Sterowanie zmienną globalną z wyższego poziomu zespołu

Cze wszystkim

Chcę sterować złożeniem z formularza właściwości niestandardowych w SolidWorks 2015. Moje prace powstają in situ po to, by można je było połączyć ze szkieletem. Oznacza to, że gdy zmieniają się wymiary szkieletu, zmieniają się również wymiary części.

Aby sterować moim szkieletem, muszę sterować zmienną globalną, powiedzmy "długością". Ale mogę to zrobić tylko będąc w pokoju.

Co chcę: Utwórz zmienną globalną pod złożeniem sterującym zmienną globalną części.

Czy wiesz, jak połączyć te kursy? Próbowałem przez plik txt, ale niezbyt praktyczne... W programie Inventor można połączyć 2 takie pliki bez pliku pośredniego.

Dziękuję!

1 polubienie

Witam

Nie sądzę, aby było to możliwe bez makra VBA...

1 polubienie

Znaleziono: https://www.youtube.com/watch?v=pHte574jsdM

Tip top fajny flex

1 polubienie

W każdym razie dziękuję PL za odpowiedź.

Czy w tym sensie zrozumiałeś moje pytanie?

1 polubienie

Nie, w sumie to pomyślałam, że coś musi być zintegrowane z formularzem nieruchomości...

Dokładnie to jest to, następnie steruję tą zmienną globalną z formularza właściwości. Więc jeśli mam szkielet, który napędza części, wyobraźmy sobie, jak w prawdziwym życiu, aby uprościć:

Mam zespół "Ciała Ludzkiego", wchodzę w część "szkieletową", która napędza część "ramienia", ponieważ kiedy "szkielet" rośnie, rośnie też "ramię".

W części "szkieletowej" klikam na wymiar długości, który nazywam "Longueur_Bras_Squelette".

Następnie tworzę formularz właściwości zestawu, w którym wstawiam atrybut "liczba", który nazywam "Longueur_bras_formulaire" (nazwy muszą być różne, w przeciwnym razie system zostanie utracony.

W moim złożeniu wywołuję ten formularz, zmieniam wartość "Longueur_bras_formulaire", tam SolidWorks tworzy ten parametr w ustawieniach niestandardowych.

Następnie przechodzę do edytora równań, tworzę zmienną globalną "Longueur_bras_globale" i ustawiam met równą właściwości niestandardowej (tj. "Longueur_bras_globale" = "Longueur_bras_formulaire")

Następnie uwidaczniam wymiary części "szkieletowej" w zespole, a następnie klikam dwukrotnie na wymiar "Longueur_bras_squelette", edytuję wartość za pomocą "=" i wybieram "zmienna globalna", a następnie "Longueur_bras_globale".

I to wszystko, wszystko jest ze sobą połączone! (Z drugiej strony, nie wiem, czy naprawdę potrzebujemy tego interfejsu za pośrednictwem zmiennej globalnej, czy też wymiar jest bezpośrednio kontrolowany za pomocą właściwości niestandardowej)

2 polubienia