Najprościej byłoby, gdybyś zapytał odlewnika, co o tym sądzi?
Następnie, jeśli część jest wykonalna w odlewni, będziesz musiał wykonać formę z ciągami i różnymi łącznikami specyficznymi dla odlewni, w zależności od złożoności części. Należy uważać, aby wziąć pod uwagę skurcz do wykonania formy, jest on związany ze stopioną materią.
Zdarza mi się współpracować z odlewniami, z pomysłem wysyłam im swoją część w CAD, oni weryfikują lub nie wykonalność, następnie wysyłam moją gotową część CAD do modelarza, który zajmuje się wykonaniem modelu lub formy zgodnie z wymaganiami związanymi z metodą wytwarzania, rodzaju odlewni i materiału, z którego wykonana jest odlewnia.
@gt22 tak, wiem, że to taki problem, że zadaję pytanie, nie znalazłszy samouczka.
@hospital.Quentin: Tak, to jest sposób robienia rzeczy, ale kiedy nigdy nie pracowałeś z odlewnią i jest to hipotetyczny projekt na temat wykonalności, nie podoba mi się, że jestem wysyłany do róż... być uprzejmym.
Przede wszystkim musisz wiedzieć, czy element będzie wykonany w formie do piasku, czy w formie muszelkowej.
Następnie, podczas projektowania, konieczne jest usunięcie wszystkich ostrych krawędzi za pomocą zaokrągleń. Promienie są różne, ale pójście na minimum 1 mm nie jest złe (staram się umieszczać wszędzie 2, aby się upewnić).
W przypadku pozostałości, znowu ogólnie rzecz biorąc, musisz zacząć od minimum 3°. Jest ogromny, ale nie jesteśmy na plastiku.
To tyle, jeśli chodzi o 2-3 bazy.
Dobrze ustaw linię podziału, sprawdź szkice i krawędzie, a założyciel powie Ci w tym czasie więcej.