Sterowanie całkowitą długością składającą się z linii i łuku w Solidworks

Cze wszystkim

Nie mogę rozwiązać małego problemu w trybie szkicowania w solidworks.

Na szkicu mam szkic składający się z linii i łuku. Jeden koniec jest stały. Nie chcę boków długości i promienia, ale raczej długości całkowitej, która zamrozi długość linii i promień łuku (istnieje ograniczenie styczne). Zasadniczo chcę skonfigurować, a tym samym kontrolować całkowitą długość.

Jak to zrobić.

Dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Witam

Od wersji SolidWOrks 2012 możliwe jest wymiarowanie długości łuku:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Video_Dimensioning_Arc_Length.htm

Więc po prostu utwórz ten kurs jak powyżej i utwórz równanie z sumą 2 (lub 3) kursów.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za ten początek pomocy. Z drugiej strony nie mogę stworzyć równania, które mówi, że suma 2 szans (linia + łuk) jest równa na przykład 180. Czy możesz mi pomóc?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Oto możliwe rozwiązanie

test_equation.zip
2 polubienia

Nie ma nic lepszego niż tak wyraźny przykład...

1 polubienie

Witam

W Pro/E mam możliwość umieszczenia wymiaru obwodowego, który sam oblicza długość łańcucha.

Konieczne jest po prostu nadanie mu zmiennego elementu sterowanego przez ten wymiar obwodu.

Zaskakujące jest to, że nie znajdujemy czegoś podobnego pod Solidworks.

W przeciwnym razie do aplikacji potrzebne są 3 strony, a nie 2: długość linii, promień i trzeci wymiar, który jest położeniem punktu końcowego lub łukiem 180° itp.

S.B

W przypadku równań wymiary muszą istnieć i być kontrolowane.

Następnie musisz utworzyć równanie, klikając każdy z wymiarów.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/c_working_with_equations.htm

Dziękuję Lucasowi P. za linki. Mogłem robić to, na co miałem ochotę.

Cdt

1 polubienie

Witam

Nowa funkcja w wersji 2014 umożliwia wymiarowanie całkowitej długości kilku elementów bezpośrednio za pomocą narzędzi do wymiarowania.

Element sterujący można znaleźć w obszarze Inteligentne wymiarowanie > Wymiar długości ścieżki.

Manon

3 polubienia