten link

http://forum.solidagora.com/topic1796.html

Będziesz mieć chroniony interfejs do wymiany plików

@+ ;-)

1 polubienie

Witam.

W gatunku free.

Do planu (zapisz w pdf)

Następnie całość (część + plan) korzystamy z 7Zip i umieszczamy hasło na pliku zip.

A my przekazujemy hasło właściwej osobie.

Jeśli znajduje się w katalogu udziału systemu Windows, nadal istnieje tryb tylko do odczytu.

2 polubienia

Pytanie wymaga wyjaśnienia: jaki jest dokładny cel? Jest to w kontekście wysyłki do klienta z tego co rozumiem.

Musisz  więc określić, co dokładnie chcesz, aby klient mógł zrobić z Twoimi plikami.

Blokowanie hasłem, to nie problem, w sieci są setki darmowych programów do szyfrowania plików, ale wątpię, czy to twoja potrzeba!

1 polubienie

Pytanie, które powinieneś sobie zadać na wstępie, to myślę, jakie cechy zamierzam udostępnić mojemu odbiorcy.

Mianowicie:

Czy to tylko konsultacja czy wizualizacja?

- w tym przypadku skorzystaj z E-rysunku

Czy Twój odbiorca powinien używać Twoich planów lub części do innych zastosowań (montaż, symulacje...)?

- W takim przypadku najprostszym sposobem byłoby przekonwertowanie plików

Czy musi być w stanie je modyfikować i zachować strukturę drzewa (exchange-exchange)

- W tym przypadku nie ma innej możliwości, jak tylko zmusić go do przygotowania tubylców.

Mam nadzieję, że dałem Ci kilka dobrych rad. Do usług.

Cédric. 

1 polubienie

Witam

Możesz zapisać swoje pliki w formacie eDrawings, w takim przypadku osoba będzie mogła wyświetlić Twój projekt bez możliwości jego edycji. Jeśli jesteś wyposażony w eDrawings Pro, możesz dać mu możliwość wykonania wymiarów itp. Jeśli klient posiada już rysunki elektroniczne, może w ten sam sposób odczytywać pliki SolidWorks bezpośrednio, bez konieczności przechodzenia przez konwersję

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Gdy klient nie jest w stanie dobrze wykonać wizualizacji, wysyłamy mu plik PDF 3D części lub złożenia (w solidworks).

W ten sposób lepiej wizualizuje i nie może modyfikować ani opowiadać się po żadnej ze stron.

Pozdrowienia

EPDM zarządza cyklami życia części SolidWorks.

Na przykład u nas możliwy jest pokój z 3 stanami:

- W PROJEKTOWANIU: część jest w trakcie tworzenia, więc można ją edytować.

- VALID: Gdy jest w tym stanie, oznacza to, że część jest "dobra do produkcji", więc nie można jej edytować z SolidWorks (jest po prostu ustawiona jako tylko do odczytu przez system EPDM).

- W MODYFIKACJI: podobnie jak wszystkie części mechaniczne, prawdopodobnie będą one modyfikowalne, więc musisz wykonać bardzo konkretną akcję (nową wersję) z SolidWorks za pośrednictwem dodatku EPDM, aby mieć prawo do modyfikacji części. Wykonując tę czynność, utwór systematycznie przyjmuje podpowiedź. Po dokonaniu modyfikacji część musi zostać ponownie zweryfikowana, aby nie można było jej modyfikować.

piece_non_modifiable_sous_epdm.pdf
3 polubienia

Witam

Jeśli jest to zestaw, możesz zapisać go jako element i w ten sposób użytkownik nie będzie mógł dodawać do niego zmian

Rysunek elektroniczny.

Ponadto nie jest konieczne posiadanie Edrawing Pro, aby oferować opcję w pliku, wystarczy zmienić opcję podczas zapisywania pliku w formacie Edrawing.

@Jose-accessa

Należy zachować ostrożność, aby móc zaoferować wymiar w pliku Edrawings, musi Pan/Pani posiadać oprogramowanie SolidWorks Pro, a tym samym Edrawing Pro.

@+

1 polubienie

DZIĘKUJĘ  za wszystkie odpowiedzi, istnieje wiele możliwości, które wypróbuję i  zobaczę, która z nich najbardziej mi odpowiada. 

Witam
Proszę, mam pliki wykonywalne z .smg solid works i chcę zrobić montaż z czy jest na to sposób?