Sterowanie wymiarem solidworks za pomocą programu Excel?

Witam, po wielu badaniach dotyczących sterownika po stronie Excela za pośrednictwem solidworks, piszę do Was z prośbą o pomoc.

Rzeczywiście, obecnie odbywam staż na koniec studiów i muszę utworzyć plik Excela, aby kontrolować wymiary solidworks za pomocą programu Excel. Biorę się za pracę studentki z zeszłego roku, ona już stworzyła ten plik excel jak i projekt montażu, ale nie widzę, jak działa pilot.

Ps: Mogę wysłać Ci montaż z plikiem excel

Pozdrowienia.

Witam

Informacje na temat rodzin części (Excel połączony z SolidWorks) patrz ten link:

https://www.youtube.com/watch?v=aGZTv99R4hE

Lub strona pomocy:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Creating_a_Design_Table.htm

W przeciwnym razie, gdy rozpoczynam nową rodzinę części (wiele konfiguracji w pliku SolidWorks), zwykle tworzę 2 konfiguracje, modyfikuję wszystkie wymiary w jednej z konfiguracji, a następnie tworzę rodzinę części w sposób automatyczny (wstawianie rodziny części > > Automatyczne). To dobry początek, aby zrozumieć, jak to działa, a następnie możemy dodać kolumny w pliku Excel, aby dodać konfiguracje.

Można również zdecydować się na połączenie z zewnętrznym plikiem Excel, ale w tym przypadku należy go wcześniej sformatować tak, aby respektował "język zrozumiały dla SolidWorks".

@.PL: Myślę, że @ohsmogo chce prowadzić montaż. Myślę, że ograniczenia.

2 polubienia

@remrem: Wiązania zespołu będą kontrolowane dokładnie w taki sam sposób dla zespołu. Mając rodzinę części w złożeniu, możliwe jest:

- modyfikować wymiary wiązań długości,

- usunięcie lub reaktywacja niektórych ograniczeń,

- a nawet usuwać lub reaktywować części lub podzespoły itp.

Najlepiej, jak powiedziałem, zrobić test poprzez utworzenie 2 konfiguracji, a następnie automatycznie utworzyć rodzinę części.

2 polubienia

Ok, bardzo dziękuję za szybkość odpowiedzi,  zacznę od tego i powiem Ci jeszcze raz!

1 polubienie

Dziękuję @.PL za te szczegóły.

1 polubienie