Witam, mam kilka części do uczynienia symetrycznymi w funkcjach blachy, które mają być symetryczne, a następnie zmodyfikowane (przesunięcie kilku otworów itp.), Przez którą to funkcję muszę przejść w stosunku do oryginalnej części, nie mogę zamienić wymiarów, aby zmodyfikować mój szkic wiercenia.
Witaj fabien_11,
Trochę więcej wyjaśnień na temat wersji oprogramowania, na przykład uzupełnionych zrzutami ekranu, jeśli to możliwe. Z mojej strony musisz unikać symetrii, ponieważ jest ona dość błędna.
@+.
AR.
Witam
W opcjach części symetrycznej możliwe jest odcięcie całości lub części połączeń z częścią oryginalną.
Przepraszam, mój komputer działa na obliczeniach, nie mogę w tej chwili zrobić zrzutu ekranu. Ale hojny forumowicz zrobi to za Ciebie.
Witam;
Jeśli są to części blaszane, po prostu skopiuję część pod nową nazwą, odwrócę kierunek zagięć nowego komponentu i przesunę otwory... (Uwaga na grubości)
Jeśli nadal chcesz tworzyć symetrie (fuj!), przykład jest dostępny tutaj:
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/t_create_mirrored_SM_part.htm?id=e0ac03bb98f44514ab0958b874abe9be#Pg0
Witam
Aby utworzyć część symetryczną, wybierz płaszczyznę symetrii, a następnie kliknij przycisk Wstaw > część symetryczną.
Przesuwanie otworów za pomocą funkcji Przesuń powierzchnię.
Ze swojej strony symetryzuję tylko części (w przypadku zespołów idziemy do katastrofy 3 razy na 4 i pozostaję bardzo miły), z drugiej strony w przypadku części lub części blaszanych działa to bardzo dobrze (@A_R @Maclane przepraszam, że zaprzeczam Ci w tej kwestii!)
Aby symetryzować część, zaczynam od pustego zespołu, wstawiam moją część, aby była symetryczna. Wybieram płaszczyznę symetrii w części, która ma być zbalansowana zgodnie z tym, co chcę - płaszczyzna czołowa, prosta lub górna), następnie wstawiam komponent symetryczny, wybieramy komponent, który ma być symetryczny, zgodnie ze strzałką:
Odbij komponent w lustrze, a następnie wykonaj następujące czynności:
to z mojej strony balansuję za pomocą konfiguracji pochodnej:
W razie potrzeby dodaj jedną lub więcej funkcji do tej konfiguracji. (nawet jeśli na razie nie jest to już figura symetryczna!
W razie potrzeby zacznij od utworzenia nowego pliku i wybierz dodanie prefiksu lub sufiksu lub niestandardowego, jeśli to konieczne, nowej nazwy/numeru części.
Ponad 10 lat z tą metodą i nigdy żadnych problemów.
Z drugiej strony dla montaży przechodzę przez konfigurację wykonaną całkowicie ręcznie ze zmianą konfiguracji dla sym i ponownym ograniczeniem całości (z wyjątkiem bardzo prostego montażu, inaczej jest to okropne myślę, jak @A_R i @Maclane )
Nie powiedziałem, że to nie działa... (choć zgadzam się z Tobą co do jego użycia w asemblerach (Re-Yuck )), po prostu nie jestem fanem (ale wtedy wcale nie!) stosowania funkcji symetrii...
Zwłaszcza, jeśli ma to na celu " złamanie " tej symetrii poprzez modyfikację funkcji lub wymiaru.
Zgadzam się z Panem/Panią w tej kwestii @Maclane :
To jest to, co mówiłem dla mnie część symetryczna tylko wtedy, gdy jest to prawdziwa część symetryczna (bez dodatkowej funkcji!)
Przy okazji:
Co przyszło do głowy Solidworks, że nazwano to Symetrią?
Nawet na przekór zdrowemu rozsądkowi, deweloperzy sprawiają, że myślimy, że myślą.
W rzeczywistości istniała zawsze, z tą różnicą, że tutaj, tym razem, jest jasna i wyraźna.
Pozwala to na symetryczne rozmieszczenie komponentów w ASM, biorąc pod uwagę, że niektóre komponenty czasami muszą zostać przeorientowane w operacji.
Terminu składowa symetryczna nie należy traktować dosłownie.
Nienawidzę tej metody, z tego prostego powodu, że wymaga ona przejścia przez asm, więc w przypadku duplikacji projektu jest to kłopotliwe w zarządzaniu.
Łatwiej jest:
- W oryginalnym pokoju wybierz klip
- Utwórz wstawkę/część symetryczną
- W razie potrzeby wybrać model pomieszczenia
- Wybierz przedmioty do odzyskania.
Zaleta: ogniwo symetrii znajduje się bezpośrednio między 2 częściami.
Odpowiadając na podstawowe pytanie:
Musisz stworzyć konfigurację bez otworów, które nie mogą być brane pod uwagę w symetrii, a następnie zastosować moją metodę.
@stefbeno problemów podczas duplikacji, ponieważ część i część SYM to ta sama część (tylko inna konfiguracja, więc nie ma linku, jest to funkcja symetrii w części).
A plan osiągnięcia symetrii już się nie przydaje, czasami nawet nie zapisuję montażu, w którym go wykonałem i nie martwię się nawet przy kopiowaniu.
Kolejna zaleta dla planu, kopiuję i wklejam arkusz oraz zmieniam widoki i nomenklaturę przez konfigurację symetrii i MEP jest gotowy (za pomocą makra).
Z mojej strony to twoja metoda@stefbeno której nienawidzę (obowiązek przejścia przez inny pokój, a jeśli skopiowanie , obowiązek skopiowania 2 i przekierowania linków), jak jakie gusta i kolory! A jeśli skopiujesz swoją oryginalną partię nie pamiętając jej, nie będziesz w stanie znaleźć partii sym (jeśli masz inny repertuar)
Przynajmniej @fabien_11 będą mieli wybór , jeśli chodzi o metody!
Ach, twoja uwaga sprawiła, że ponownie przeczytałem twoją metodę w szczegółach i znalazłem sztuczkę: to tworzenie nowej konfiguracji.
Wydaje mi się, że to całkiem nowe (ponieważ nadal mam klientów, którzy nadal korzystali z SW16!)
Nie pamiętam, kiedy się pojawił, na pewno w 2020 roku zanim mi się wydaje (która wersja?)
Ale ta operacja jest bardzo funkcjonalna i niepowiązana, więc oczywiście idealna do naszego użytku!
Edit: Po sprawdzeniu w 2016 roku już działa i po zastanowieniu się musiało być co najmniej od 2016 roku, kiedy używamy tej metody (nieznanej, ale zatwierdzonej!):