Robię sztukę, jak na razie jest dobrze. Zapisuję go, otwieram ponownie i wszystko nadal działa dobrze.
Ale jeśli zapiszę go jako model i otworzę pokój z tego modelu, otrzymam kilka błędów w moim drzewie konstrukcyjnym, takich jak relacje, których nie może już znaleźć, lub plany...
W slddot należy mieć modele części materiału z już przypisanym materiałem i wstępnie wypełnioną spersonalizowaną właściwością zgodnie z materiałem.
Używam również części znormalizowanych i utworzyłem bibliotekę, a ty tworzysz folder z częściami znormalizowanymi i dodajesz go w solidworks. Zobacz PJ
Ale tutaj jest to składana konstrukcja z blachy, która musi być używana jako podobne projekty, ale za każdym razem o innych wymiarach dla różnych klientów...
Muszę więc użyć go jako modelu, a nie jako elementu bibliotecznego.
Ale bez względu na zastosowanie, nie rozumiem, dlaczego traci relacje, gdy jest zapisywany jako szablon, gdy wszystko jest w porządku dla części, stąd moje pytanie...
Problem prawdopodobnie wynika z faktu, że użyto ściany jako odniesienia do szkicu, które może ulec zmianie po wprowadzeniu zmiany (lub odniesienia, które w niektórych przypadkach już nie istnieje)
Zmodyfikuj swoje szkice tak, aby były oparte na stałych odniesieniach, takich jak początek układu współrzędnych.
W przeciwnym razie, zamiast tworzyć szablony, masz wydawcę konfiguracji, który jest do tego przeznaczony. O wiele szybciej jest wypełnić formularz niż wpisywać wymiary, które mają być szukane w modelu, aby je zmodyfikować.
W przeciwnym razie, podobnie jak GT22, driveworks może wykonać zadanie, ale uważam, że jest trochę ciężki jak na prostą część.
Czytam w pośpiechu, ale potwierdzam, że symetrie mogą sprawiać problemy, osobiście zastępuję je wyrównaniem (V/H) punktów końcowych odcinków i równą długością, w przeciwnym razie używam linii konstrukcyjnych i punktu środkowego w przypadku nachylenia. Krótko mówiąc, wszystko to tylko wtedy, gdy utwór ma ewoluować w czasie.
Otworzyłem Twój model na SW2017 i nie mam żadnego błędu nawet przy zmianie wartości Twoich równań.
Z drugiej strony zauważyłem, że ostatni szkic Twojego modelu to "sketch121", więc Twój plik nie jest nowy,
Najlepszą rzeczą do zrobienia podczas tworzenia modelu jest rozpoczęcie od zera i zrobienie pliku za jednym razem (bez usuniętych funkcji lub kontrolek Z) i zapisanie go bezpośrednio w . PRPDOT (Język PRPDOT)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Skorzystam z twojej rady i przerobię plik zgodnie z nimi.
Pierre, to niesamowite, że nie popełniasz błędów. Mój plik jest nowy, ale prawdopodobnie usunąłem, ctrl z... Ale hej, spróbuję też zrobić to jeszcze raz za jednym razem...